pondělí 16. ledna 2017

Ďáblova svatyně - Marie Hermanson


Konečně jsem se dočkala dlouho očekávaných listopadových a navíc výherních recenzních výtisku z nakladatelství OMEGA. Podařilo se mi totiž vyhrát rovnou dva konkurzy! Nejprve jsem vyhrála Lovce duchů, na které se chystám posléze a Ďáblovu svatyni. Bohužel knihy nemohly přijít ještě v horší chvíli, protože zkouškové období mám již v plném proudu a dle všeho mi skončí až v polovině února. Nicméně i tak jsem se snažila ve volné chvíli číst a číst a nakonec jsem hned první knihu dala za necelé dva dny. Jestli mi kniha přinesla to, proč jsem o ni soutěžila, se dozvíte v dalších odstavcích…

Knihu si můžete zakoupit ZDE
  • DĚJ

Před námi stojí příběh založený na životním příběhu jednovaječných dvojčat Maxe a Daniela. Zatímco Daniel se řadí se svým chováním k rozvážným, rozumným, poctivým a inteligentním švédským občanům, Max byl již od útlého věku násilníkem celým svým tělem i duší. Max byl později diagnostikován jako člověk, trpící bipolární poruchou s násilnickými sklony a nikoho nepřekvapilo, když se bratři v dospělém věku přestali stýkat a jejich kontakt se omezil na jeden den v roce, a to na jejich narozeniny, které stejně jako každý rok skončily katastrofálně.
 
O mnoho let později jede Daniel i přes své obavy navštívit svého bratra do ,,zotavovací kliniky“ Himmelstal, ve které si Max již nějakou dobu dobrovolně odpočívá. To alespoň Max Danielovi tvrdil. Maxovo pozvání nebylo ale jen tak. Potřeboval pomoc. Jeho snoubence hrozí nebezpečí. Před nedávnem se Max zapletl do nekalých obchodů s mafií. Po Danielovi chce jediné. Pár dnů na vyřízení obchodu a předání peněz. V čem tedy spočívá Danielova pomoc? Po dobu Maxovi nepřítomnosti se má vydávat za něho, zatímco on z kliniky odjede jako on. Jak prosté, že?

Daniel ani nestačil nabídku řádně promyslet a už sedí u snídaně sám. Zmizela mu peněženka, doklady, telefon i oblečení. Od teď se stává na pár dní Maxem. Takový byl tedy plán. Nemohl tušit, že Max si celý příběh vymyslel a jeho budoucnost je nadobro zpečetěna trvalým pobytem na klinice. Kdo by totiž uvěřil známému patologickému lháři, pro kterého není jedna lež dost. Pocit bezmoci je to jediné, co Daniel cítí. Nikdo mu nevěří. Nemá to jak dokázat. Jediná šance je utéci z této ďáblovy svatyně…

  • HODNOCENÍ

Ďáblova svatyně dle všech ohlasů má představovat mistrný psychologický thriller, který nemá obdoby. Marie Hermanson coby autorka bestsellerů vytvořila příběh, který se zadá s Hitchcockem. Je to mu ale opravdu tak?

Moje odpověď bude jasné NE. Od Ďáblovy svatyně jsem asi očekávala moc. Opět jsem se víceméně nechala nachytat taháky, popisují strhující příběh všech dob. U mě se ale žádné výrazné nadšení nekonalo.


Kniha mě od úplného začátku překvapila velikostí a hustotou písma. Opravdu jen výjimečně se snažím ke čtení používat brýle a zde jsem skoro až musela. Možná jsem doposavad narážela na knihy s většími písmeny a mnohem lépe zvolenými fonty. Tento způsob provedení se mi nelíbí a moje zděšení se ještě více znásobilo, když jsem zjistila, že Lovec duchů je na tom stejně. Takže já osobně prosím, když už nezvětšit písmo, tak změnit font písma. Protože už tato skutečnost mi znemožnila pozitivní start do knihy.

Než jsem se do děje dostala tak, že mě opravdu zaujal natolik, že jsem měla potřebu číst a zase číst, uběhlo poměrně dost času a stránek. Myslím, že jsem byla zrovna v půlce, když jsem si říkala : ,, Aha, tak teď to konečně začíná být zajímavé.“

Celá scéna vypadala jako primitivní obětní rituál. Bylo to otřesné a neskuteč 

Daniel v příběhu přestože patří k tomu chytřejšímu dvojčeti naivně věří svému bratrovi a zatímco se snaží vstřebat nově nastanou skutečnost, já už dávno věděla, že bratra zmizel a nikdy se pro něho nevrátí. Chvilkami mi to přišlo jako V mlze. Hlavní hrdinka neustále dělala vše možné, než aby zavolala policii. No a zde Daniel chodil jako bez duše a svůj příběh řekl až mnohem později.

Max věděl přesně, co dělá a nečekal na bratrovo rozhodnutí. Sbalil veškeré jeho věci a v pět ráno zmizel. Co mě trochu mrzí, že zde nebylo pár kapitol buď z pohledu Maxe nebo alespoň zmínka o tom, jak se Max v bratrově ,,těle“ potlouká životem. O tom, co Max dělal a nedělal je na konci věnovaná celá jedna věta. Možná by pak příběh pro mě byl mnohem zajímavější.

Celý příběh na mě působil značně nerealisticky. Co si budeme povídat, jak by mohl psychopat, jako byl Max jen tak vyměnit místo se svým bratrem. Nemůžu si pomoci, ale přestože je to jen vymýšlený příběh, na mě působil celkem neproveditelně. Něco tomu chybí. Nějaké to napětí, které se mi po celou dobu nedostávalo. Je ale pravda, že jsem ze začátku přemýšlela, jak by bylo mně, kdybych se ocitla v podobné situaci a nikdo mi nevěřil, že já nejsem já. No je to více než deprimující

Ještě by za zmínku stálo poměrně časté opakování slov, vět a výrazů. Teď si nevzpomenu na přesné znění, ale byly za sebou tři věty, ve které bylo spojení NASTALA SITUACE. Někdy opakování výrazů není na škodu, ale zde se poměrně opakování objevovalo celkem pravidelně.

Kdybych měla celý příběh zhodnotit, tak dávám za vinu mému velkému očekávání. Jsem ale přeci jen vášnivý čtenář, který miluje lákadla, která se promění v realitu. V tomto případě se tomu ale tak nestalo a já četla průměrný příběh s minimálním napětím a prodlužováním děje. Přestože jsem anotaci četla, čekala jsem úplně něco jiného a z toho celé zklamání vychází. Opravdu jsem očekávala nadpřirozeno a tajemno. Navíc Ďáblova svatyně tomu úplně nadbíhá..


Knihu bych rozhodně doporučila nenáročným čtenářům, kteří se do knihy nepouští s velkým očekáváním a mají rádi, jiné příběhy než očekávají. Nemusíte se obávat, že by se Vám kniha nelíbila. Každý si z knihy odnese něco jiného….


 Ďáblovu svatyni hodnotím 50-55%
 
Děkuji nakladatelství OMEGA za recenzní výtisk a jsem zvědavá na Vaše názory a očekávání.
KATY A BILBO



Originální název : Himmelsdalen
Spisovatel: Marie HERMANSON
Nakladatelství : OMEGA,2016
Počet stran :334
Vazba : Vázaná
Žánr : Thriller, Detektivka
ISBN :978-80-7390-300-8


ANOTACE
Odcizená identická dvojčata Daniel a Max mají složitý vztah, a tak když jde Daniel navštívit svého bipolárního bratra do odlehlé a luxusní švýcarské "zotavovací" kliniky, nemá vůbec představu, co může očekávat. Ukolébán rutinou a mírumilovností kliniky vyhoví Daniel Maxově prosbě a bratři se na pár dní vymění.Ale zakrátko Daniel zjistí, že Max se nevrací a že klinika zdaleka není místem k zotavení. Při zoufalé snaze přesvědčit kohokoli o své identitě Daniel zjišťuje, že je lapen v krutém a tajemném vězení: to není svatyně, to je oživlá noční můra....

14 komentářů:

  1. A sakra :D kniha mi také přišla, ale ještě jsem se do ní nezačetla, no a teď už se mi nějak nechce :D budu doufat, že mě aspoň trochu zaujme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele jak jsem četla, někdo je z ní nadšený, mně se nelíbila tak jak jsem doufala. Prostě průměrný příběh. :)

      Vymazat
  2. Na Lovce duchů čekám už od listopadu :D Pán psal, že až bude čas, hned posílají, No, zatím nic :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To i já , proto jsem byla něštastná, že mi kniha, vlastně už dvě dorazily až ted. Nicméně ted mi psal email, že mi knihu posílá a já už ji mám :D

      Vymazat
  3. Všude vidím jen upoutávky. Chtela jsem také soutěžit, ale nemam blog a tudiz bych mohla recenzovat jen na databazi. Takze jsem mela smulu.Ale nevim co od ni ocekavat. Ja myslela, ze to bude o necem jinem :D
    Jsem zvedava na Lovce duchu, zatím reakce celkwm odlisne. Jo a pry jsou tam chyby.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netuším jak probíhá konkurz jestli jsem vyplnovala kolonku, kde bych knihu publikovala ale dle mého databáze musí stačit.
      Jo je tam dost chyb :D

      Vymazat
  4. Myslim si,ze kniha by me asi bavila, protoze takovy odbornik v thrillerech vubec nejsem.
    Diky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro nenáročné čtenáře a filmem nepolíbené díváky určitě :)
      Ale pokud už jsi něco četl, tak si myslím, že je lepší číst něco jiného ;)

      Vymazat
  5. Na knihu jsem četla zatím dvě recenze, jednu nadšenou a tvou už méně. jsem zvědavá, jaké budou další názory :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem také četla tu nadšenou a říkala si, že jsem snad četla něco jiného :D Ale to je dle vkusu. Znáš to. :)

      Vymazat
  6. Líbí se mi, jak upřímná v recenzi jsi. Asi si tuto knihu odpustím :))

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ono je to můj názor, ale nebudu psát pozitivní recenze jen proto, že jsem knhu získala :)

      Vymazat
  7. Původně jsem si chtěla Ďáblovu svatyni přečíst, ale pak jsem si nebyla jistá. Tvoje recenze mě utvrdila v tom, že když si ji nepřečtu, o nic moc nepřijdu. Možná, že se k ní jednou nakonec přeci jen dostanu, ale zatím budu svůj čas věnovat jiným titulům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za přečtení si myslím, že stojí. Ale chce to si ji půjčit, ne koupit :D

      Vymazat