úterý 14. listopadu 2017

Příběh o nejednom zlomeném srdci - Tim Weaver : Zlomené srdce


Není tomu tak dávno, co jsem publikovala recenzi na novinku TimaWeavera: Němé oběti a než jsem stačila vstřebat více než pětiset stránkovou knihu, máme tu další novinku z pera mého jednoho z nejoblíbenějších současných autorů. No a zatímco já budu publikovat teprve sedmý díl ze série Davida Rakera, specialisty na hledání pohřešovaných osob, v Americe se již mohou kochat dílem sedmým s názvem I am missing. Doufám, že nás Mystery Press nenechá dlouho čekat a osmý díl vydá stejně rychle jako tyto dva.






David Raker se stále ještě úplně nezotavil po posledním případě, díky kterému se ocitl nejednou na pokraji smrti. Navíc je jediný, jenž zná pravdu o bývalém detektivovi Metropolitní policie – Colmu Healym. David se nestačí ještě ani rozkoukat a již se nevědomky hrne do dalšího, mnohem více nebezpečného případu.
Případ Lyndy Korinové je již od úplného začátku podivný. Bývalá – dnes již více než šedesátiletá – herečka jednoho krásného anglického dne doslova vypařila. Vyhlídkový bod Stoke Point je vyhledávaným místem místních i zatoulaných turistů. Lynda Korinová nebyla výjimkou, ale na rozdíl od ostatních se z místa už nikdy nevrátila. Slehla se po ní zem. Na parkovišti po ní zbylo jen auto s doklady a mobilním telefonem. Klíče od auta byly nedaleko pohozené v trávě a na stromě vyryté místo jejího vyrůstání. Calhoun. 


David Raker nemá před sebou lehký úkol. Nikdo jak se zdá o Lyndě nic neví a Raker nemá žádné tušení kde začít, ani co je příčinou jejího zmizení. Trochu světla do případu vznese nevlastní sestra přenádherné herečky, jenž si vzpomene na několik málo střípků z jejího života.
Raker se rozhodne sledovat jediné možné pojítko s jejím zmizením. Manželství Korinové s úspěšným a Oscarem oceněním režisérem Robertem Hosterlitzem. Jejich manželství před mnoha lety působilo jako to nejdokonalejší pouto na celém světě. Bohužel jak se zdá, bylo plné lží, intrik, bolesti a krve. Dokáže Raker odhalit to stejné tajemství, na které po tolika letech přišla i Korinová?



Pakliže měla kniha popisovat příběh pouze jednoho zlomeného srdce, tak se Weaver přepočítal. Určitě totiž nečekal zlomené srdce čtenáře po dočtení poslední stránky. Nebo já jsem tedy zlomené srdce rozhodně měla. Nedokázala jsem se smířit s koncem knihy. Chtěla jsem víc, mnohem víc. Další stránky, další příběh Davida Rakera a další příval emocí.
Srovnáme-li Zlomené srdce s předešlými díly, najdeme zde jedno velice půvabné zpestření v podobě obrázkových kreseb důležitých bodů případu. Tedy obrázek kamery s názvem jezera Calhoun nebo ukázku papírku s nápovědou. Možná bych toho ocenila i více, ale i tak nemohu nic proti tomu namítat.
Tim Weaver se mnohem více soustředí nejen na současný osobní život Rakera, ale především se snaží o zbavení těžkého břemene minulosti, tedy smrti milované manželky. V první knize jsem si nedokázala představit, že by byl Raker schopný zbavit se čehokoliv, co se týkalo jeho manželství a ve Zlomeném srdci už dle autora nadešel čas na malé krůčky směřující k lepší budoucnosti.
Dějová linka se mi v porovnání s předešlými, mnou čtenými a u nás vydanými díly, přišla značně propracovanější. Sama jsem byla nesmírně zvědavá, kam až je Wevaer schopen se svoji fantazií zajít a skutečně mě ohromil. Konečně jsem se po delší době dočkala takového rozuzlení, za které by se nemusel stydět sebeznámější pisatel. Žádný překombinovaný a přesto detailně propracovaný finiš.
Chcete-li hledat hluchá místa, zklamu Vás. Nenajdete ani jednu jedinou větu, která by do celého kontextu nepasovala či čtenáře nudila. Já budu jedině ráda, zdali budou i další díly tak skvělé jako Zlomené srdce.

Máte-li chuť na skvělý detektivní a perfektně zamotaný příběh s prvky napětí a románu, je sedmý díl Tima Weavera to pravé ořechové k podzimnímu čtení. Jakmile si totiž s knihou a teplým hrnkem čaje zalezete do svého křesla, nevstanete z něho dříve, než přečtete poslední stránku.

Děkuji Chrudimce za poskytnutí e-knihy a Mystery Press za možnost pořízení knihy v rámci podpory jejich nakladatelství.
Vaše Katy


Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.

Originální název : Broken Heart (2016)
Spisovatel: Tim WEAVER
Nakladatelství : MYSTERY PRESS,2017

Počet stran :480
Vazba : vázaná s přebalem
Žánr :
detektivka, román thriller
ISBN :978-80-7588-005-5


ANOTACE


MYSLELA, ŽE SVÉHO MANŽELA ZNÁ. JENŽE CELÝ JEJICH ŽIVOT BYLA LEŽ…

Dojela na odlehlou pobřežní vyhlídku, zaparkovala, zahodila klíčky a už ji nikdy nikdo nespatřil. Nezanechala po sobě jedinou stopu.

Pro Davida Rakera, který se specializuje na hledání pohřešovaných osob, nejsou podezřelá zmizení ničím neobvyklým. Případ Lyndy Korinové se ale od samého počátku jeho dosavadním zkušenostem zcela vymyká. Namísto prostého pátrání po bývalé herečce ho totiž čeká spletitá cesta skrze roky lží, tajemství a podvodů.

Lynda při procházení manželovy pozůstalosti objevila děsivou pravdu, která ji přiměla opustit všechno, co milovala, a uprchnout. Kam utekla? Před kým? Co odhalila? A žije ještě? Hledání nezvěstné ženy Rakera zcela pohltí a přivede ho do daleko většího nebezpečí, než si kdy dokázal představi...

3 komentáře:

  1. Tak tohle vypadá jako naprostá pecka! Já tu knížku prostě musím mít!!!
    Úžasná recenze, je vidět, že tě knížka opravdu hodně bavila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vďaka za tip na super knihu, pretože kniha naozaj vyzerá super a ja som o nej ešte nepočula, o to radšej som, že som na ňu u teba narazila. Pridávam si ju na svoj zoznam :D

    OdpovědětVymazat
  3. Právě se můj seznam knih k přečtení prodloužil o další sérii... Asi bych měla přestat se čtením tvých recenzí, skoro pokaždé odejdu s názvem další knihy, kterou si potřebuji přečíst :D

    OdpovědětVymazat