pondělí 18. prosince 2017

Co je vlastně pravda? - Zvláštní, ale pravdivé: John Searles


Mé kdysi první setkání s americkým spisovatelem Johnem Searlesem nedopadlo zrovna růžově a jeho kniha vydaná také v letošním roce pod názvem Nebudete se bát ničeho zlého nesplnila mnou očekávané požadavky. Na druhou stranu nerada bych odsuzovala pro mě stále neznámého autora na základě jedné knihy a zvláště její propagace. No a z toho důvodu se teď nyní setkáváme při další recenzi na Johna Searlesa. V tomto případě novinka obdržela velice zajímavý název: Zvláštní, ale pravdivé. No a zdali již získal u mě autor s touto knihou větší sympatie, se dozvíte o něco později..




Představte si, že před Vámi po pěti letech od úmrtí vašeho osmnáctiletého syna stojí jeho tehdejší přítelkyně a tvrdí Vám, že je po pěti letech těhotná a každým dnem se narodí dítě, jehož otcem má být právě Váš mrtvý syn.


Šok se střídá s nedůvěrou a nenávistí k mladé těhotné dívce a matka Charlene se svým synem Philipem nemohou uvěřit vlastním uším. Ani jeden z nich nechápe, jak je možné, aby po tolika letech k nim přišla a tvrdila něco, co není možné a otevřela ještě stále nezahojené rány ze smrti syna a bratra, Ronnieho. A věřte nebo ne, opravdu to není možné. Možná kdybychom četli knihu žánrově blízkou sci-fi a daleké budoucnosti, neměla bych ani slov námitek, v tomto případě, ale musí naše hrdinská dvojice pátrat někde jinde.

Oba dva nyní stojí před nelehkým úkolem a každý z nich se rozhodne po vlastní ose dopátrat pravdy, jenž je možná ukrytá v tajemství strašlivé autonehody a v okolnostech po Ronnieho smrti. Co bohužel nevědí, že nemají příliš mnoho času a jejich život se ocitne ve smrtelném nebezpečí..




Zvláštní, ale pravdivé. Ano. Lépe bych ani já sama své pocity po přečtení knihy nedokázala popsat. John Searles mě na jednu stranu velice překvapil a na druhou se stále svým způsobem drží svého stylu, který ne všem přímo sedne. Musím ovšem podotknout, že i když stále nebudu patřit ke skalním fanynkám mladého amerického spisovatele, Zvláštní, ale pravdivé si mě svým způsobem získalo.

Kdo četl moji recenzi na letošní před-novinku Nebudete se bát ničeho zlého, možná si ještě matně pamatuje mé zklamání z celého konceptu knihy. Já coby natěšená čtenářka očekávala duchařinu ve stylu Yrsy a nakonec jsem se plácala v úplně jiném příběhu s ještě nesmyslnějším koncem. Ale pozor! I to, že jsem měla za sebou již setkání s Johnem Searlesem, mělo velké výhody při čtení listopadové novinky Zvláštní, ale pravdivé.

Ač se příběh ze začátku opět lehce otírá o duchařské téma a posmrtné prostředí, v tomto případě jsem se nenechala ošálit. Každou stránku jsem pečlivě studovala a čekala, kdy Searles přijde jako vždy s racionálním vysvětlením. A taky, že jo. Nemůžu Vám k tomu příliš říci, abych neprozradila hlavní myšlenku celé knihy, ale na druhou stranu bych nerada, abyste se vy coby čtenáři opařili, jako já kdysi.

Zvláštní, ale pravdivé v sobě ukrývá několik dějových linek skrývající velké množství flashbacků a ač jsou právě flashback právě pro mě to nejlepší ze všech možných oživujících figur příběhu, měla jsem s tím v tomto případě nepatrně problém. Flashbacky samy o sobě byly zajímavé, ale protože se je autor nerozhodl oddělit od přítomnosti, byly poměrně matoucí a chvilkami jsem jako čtenářka nevěděla, co je stále minulost a kdy se vracíme zpět do přítomnosti.

Co musím Searlesovi uznat je nápaditá zápletka, jenž věřím, že se někde v americkém městečku skutečně stala. Což je vlastně skutečný důvod, čím si mě kniha získala a mohla jsem ji poté dočíst až do úplného konce snad s jedinou přestávkou.

Pakliže hledáte román a detektivku zároveň je Zvláštní, ale pravdivé skutečně to, co by Vás mohlo zaujmout. Neznáte-li ale autorův styl psaní, ráda bych Vás upozornila, že pravda se mnohdy ukrývá za obyčejnými věcmi než si myslíte…

 
Děkuji MYSTERYPRESS za poskytnutí e-knihy, čímž jsem mohla lehce pozměnit názor na amerického spisovatele Johna Searlese.
Vaše Katy 
 



Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.

Originální název : Strange but true (2004)
Spisovatel: John Searles
Nakladatelství : Mystery Press 2017

Počet stran :368
Vazba : e-kniha
Žánr :
román, thriller
ISBN :978-80-7588-009-3


ANOTACE


VRAŽDA A POMSTA, SMRT A LÁSKA…

Po pádu z požárního schodiště u svého bytu na Manhattanu se Philip Chase nastěhuje zpátky domů ke své matce Charlene, zahořklé ženě, která se nikdy úplně nesmířila se smrtí mladšího syna Ronnieho, k níž došlo před pěti lety.

Otupělý sledováním televize a hádkami s matkou upadne Philip do stavu netečnosti. Všechno se změní jedné zimní noci, kdy se na jejich prahu objeví Ronnieho přítelkyně ze střední školy Melissa Moodyová, aby jim oznámila, že je těhotná. A otcem, jak tvrdí, je Ronnie…

Tak začíná podivuhodný příběh, v němž se Philip a jeho matka probírají Melissinou i svou minulostí. Ve snaze dobrat se odpovědí na otázky, které je trápily po celý život, podniknou neobvyklou cestu, během níž jsou nuceni čelit vraždě i pomstě, smrti i lásce, a na jejímž konci možná někdo z nich dojde i kýženého vykoupení…

Podle knihy natáčí producent muzikálového hitu La La Land film s Amy Ryanovou a Gregem Kinnearem v hlavních rolích

6 komentářů:

  1. Máš opravdu nádherný blog! Já od tohoto autora ještě nic nečetla, ale chystám se na něho, tak snad mě nezklame. Díky za tip!

    Knihokopka.cz


    OdpovědětVymazat
  2. Knížka nevypadá špatně, ale asi se do ní nutně pouštět nebudu, jen kdyby se naskytla možnost třeba v knihovně. :D
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sakra, to mě docela zaujalo, pokud tohle má racionální řešení.. Jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzerá zaujímavo aj keď nie som veľmi na detektívky ale mám chuť na niečo kde sa odputam od reality. V práci je masaker a potrebujem vypnúť. Škoda, že to nie je ducharcina...

    OdpovědětVymazat
  5. Tvá recenze a kniha mě rozhodně zaujala. Určitě ji chci :D Mám doma Nebudete se bát..., ale zatím jsem se k ní nedostala. Chci začít jeho první, když druhá je lepší :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Opět super recenze - a musím se přiznat, že mě knížka neskutečně zaujala tématem, vůbec sem o ní do teď neslyšela, ale musim ji napsat na seznam, co nutně potřebuju. Jsem zvědavá, jaký celkový názor na ni budu mít, ale příběhově vypadá dost zajímavě. :-)

    OdpovědětVymazat