sobota 6. května 2017

Bilbovy knihy doporučují - - Tiché šlapací království


Bilbovy knihy přichází s novinkou z nakladatelství Cosmopolis, jenž byla po léta uzamčená díky takzvaným normalizátorům. Až příliš připomínala realitu tehdejšího Československa. Naštěstí po roce 1989 byla kniha osvobozena ze svého zajatí a mohla tak spatřit světlo světa pod jiným názvem. Rozhlasová pohádka se dočkala nového natočení pod názvem Kolo se zlatými ráfky. Zdeněk Svěrák je znám svým osobitým stylem psaní, který vždy směřuje k něčemu důležitému a to i v tomto případě. Je to totiž pohádka pro chytré děti a jejich chytré rodiče.


Jako v každé pohádce i zde bylo nebylo jedno podivné království, kterému vládl král Tichošlap IV. Jenž miloval ticho a sám sebe. V celém království se rozdávaly tresty za nedodržení tichosti například během fotbalového zápasu, hraní si venku nebo dokonce bankovní loupeži. No a představte si, jak asi vypadalo takzvané tiché zpívání pod taktovkou paní učitelky Tiché. Podivné, že? No a proti tomu se rozhodl bojovat elektrikář Karel, kterého poháněla objevená láska k princezně Bohunce, a žák 2.B Václav Bíško..


Tato 60stránková pohádka o Tichém šlapacím království v sobě skrývá více než jen neobyčejnou pohádku podivného království krále Tichošlapa IV., ale určitý vzkaz lépe řečeno vzpomínku na tehdejší Československo. Zdeněk Svěrák měl pravdu a kniha nám opravdu dokáže stále říci mnoho i nám, kteří jsme dobu 60.let nezažili.   


Já osobně Svěráka požaduji za jednu nejvýznamnějších českých osobností vůbec a nejen jeho filmy, ale také divadelní hry, písně a další požaduji za propracované, hlubokomyslné a především přinášející nejen literární kvalitu, ale také myšlenku.

+ Krátká propracovaná pohádka
+ Historická spojitost s tehdejší situací Československa
+ Krátké a srozumitelné věty
+ Myšlenka

- Více bych ocenila knihu dohromady s rozhlasovou pohádkou již namluvenou
- Klidně vzadu notovu osnovu pro představu jednotlivých písní
- Málo ilustrací

  Kniha shrnuta a já Vám přeji pěkné čtení Tichého šlapacího království!
ANOTACE


Tiché šlapací království napsal Zdeněk Svěrák v šedesátých letech jako rozhlasovou pohádku. Ta byla v roce 1968 smazána jako nežádoucí. Její obsah totiž až příliš připomínal situaci v tehdejším Československu.

Pohádka vypráví o divném království, kde se nesmí mluvit nahlas. Ti, kteří tento zákaz poruší, jdou díky Špiclovi do vězení.
Věříme, že příběh má stále co říci i dnes – nejen chytrým dětem, ale i jejich chytrým rodičům…

3 komentáře:

  1. Knihu jsem již někde zaznamenala, ale ani jsem se neobtěžovala přečíst si její anotaci. Děkuji za pěkný typ na čtení. Zdeňka Svěráka mám také v oblibě, takže se vůbec nebojím, že by mě knížečka nebavila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tě bude bavit, tomu věřím, je to příjemná kniha a je škoda, že čtenáři té české četbě moc nedají :/

      Vymazat
  2. Svěráka a jeho humor veľmi milujem, i keď je pravda, že k jeho knihám som sa ešte nedostala. Ale tie filmy sú dokonalé. Už som dumala, že vyskúšam aj jednu z kníh, asi to teda nakoniec predsa len vyskúšam.

    OdpovědětVymazat