pátek 22. dubna 2016

Nespavost - J.R. JOHANSSON




                                    
NESPAVOST

  R.J.JOHANSSON*  Vydavatelství YOLI2014

  překlad : Lumír MIKULKA 

Detaily : 352 stran
                   brožovaná vazba



ANOTACE : Sedmnáctiletý Parker se, jakmile usne, ocitá ve snovém světě toho, komu se naposledy před spaním podíval do očí. Už to nedokáže dále snášet a pomalu umírá vyčerpáním. Pak však potká Miu, v jejímž snu dokáže usnout. Mie začnou chodit anonymní e-maily, které jí nahání hrůzu. Spojí si je s jeho nevysvětlitelným chováním a začne se mu vyhýbat. Jak ji jen přesvědčit, že Parker není jejím nepřítelem?



 RECENZE: Parker je sedmnáctiletý kluk, kterého baví kamarádi, školní fotbal a basketbal. Kdyby Parker nebyl posledních pár let neustále bledý a nechodil po světe s kruhy pod očima, člověk by si řekl, že je to obyčejný klučina. Bohužel před 4 roky se mu stalo něco neuvěřitelného. Přestal spát! Není to tak, že by nespal úplně, ale když si jde lehnout a zavře oči, ocitá se ve snu své poslední ,, oběti".  Neboli poslednímu člověku, kterému se toho dne podívá do očí. Většinou to jsou sny plné nesplněných přání nebo vzpomínek. Pak se najdou i tací, kteří mívají noční můry, hrozivé vzpomínky a mnohé další

Například jednou se ocitl ve snu, kde nevinně vypadající vrátný, vraždí svoji manželku. Sen byl tak živý a plný detailů, že bylo hned jasné, že se jedná o nedávnou vzpomínku. Díval se na vrátného jak brutálně vraždí podvádějící manželku a nemohl nic dělat. Nemohl mu zabránit, nemohl ji ochránit. Jediné co mohl je tam stát  a přečkat až vše skončí. 

Během 4 let ,, nespánku" zjistil totiž dvě věci. První, že ve snu ho nikdo nevidí a neslyší. A druhá důležitá věc byla, že každý sen se stává z několika vrstev, díky nim neustále v hlavě slyší šumění. A to je ten důvod, proč nikdy nespí a je stále unavený. Jeho matka si už neví rady , a protože nezná jeho pravé důvody, pošle Parkera na vyšetření. Jediné co totiž vysvětlovalo jeho symptomy byly drogy. 

Po další z vyčerpávající noci Parker usnul za volantem a málem srazil v dešti svoji budoucí spolužačku Miu. Jakmile přijel domů, ještě stále se klepal strachy z představy, co všechno se mohlo stát. Neváhal tedy ani minutu a musel se chtě nechtě uložit k spánku. Natáhl se na postel, zavřel oči a SPAL.  Ocitl se ve snu, ve kterém Mia chtěla malovat obraz. To byla jediná vrstva tohoto snu. Žádné šumění. Prostě klid. Nemusím psát, jaké to bylo po všech těch letech zase spát


Parker začal být posedlý jejími sny. Sny, díky kterým se mohl ponořit do říše spánku. Miu sledoval na každém kroku. Jeho spolužáci a spoluhráči ho nepoznávali. Mia se bála vyjít sama na ulici, kde by ji Parker zase překvapil. 

Jak to může dopadnout, když Mia začne dostávat dopisy, z podobného emailu jaký má Parker?  Navíc Parker zíná mít výpadky paměti, co dělal v noci. A sám věří tomu, že je ten, který vyhrožuje Mie zabitím. 

To vše se dozvíte pouze po přečtení :)

 HODNOCENÍ:  

       Kniha je určena spíše pro Young-Adult a díky tomu můžeme očekávat jednodušší a ne moc hluboký děj. Přesto si myslím, že si kniha najde své čtenáře. Téma je rozhodně zajímavé a i já se po několika stránkách začetla do knihy tak, že jsem ji dočetla během pár hodin. Musím se přiznat, že jsem zas tak dopředu nečekala kdo za vším stojí, ale poté co Vám dojdou veškeré souvislosti, není jiná možnost než ON/ONA.

Z celé knihy jsem přeskočila pár stran, kdy se popisoval nějaký sen, který byl pro děj naprosto nedůležitý.  Ale naopak některé části mi přišly zbytečně zkrácené. Ale jedná se o první díl ze  série Noční strážci tak se to dá pochopit.

Proto prozatím dávám 3 z 5




                                            

    PODROBNOSTI
  • Počet stran: 352 stran
  • Vazba: brožovaná vazba
  • Rozměr: 126×200 mm
  • Hmotnost: 330 g
  • Jazyk: český jazyk
  • ISBN: 9788087543153
  • Rok vydání: 2014











10 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Je to zajímavá kniha. Nápad se mi velice líbil, jen je škoda, že není více propracovaná, ale je to kniha pro Young-Adult :)

      Vymazat
  2. K tejto knihe som sa ešte nedostala, ale nápad sa mi vďaka tvojej recenzii veľmi páči. Je to pre mňa niečo, čo som ešte v rukách nemala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Ta knížka je hodně odpočinková, ale vtáhně tě rychle do děje :)

      Vymazat
  3. Ta kniha ma hrozne zajimave tema, mozna by stala za precteni
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že by se mohla líbit, ale záleží hodně na vkusu :)

      Vymazat
  4. Mňa celkom zaujala, ale asi by som za ňu peniaze nedala :D Nesmierne sa mi páčia tvoje knižné recenzie, vieš to veľmi zaujímavo napísať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kdyby ta knížka stála dvě stovky tak také ne :) Ale narazila jsem na ni v levných knihách takže toho vůbec melituju :D

      Vymazat
  5. Tak tohle vypadá opravdu zajímavě, určitě se po knížce podívám. Třeba další díly budou lepší, ale knížku s podobným námětem jsem zatím neviděla, takže jestli bude možnost určitě si jí koupím. :)
    Moc pěkná recenze!

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Určitě ji najdeš v levných knihách a pokud se ti recenze i námět líbí, myslím, že těch pár korun za ni nebudeš litovat :))

    OdpovědětVymazat