pondělí 25. dubna 2016

Výkřik do tmy - Manuela MARTINI


Nakladatelství  : FRAGMENT, 2013
Překlad : Michaela Škultéty
Počet stran : 208

Vazba : brožovaná
Žánr : thriller

ISBN : 9788025316474



ANOTACE
  Franziska se vrací na místo, kde před rokem zemřel za nevyjasněných okolností její přítel. Všichni jsou přesvědčeni, že vrahem je Franziska, která si z osudného večera vůbec nic nepamatuje. Musí si vzpomenout, odhalit, co se tehdy opravu stalo. Proč jí v tom ale někteří brání? Při hledání pravdy se sama ocitá v nebezpečí… Co když se všechno odehrálo úplně jinak?

RECENZE

Hlavní hrdinka, Franziska, si byla naprosto jistá, že se musí vrátit. Že se musí vrátit na místo činu, které ji i teď, přesně po roce, způsobuje tolik bolesti a ztracených vzpomínek. Byla si jistá, že je to jediná správná věc, kterou za poslední dobu udělala a která ji pomůže se ztracenou pamětí. Přestože věděla, že to musí udělat, strach cítila po svém těle jako nikdy v životě


 ,,Zůstaň kde jsi, nebo budeš trpce litovat!"

       Ten vzkaz ji pálil v kapse u kalhot, jako by to bylo rozžhavené uhlí a ona se rozhodla, že přes něho přejde. Co má vlastně dělat?

     Minulé léto probíhala oslava školy, kde se svými kamarádkami založili pěvěckou kapelu a celý večer jim svět ( nebo aspoň jejich škola ) ležel u nohou. Nejhezčí kluk školy ji pozval na vyjížďku po jezeře a vydali se spolu do loděnice.

    Pak už si pamatuje jen tmu a klid. Když se probudila z mrákot, v ruce držela pádlo. Hlava ji třeštila a klepala se hrůzou Před sebou viděla Maurice jak leží na se zakrvácenou hlavou. Podívala se z hrůzou nejdříve na Maurice a poté na pádlo. Bylo od krve. Ve chvíli kdy nahlas vyslovila, že ho asi zabila, přišel pan profesor Olaf Ritter. Svědek jejíjo doznání.

   Během jednoho roku Franziska navštívila několik léčeben a celé 4 měsíce musela strávit v ženském vězení, plném vražedkyň a zlodějek.  To místo ji naprosto změnilo. Dostalo ji na dno.



      Za pár dní se koná opět ta stejná slavnost, která ji přivedla do záhuby. Ve městě se má potkat se svými nejlepšími kamarádkami a konečně začít aspoň na chvíli žít a zkusit si na vše vzpomenout. Bohužel i ke své kamarádce dostává výhružné dopisy, jako by ji dotyčný sledoval. Během svého pobytu zjišťuje zapomenuté věci, díky kterým vypadá nejen jako vražedkyně, ale také jako lhářka. 


    Co ale  když díky cílevědomému novináři zjišťuje, že ne všechno bylo tak jak jí bylo řečeno. že některé stopy byla smeteny ze
 stolu a tím veškerá vina padla jen a jen na ní.
A co když zjistí, že ji nejbližší přítel zradil?


,,Opravdu se chceš podívat do loděnice?" Zeptá se Leonie. Vrhnu na ni vzdorovitý pohled.
,,Ale víš co se může stát?"
,,Co?"
,,Představ si, že se najednou rozvzpomeneš. Budeš vidět sama sebe, jak jsi to udělala."

                                                                                              HODNOCENÍ

 Knihu jsem si pořídila v levných knihách a vzhledem k tomu, že patří k sérii Krimi, jsem nepočítala s žádnou duchaplnou knihou, ale spíše relaxem.  Kniha byla napsaná celkem jednoduše a čitelně. Díky tomu se člověk nechal velice rychle vtáhnout do děje.
Kapitoly nebyly až příliš dlouhé a člověk se tedy v ději vůbec neztrácel. Líbilo se mi, že souvislosti na sebe pomalu navazovaly a některé kapitoly se vracely do minulosti. Což nebylo zas tak časté, ale o to více si to čtenář užíval.

Co se týká děje samotného. Trochu mi vadia anotace ke knize, která trochu vypráví jiný příběh, než je ve skutečnosti v knize. Mé zklámání jsem přešla a snažila se přijít na to, zda-li to Franziska byla nebo ne.
Konec byl i nebyl překvapivý. Část jsem trochu tušila, ale některé detaily mě doslova dostaly.
Také za trochu naivity musím odebrat půlku hvězdičky.

Za mě tedy 3,5 z 5.













6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, a zaujala mě i pěkná obálka knihy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, kniha překvapivě také nebyla špatná takže si našla místo v mé knihovně :)

      Vymazat
  2. Doma mám až na jednu všechny z této edice od Fragmentu. Mezi nimi je i Výkřik do tmy a ta mi zní skoro nejlépe, takže jsem zvědavá, co na ni budu říkat já :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Já zase mám pouze jednu na vyzkoušení a vzhledem k tomu, že to není zas taková katastrofa, určitě si na dovolenou pořídím alespoň dvě :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze! :)
    Knížka vypadá zajímavě, třeba se k ní jednou dostanu. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přestože je pro YA je to vážně docela čtivé :)
      Myslím, že by se ti mohla líbit :)

      Vymazat