středa 23. listopadu 2016

Deník mého stínu - Claire KENDAL


Na konci léta mi přišel balíček z Knižního klubu. Možná si ho ještě pamatujete. Byla tam Přítelkyně smrti, která ještě čeká na čtení a Deník mého stínu. Obě dvě knihy mě zaujaly nejen svoji anotací, ale také přebalem. Láska na pvní pohled a nestydím se to říci.Nedávno jsem se zrovna o knize bavila s jednou blogerkou, která byla docela zklamaná. Nemusím Vám říkat, jak se mi do knihy pak moc nechtělo, přeci jen mám s hodně blogerkami podobný názor, ale já tajně doufala, že přeci jen u této knihy by ten názor mohl být odlišný. Jak tedy kniha pro mě dopadla?



  • DĚJ

Musela jsem si začít psát deník. Jen kvůli tobě. Už to nedokážu více snášet. Potřebuji proti tobě nasbírat co nejvíce důkazů. To radí brožurka všem, kteří se stali obětí stalkingu. Ano. To je to co děláš. Sleduješ mě. Proto ten deník. Nazvala jsem ho Deník mého stínu.

Začalo to nevinně. Ale když se teď podívám zpětně, měl jsi všechno naplánované do posledního detailu. Pozvánku kolegyni na čtení tvé nové knihy. Kufřík plný chlípností. Víno a omamné látky. To vše způsobilo, že mě máš teď naprosto v hrsti. Nikdy bych se s tebou nevyspala, kdyby si mi nenalil něco do pití. Nic si nepamatuju. Jedině co mi druhý den připomnělo, co se stalo, byla krev na stehnech, zánět močových cest a modřiny. Co si se mnou vlastně dělal? Bojím se, že to ani nechci vědět.

Sedím v soudní síni. Ne ale jako svědek proti tvému násilí. Ale jako porotce. Musela jsem se sem přihlásit. Znamená to sedm týdnů bez tebe. Sedm týdnů klidu. To jsem si alespoň myslela. Ty sis ale stejně našel cestu, jak mě trýznit. Všude na mě čekáš. Posíláš mi dárky. Výhrůžné dopisy. Jednou už ti ruply nervy a napadl si mě ve dne v parku. Všude tvrdíš, že já jsem blázen, že jsme milenci a že já potřebuji psychickou pomoc. Už nevím co dál. Ohrožuješ nejen mě, ale i mé přátelé, rodinu a možné budoucí přítele. Už dost! Musím tě dostat za mříže, ať to stojí, co to stojí.

HODNOCENÍ


Na knihu jsem se straně dlouho těšila. Vlastně už od léta. Pak jsem četla dojmy na blogu SeaBook a mé nadšení trochu kleslo. Vlastně jsem nevěděla, co mám očekávat. Jak to tedy dopadlo?


Hned na začátku příběh začíná úryvkem z deníku mladé Clarissy, psané Ich-formě. Po tomto začátku se náhle mění nejen velikost a font písma, ale také forma psaní. Nyní se dostáváme do er-formy. Což u mě ze začátku způsobilo naprosté nepochopení, co se děje. Byla jsem zmatená. Četla jsem to asi třikrát, než mi došlo, o co autorce jde.

Ich-forma je používaná pro zápisky deníku, kde se Clarissa setkává se svým stalkerem. Er-forma je naopak používaná pro zbytek knihy, kdy je zapotřebí dovysvětlit některé části a vše ostatní, co se týká dalších částí jejího života. No vymyšlené je to parádně, nápadu si cením, ale neustálé změny velikosti a fontu písma mi spíše vadilo a rušilo to moji četbu. 


Zápisky deníku byly poměrně detailní a já chvilkami tu hrůzu prožívala s ní. Musí to být strašné, když se snažíte od sebe odlákat někoho, kdo Vás neslyší a stále pronásleduje, jako by se nic nedělo. Je to vlastně jako mluvit do zdi. Nic se neděje.

Už od začátku budete mít stalkera plné zuby Já ho nesnášela a už jsem chtěla, aby to konečně pochopil. Ale jak víme, to se zřídka kdy stane.
Rozhodně to není špatná kniha, některé části předčily i mé očekávání. Nicméně na můj vkus byl závěr knihy zvláštní. Narůstající napětí muselo někdy dovršit hraničního bodu, ale myslím, si, že už to bylo moc. Nebo můj pocit je, že takto to nefunguje. Ale kdo ví.

Kniha určitě stojí za přečtení díky svému zajímavému námětu.




Tuto knihu tedy hodnotím 65-70%.


Jak vidíte, kniha nedopadla zas tak špatně, jak jsem se obávala. Ale nějaké mouchy se přeci jen najdou.
Znáte knihu?
KATY



Originální název : The book of you
Spisovatel: Claire KENDAL
Nakladatelství : IKAR, 2015
Počet stran :344
Vazba : vázaná s přebalem
Žánr : Thriller
ISBN :978-80-249-2738-1
 

  • ANOTACE
„Jsi to ty. Samozřejmě že jsi to ty. Někdo mě dohání, a když se otočím, vidím tebe. Věděla jsem, že to budeš ty…“ Ten muž se objeví všude, kam se jen Clarissa pohne. Čeká na ni v parku, na železniční zastávce, před jejím bytem. Bombarduje ji telefonáty a esemeskami. Posílá jí dárky. A zatímco jeho posedlost mladou ženou každým dnem narůstá, Clarissa má čím dál tím větší strach, protože pomoci policie se dovolává marně. Zbývá jí jediné – trpělivě sbírat důkazy a doufat, že se jí podaří muže usvědčit dřív, než se stane něco hrozného… Mrazivý thriller o posedlosti a debut, který vychází ve více než 25 zemích po celém světě.

11 komentářů:

  1. Díky za doporučení zajímavé knihy! Zatím jsem ji přehlížela, ale nejspíš si ji přečtu. Tyhle témata jsou děsivě mrazivá a nechápu proč, ale baví mě číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vubec to neni spatne ale trochu vice napeti by bylo fajn :)

      Vymazat
  2. Povedená recenze! :)
    Kniha určitě potenciál má, ale na mě vůbec nezapůsobila a to mě na tom vadilo nejvíce :( U tohohle tématu bych čekala, že se budu bát vylézt z postele :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby byla vice napínavější mozna by te bavila vice.
      Katy

      Vymazat
  3. Super recenze :-) Kniha mě také zaujala už dříve, ale po přečtení recenze od Sea Book mé nadšení opadlo...a tys mi to jen potvrdila, takže jestli bude k mání v knihovně, bránit se jí nebudu, ale kupovat určitě né :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti,ale kupovani je možná i skoda 😂
      Katy

      Vymazat
  4. Víš, jak to s podobnými knihami mám, takže bych se do ní sama od sebe asi nepustila. Na druhou stranu to vypadá, že kniha není vůbec špatná :)

    OdpovědětVymazat
  5. Přesto, že zní podle anotace zajímavě, mám dojem, že bych ji nepřečetla. To přecházení z jedné formy do druhé a otravný stalker by mi asi vadilo :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prave ze pro me to bylo díky tomu vice zajimavejsi. Mne vadil spise prechod pisma :)
      Katy

      Vymazat
  6. Já mám téma stalkingu v knihách opravdu moc ráda, proto mě jistě do budoucna nemine ani toto dílo. Teďka ho čte moje oblíbená blogerka Kristýnka (The book talk blog) a zatím si ho chválí. No a když jsou názory na nějakou knihu rozporuplnější, nutí mě to ještě více knihu si pořídit, přečíst a udělat si názor vlastní.
    Skvěle sepsáno, měj se parádně :)

    OdpovědětVymazat