sobota 8. července 2017

Červená kniha pohádek, první čtení - bezva hra a poučení



Dnes nebudu recenzovat klasickou beletrii jako doposavad, ale spolu se podíváme na další knihu z řad knih pro naše nejmenší. Díky spolupráci s nakladatelstvím Presco mám tu čest Vám představit srdci i oku lahodící knihu červených pohádek. Jedna z mnoha barevných pohádek z nové obchodní značky Ella a Max. Tato značka se zaměřuje na krásnou dětskou moderní a přesto velice působivou dětskou literaturu a neopomíná ani na klasické lidové pohádky, jenž vždy byly a budou mezi námi oblíbené. Mé velké díky patří Lucii Švorcové.


Krásná a měkoučká Červená kniha pohádek obsahuje čtyři známé pohádky, jako jsou například Tři prasátka nebo moje oblíbená Červená Karkulka. Každá z těchto čtyř pohádek je doplněna krásnou kresbou, na které se podílel Bérengére Motuelle. Pro mě to byla láska na první pohled a díky tomu věřím, že pro každého čtenáře budou tyto kresby ještě více působivější než pro mě. Pro lepší představu máte menší ochutnávku přímo zde.  

Červená kniha pohádek ale v sobě neukrývá pouze pohádky, jak se na první pohled může zdát. Je to totiž jedna z mála knih nabádajících k společné četbě dětí a rodičů. Řadí se tak ke knihám takzvaného prvního čtení s hrou a poučením. Hned na první stránce knihy se tak rodiče dozví také správnou metodiku nácviku společného čtení nejmenších, která se často doporučuje rodičům z řad učitelů, jakožto správné domácí procvičování čtení hrou.

Myslím si, že kniha sama o sobě je motivující natolik, že Vás nemusím přemlouvat k tomu, abyste ji se svými dětmi četli. Za každou pohádkou najdete stranu nazvanou ÚKOLNÍČEK. Na této stránce se děti učí na stylistky jednoduchých větách z knihy oddělovat jednotlivá slova ve větě nebo naopak odpovídají na otázky. Ty slouží nejen rodičům, ale především dětem samotným jakožto jakási kontrola na porozuměním celého příběhu. To ale nejsou jediné aktivity, které jsou zde ukryty pro Vaše děti.

Již výše jsem zmiňovala stylisticky jednoduché věty, které dětem ulehčují čtení a neodrazují je tak od dalšího čtení. Nakladatelství se zaměřilo také na velké, ale opravdu velká BEZPATKOVá písmena pro opravdové čtenářské začátečníky. Díky krátkým pohádkám se nemusíte bát únavy dětí či přehlcení přebytečných informací. To má také za následek menší chybovost při samotném čtení.  Ještě jednu menší zvláštnost knížka obsahuje. Aby se děti již od útlého veku uvědomovaly přímou řeč, je vždy vyznačená tučným písmem. No a co je lepší než měnění hlasu! Zde každé malé dítě bude vědět, co přímá řeč vlastně je!


Na červenou knihu pohádek následně navazuje nejprve modrá a posléze zelená kniha pohádek. Tyto knihy lze zakoupit jednotlivě nebo jako celek. Počítejte ale se zvyšující náročností odvíjející se od aktuální čtenářské dovednosti. Tím je myšleno například zmenšující se bezpatkové písmo a nakonec písmo patkové.

Dle mého názoru kniha splňuje vše co má. Přestože obsahuje lidové pohádky, autoři si poradili s dnešními nároky těch nejmenších a vyšperkovali jim je přímo na míru. Patřím mezi podporovatele čtení od útlého věku a společné čtení je v dnešní době poměrně vzácné a přiznejme si, že je to opravdu smutné. V mé knihovničce bude Červená kniha pohádek zaujímat své čestné místo a už se těším, jak ji uvedu v praxi na základních školách. 

Děkuji Lucii Švorcové nejen za krásné knihy, ale především za trpělivost :)


Knihu si můžete zakoupit ZDE.





Mé nadšení z této řady bude pokračovat hodně dlouho. Také se Vám podpora společného čtení líbí?
 


Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.


Spisovatel: Dagmar ŽENKOVÁ
Nakladatelství : PRESCO GROUP, ELLA A MAX, 2017

Počet stran :104
Vazba : vázaná
Žánr : pro děti a mládež, pro nejmenší
ISBN :978-80-8703-439-2


ANOTACE


První čtení - bezva hra a poučení - čtení s porozuměním: krátké stylisticky jednoduché klasické pohádky uzpůsobené pro první společné (posléze samostatné) čtení dětí s rodiči; vyprávění, dramatizace - grafické rozlišení rolí, úkoly, otázky, hry.

7 komentářů:

  1. Krásná recenze. Já společně čtení určitě podporuji. Když si vzpomenu jak jsem si s mamkou vždycky před spaním četla, je mi líto, že už je to poměrně vzácný jev. Například moje teta dětem pustí v lepším případě audioknihu před spaním, ale to není to samé...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele ale audiokniha se mi také ještě líbí. Já postupem času od pohádek přešla na Hurvníka a mlucené pohádky a miluji to i dnes. Je mi 25 a když mám stres, večer mě uklidní starý dobrý Hurvajs. A proč? Protože mi připomíná krásné bezstarostné dětsví :)

      Vymazat
  2. Jeeej tak to by bolo niečo super pre mňa a pre môjho Oša. Akože mi spolu veľa čítame a veľa debatujeme, ale stále keď nájdeme spolu niečo nové, čo ho zaujme, je úspech. Milujem, ak je kniha pekne ilustrovaná. A čeština nám vôbec nevadí, keďže náš dedo je Moravák a čeština je u nás ako domáci jazyk, chcem aby malý rozumel českému jazyku tak, ako rozumiem ja. Pretože ma mrzí, že veľa mladých našej alebo naopak vašej reči nerozumie. Som zvedavá, či sa táto kniha objaví aj v našom Paláci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty ilustrace jsou prostě přenádherné a já doufám, že se kniha rozmůže všude kam může :) Je až s podivem, kolik lidí kolem nerozí slovenskému jazyku. Moje švagrová je Slovenka a nemám s tím vůbec problém a dokonce mi přijde opravdu lehce srozumitelná :)

      Vymazat
  3. Pro děti je to určitě velmi nádherná knížka, mě se ale trochu nelíbí ilustrace. :D
    Jinak skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na Zmatlíkovou to nebude mít, to je jasné. Ale dnešní děti nejsou moc na klasické kresby pakliže k nim nejsou vedeny :)

      Vymazat
  4. Kniha vypadá zajímavě a líbí se mi, že vede ke společnému čtení. Ale ty ilustrace jsou úplně mimo můj šálek čaje :X

    Gabux

    OdpovědětVymazat