úterý 9. května 2017

Manželé odvedle - Shari LAPENA

Konečně i já mohu zařadit ke čtenářům, kteří mají za sebou další bestseller z knižního klubu Manželé odvedle. Dlouho jsem si nebyla jistá, zdali si ji mám pořídit. Zvlášť po recenzi, jenž napsala Šárka na svém blogu. Beru ji jako seriózní blogerku a tak jsem nevěděla, co očekávat. Moje drahá polovička to ale rozhodla za mě a po návštěvě v Praze mi ji přivezla jako upomínku. Asi mi chce připomenout blížící se Svět knihy, na který mimochodem jede taky. Úžasný přítel! Asi si ho vezmu :D Když jsem knihu poprvé držela v ruce, zamilovala jsem se do obálky. Opravdu dlouho mě žádná takhle neupoutala jako právě tahle. Navíc je to za minulý měsíc kniha z mých vlastních zásob. Nebudu to dlouho napínat a můžeme jít spolu na věc..



Anna a její manžel Marco si ,,užívají“ na narozeninové oslavě u svých sousedů, též manželského páru, Stillwellových. Anna trne strachy a výčitky se ji pod tíhou alkoholu doslova obklopují. Zbylá trojice hýří vtipem a nevypadá to, že by kdokoliv z nich chtěl večírek ukončit. Anna už ale nemůže dál. Nechápe, že se nechal přesvědčit nechat svoji, teprve šestiměsíční dcerku, doma samotnou. Chůva na hlídání pár hodin před jejich odchodem zavolala a omluvila se. Nikoho jiného nesehnali. Proto mezi Marcem a Annou vznikla další velká hádka. Anna odmítala svoji dceru nechat samotnou a Marco odmítal ustoupit z oslavy. Jeden z nich se musí podvolit tomu druhému..

Anna cítí, že musí odejít. Celý večer sleduje, jak se Cynthia točí kolem Marca, jako kdyby tady Anna ani nebyla. To není ani možné. Nechápe, že se nechala přemluvit. Musí jít domů. V krku cítí žaludeční šťávy a to je poslední kapka. Půjde s Marcem nebo sama. Nezáleží ji na tom. Chce být se svou malou a přestat myslet. 

Anna v pozadí s Marcem dochází ke dveřím, které jsou na několik centimetrů otevřené. Je si jistá, že zamkla, ale alkohol ji zatemňuje mozek. Přesto cítí, že je něco špatně. Rychle běží do dětského pokoje. Chce se zbavit té úzkosti. V pokoji nemůže uvěřit vlastním očím. Postýlka je prázdná. Kde je její malá! Kdo by byl schopný ji vzít z postýlky, když nikdo nevěděl, že je doma sama. Jen oni dva a manželský pár odvedle. 


S recenzí jsem chvilku otálela, abych si knihu nechala v hlavě pořádně rozležet a tak nějak dozrát hlavní myšlenku. Nechci říci, že Manželé odvedle je špatná kniha, ale přeci jen to není žádná sláva. Příběh nám podala kanadská autorka v podobě er-formy, což nám dává jakousi kontrolu nad celým příběhem.  Tím pádem jsem doslova u všeho, co se kde šustne.


Zápletka, jenž pro nás, čtenáře, byla připravená, se mi opravdu zalíbila. Dle mého celkem slušný nápad, ale ta šťáva kolem byla strašný průměr. V celé knize můžeme sledovat celkem drsný přístup komisaře Rasbachova, který od úplného začátku, na základě svých zkušeností, podezírá manželský pár. Zde vidím určitou podobu s moji oblíbenou knihou Zmizelá. Dokonce i sledování myšlenkových pochodů manželů je chvilkami značně podobný. Posledních několik stránek bych naopak přirovnala ke knize Les sebevrahů, ač tam to dopadlo o trochu jinak. Co mají ale společné, je to nesmyslné zakončení. Jako kdyby si autoři mysleli, že tím knihu zachrání. Na mě to působilo přesně opačně.


Únos malého dítěte Vás donutí číst dál, to je vlastně ten hlavní tahač celého příběhu a pokud se chcete dozvědět, zdali se v pořádku navrátí zpět ke svým rodičům, musíte knihu dočíst do konce. Přestože odhalení hlavního viníka Vám nebude stát příliš mnoho času, přeci jen se na závěr pro některé čtenáře skrývá menší překvapení.

Dle mého objektivního úsudku, nálepka bestseller a lákalo v podobě knihy plné zvratů je prostě přehnané. Průměrná kniha s průměrným dějem a téměř žádným zvratem. Spodobnění s knihami Ztracená a Dívka ve vlaku shledávám spíše v podobnosti části, až skoro identických a to není nic, čím by se kniha měla naparovat.
Kdybych měla Manželé odvedle doporučit budoucím jejím čtenářům. Řekla bych jim, aby od knihy neočekávali příliš, ba naopak aby šli do knihy s pocitem brzké relaxace a oddychu. Ani já nelituji, že mám knihu doma v knihovničce a možná někdy o prázdninách si ji ráda znovu přečtu.

Ještě bych se na závěr vyjádřila k titulu knihy. Manželé odvedle perfektně sedí nejen na naše hlavní hrdiny Marca a Annu. Manželé odvedle můžou být také Stillwellovy, jenž mají před nimi a před policií vlastní tajemství, které by je mohlo dostat do vězení.  Přesto já osobně pasuji Marca a Annu jako ty manželé odvedle, kteří se rozhodnou v poklidné části města zanechat samotné dítě doma.
 
   A co Vy? Řadíte se ke skupině nadšenců nebo spíše skeptiků, stejně jako já? 
KATY

Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.

Originální název : The Couple Next Door (2016)
Spisovatel: Shari LAPENA
Nakladatelství : KNIŽNÍ KLUB,2017

Počet stran :272
Vazba : vázaná
Žánr : detektivka, thriller
ISBN :978-80-242-5724-2


ANOTACE

Vaše sousedka nechce, abyste vzali své šestiměsíční dítě na slavnostní večeři. Nic osobního, ale rušilo by pláčem. Váš manžel prohlásí, že to nevadí. Bydlíme přece hned vedle. Zapneme dětskou chůvičku a každou půl hodinu ho přijdeme zkontrolovat.
Vaše dcerka spala, když jste ji viděli naposledy. Teď stoupáte po schodech do svého mrtvolně tichého domu a vaše nejhorší noční můry se naplnily. Je pryč.
Nikdy předtím u vás nebyla policie. Teď prohlížejí celý váš dům a kdoví, co tam všechno najdou…

18 komentářů:

  1. Knihu mám sice na wishlistu, ale může za to její zatím nekončící sláva. Už jsem na ní četla několik recenzí, které se více méně shodují a moc hvězdiček knize nedávají. Zatím u mě vítězí povedenější příběhy a k tomuto se možná vrátím (jak i ty trochu plánuješ) v létě někde u vody, až nebudu mít jiné rozptýlení. :)
    Ono mi to totiž stejně nedá a budu si její hodnocení muset ověřit sama. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Jo to je úplně trefné :D K vodě ideálka, to jse minule četla i Farmu, protože se mi nelíbila :D Ale zase jsem byla ráda, že ji mám doma a četla ji u vody :D A děkuju ta pochvalu, zjistila jsem, že čtu i jiné knihy než krimi a tohle je lepší :)

      Vymazat
  2. Zapomněla jsem Ti pochválit nový vzhled blogu, moc se mi líbí. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Díky moc, musela jsem tě tam zmínit, věděla jsem, že se shodneme :D

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, Katy, zavítala jsem na tvůj blog po dlouhé době za což se omlouvám a nestíhám se divit :)
    Nový vzhled se mi moc líbí a rovněž v recenzích ses ještě posunula, líbí se mi moc i fotky :)
    Nad knihou stále tak nějak váhám, ale možná si počkám na nějaký výprodej nebo náhodný kup :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juu děkuji moc, takové komentáře mě vždycky potěší. A hlavně se neomlouvej, já na tom jsem s časem také strašně. Mám vždycky napsané recenze dopředu a pak netsíhám koukat na jiné blogy, protože jsem ráda že dýchám :D
      Jinak na výprodej si počkej a pak si ji kup, s tím souhlasím :D
      A ještě jednou děkuju :D

      Vymazat
  5. Pěkně jsi to sepsala. Já osobně se tedy Radim k nadšeným čtenářům - kniha mě opravdu pohltila a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Ovšem ten úplný závěr byl zvláštní, trochu mi to přišlo jako kdyby si autorka připravila půdu na nějaké pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však úplně chápu, že se kniha líbí, já jsem raději pro pořádné zápletky a krev :D kepler a tak :D No právě, je to takové otevřené a hlavně já bych se asi chovala jinak při únosu dítěte :D

      Vymazat
  6. Hezky vyjádřeno. Já souhlasím s Pinky - byla jsem z knihy nadšená, až na ten závěr.
    Na Svět Knih se také chystám a už se moc těším (akorát bez přítele)... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já to nikomu ani neberu, to bych si nedovolila :D Prostě já porovnávám s Keplerem :D

      Vymazat
  7. Skvělá recenze :) Já si knihu spletla se a místo Manželů odvedle jsem si domů z knihovny přinesla knihu Dobří sousedé :D No nevadí, na tuto knihu se stále chystám, jen se k ní dostanu později :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale to je prý také parádní kniha! Tu chci zase já :D

      Vymazat
  8. Knížku jsem už párkrát viděla, ale poprvé jsem četla recenzi. Došlo mi, že Zmizelou už bych si měla vážně přečíst, chystám se na ní už šíleně dlouho a pořád nic. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, Manželé odvedle hoď někam a jdi do Ztracené :D Ta je úžasná!

      Vymazat
  9. Na tuhle knihu jsem slyšela zatím jen pozitivní ohlasy, chystám se na ni, ale teď nějak nevím, zda si ji chci přečíst hned. Téma je rozhodně zajímavé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Téma je zajímavé a originální, to se musí nechat. Únos teprve 6měsíční holčičky moc nebývá a proto je škoda, že to nebylo lépe propracované ./

      Vymazat
  10. O knize jsem přemýšlela, ale nakonec jsem se radši pustila do jiných a podle tvé recenze jsem udělala dobře. Ale jestli se někdy stane, že nebudu mít co číst, tak po ní možná opravdu sáhnu.

    OdpovědětVymazat