středa 25. ledna 2017

Co právě čtu #6


Vítám Vás u dalšího článku Co právě čtu. Tentokrát bych Vás chtěla seznámit s žhavou novinkou od Mystery Press. Pohřbení od Kendry Elliot. Autorka nám slibuje thriller spolu s rozvíjející se žhavou láskou mezi bratrem pohřešovaného dítěte Michaelem a sestrou nalezeného dítěte Jamie. Ale vraťme se trochu do minulosti. Před dvaceti lety se jako pára and hrncem vypařil autobus s osmi jedenáctiletými dětmi a řidičkou autobusu. O dva roky později se v nedalekém těle objevil Chris Jacobs, bratr Jamie. Prozatím jediný přeživší ze všech ztracených dětí.

Nyní o osmnáct let později bylo nalezeno doslova pohřebiště s malými dětskými ostatky. Jedno tělo ale chybí. Nikdy nebyly nalezeny ostatky malého Daniela. Jeho bratra, novinář, se nyní s Jamie snaží najít zpět jejího bratra, který se více než dobře schovává léta nejen před svoji minulostí. Chris je jediný, kdo ví, co se stalo jeho bratrem a on je rozhodnutý zjistit pravdu ať to stojí co to stojí.

Kendra Elliot je americká spisovatelka, která se se svoji knihou Pohřbení dostává i k nám, českým čtenářům. Přestože v Americe již patří mezi oceňované spisovatele, u nás je její prvotina až kniha Pohřbení Mnohé asi nepřekvapí, že i tato autorka se u nás představuje knihou, která je již třetím pokračováním série The Bone Secrets Series. Mezi námi je již i pátý díl této série a jedna novela, která navazuje na předchozí díly. Třeba se autorka dočká úspěchu i u nás a knihy budou úspěšně překládaný i do našeho jazyka.

Již jsem asi za půlkou příběhu a kniha není vůbec špatná. Ovšem pár výtek si ode mě vyslechne. Ráda bych se o tom vypsala více, ale co bych pak vlastně napsala do recenze, že? Rozhodně ale chápu, proč je autorka v Americe čtenou spisovatelkou. Vraždy, napětí a láska je prostě parketa Američanů. To musím uznat a především zde je to vidět. Já už jsem ale netrpělivé jak to vše nakonec dopadne. Konečně jsem se dostala k části, kdy se vrah objevuje na scéně a to je vždycky napínavé.


Když se společně podíváme na českou a zahraniční obálku jsou to opravdu nebe a dudy. Společně nemají vůbec nic. Z mého pohledu americká obálka vůbec nesedí ke kontextu celé knihy. Rozumím, že v Americe je obálka v souladu celé série, přesto se k tématu s vraždou dětí absolutně nehodí. Český grafik se přeci jen pokusil vytvořit něco, co připomíná skutečný děj celého příběhu. Jsem moc ráda, že z originálního přebalu si nevzal vůbec nic. Takže já volím všemi hlasy naši českou verzi.

Už jste se taky někteří do knihy ponořili? Líbí se Vám nápad spisovatelky Elliot propojit vraždu a milostné vzplanutí?
KATY


8 komentářů:

  1. Knihu už jsem zahlédla i na jiných blozích a docela mě zaujala. Těším se na tvou recenzi, díky které se možná definitivně rozhodnu. Obálka se mi moc nelíbí ani jedna - celkově je sice ta naše určitě lepší, ale na té americké se mi zase líbí ten detail lesů a autobus v zelené části :)
    Měj se krásně a užij si čtení, Katy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš to, já si na té amrické toho detailu nevšimla. Já byla celkem zděšená tou slečnou. Nějak se mi tam nelíbí :D
      U píši recenzi a stojí za to!
      Děkuju ty také :)

      Vymazat
  2. Hrozně mi vadí, když vydají jen jeden díl ze série nebo ji začnou vydávat od jiného než prvního dílu. I když ta kniha může fungovat samostatně, tak je to škoda.
    Ale s tou obálkou souhlasím. Kromě toho co si řekla působí přeplácaně, kdežto ta naše je taková elegantní.
    Přesto, že zní dobře, tak si ji asi nepřečtu. Já bych opravdu potřebovala předchozí díly, abych to měla ucelené :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to strašný že :/ Já ani vlastně nevím proč se tonu tak dělá. Jestli čekají, který díl je nejvíce rozšíří a ten pak přeloží, nebo jak to funguje. Tento díl vyšel v Americe v roce 2013 a u nás až ted :/
      Třeba Robothama si asi nepřečtu celého nikdy, protože u nás je pár dílů :/
      Ach jo :/

      Vymazat
  3. Na knížku se určitě chystám :) Četla jsem v angličtině druhý díl série Hidden a nebyl vůbec špatný :) Takže mám radost, že se autorčiných knih dočkáme i u nás, i když pár výtek jsem k ní také měla :)

    OdpovědětVymazat