čtvrtek 1. prosince 2016

Novinky v knihovničce #10 aneb Knižní série poprvé :)



Tento týden mi konečně přišla poslední knížka, která vytvořila moji sérii zcela kompletní. A to bych nebyla já, aby nešlo o sérii trochu drsnější. Nebudu Vás tolik napínat, stačilo, že jsem já musela počkat na balík. Konečně mám komplet knih detektiva Jonna Linny.


Ano, kdo je milovník této série, už ví, o jakém autorovi je řeč. Není to nikdo jiný, než Lars Kepler. Kdo jste se ještě s tímto autorem neseznámil, trochu Vám ho přiblížím. Lars Kepler je stejně jako třeba u Anny Ekberg pouze pseudonym. A i stejně se zde jedná o dvojici autorů, kteří se tentokrát zaměřují na kriminální románovou tvorbu. Alexandr Ahndoril a Alexandra Coelho Ahndorila je přesně ta dvojice, která za vším stojí.

Pseudonym Lars Kepler nevznikl jen tak náhodou. Lars odkazuje na známého spisovatele Milénia – Stieg Larsson. Manželská dvojice chtěla nejen poukázat na skvělého autora, ale také se jeho dílům přiblížit, což si myslím, že se jim ve velkém povedlo. Kepler naopak odkazuje na Jana Keplera (Johannes Kepler, známého německého astronauta.

Možná Vás zajímá, proč vznikl takto zajímavý pseudonym, přestože to není zas tak neobvyklé ve světě umělců. I zde byl především hlavní důvod odklonění od svých známých jmen a tím předejít nespojováním s jejich předešlou tvorbou.

Moje knihovna má tu čest, že je tvořena celou sérií detektiva Joony Liny, který řeší tak temné případy, že některým doslova šedivý vlasy hrůzou. Nebo alespoň trčí. Nebudu tolik přehánět :)

Knihy jsou naprosto úžasné a kdo se s Keplerem ještě nesetkal, měl by to rychle napravit, protože nebude litovat!! 

Jakou máte vy zkušenost s touto dvojici?
Dozvěděli jste se něco nového?
KATY
 


HYPNOTIZÉR-1.DÍL
 Psychiatr Erik Maria Bark je uznávaný odborník na léčbu traumat pomocí hypnózy. Jedné prosincové noci ho probudí zvonění telefonu. Volá mu detektivní inspektor Joona Linna z nemocnice ve Stockholmu a prosí ho, aby okamžitě přijel k případu malého chlapce, který je v bezvědomí, ve velmi kritickém stavu. Erik je jedinou nadějí, jak může policie chlapce vyslechnout a zjistit, kdo brutálně zavraždil jeho rodiče a mladší sestru. Doufají, že vraha vystopují a zachrání jeho starší sestru dřív, než bude pozdě. Erik se však praxi hypnotizéra nevěnuje už deset let a je rozhodnutý, že hypnózu už nikdy provádět nebude. Žádost o pomoc v něm probudí bolestné vzpomínky, a proto Erik prosbu policie odmítá. Když se však Erik konečně nechá přesvědčit, všichni se rázem ocitnou ve víru nečekaných událostí. Tyto události bez varování udeří plnou silou do Erikova života. Erikův syn zmizí. Erik je nucen postavit se tváří v tvář minulosti a vrátit se ve vzpomínkách zpět do časů, kdy jeho profesionální život ležel v ruinách a jeho manželství bylo na pokraji zhroucení. Jedině tak má šanci zachránit život svému synovi.


PAGANINIHO SMLOUVA -2.DÍL

Po obrovském úspěchu Hypnotizéra je Lars Kepler v plné síle zpátky! Jedné letní noci je na palubě opuštěné lodi ve stockholmském zálivu nalezeno mrtvé tělo. Plíce ženy jsou plné slané vody, ale stopy po ní nezůstaly ani na oblečení ani na těle. „Utopila se,“ prohlásí lékař. „Utopila?“ Lékař přikývne a usměje se: „Utopila se přímo na palubě plující lodi.“ „Asi ji někdo uviděl ve vodě a vytáhl ji nahoru.“ „Kdyby to bylo tak jednoduché, vůbec bych nemarnil váš čas…“ Dalšího dne je ve svém bytě nalezen mrtvý muž. Houpe se v oprátce uvázané na háku ve stropě, na kterém běžně visí lustr. Jak se to stalo? Strop je vysoký a v místnosti není jediný kus nábytku, na který by muž mohl vylézt. Ale detektiv Joona Linna je stejně přesvědčen, že šlo o sebevraždu. Samozřejmě že má pravdu. Muž spáchal záhadnou sebevraždu, ale i to je pouze předehra k závratně rychlému a nebezpečnému běhu událostí. Něco vám řeknu: jsou dohody, které nezruší ani smrt… Pokračování Hypnotizéra je stejně úspěšné jako první díl románové řady. Práva na knihu byla prodána do čtyřiceti zemí.
 

SVĚDKYNĚ OHNĚ -3.DÍL
 Flora Hansenová se živí jako médium. Již celou řadu let přesvědčuje své okolí, že umí komunikovat s mrtvými. Postavila si na tom celou kariéru a jak je to doopravdy s jejím talentem, ví jen ona sama. Jednoho letního večera sleduje zprávy a zaujme ji děsivá vražda, která se stala v ústavu pro psychicky narušené dívky. Flora se rozhodne, že zavolá na policii a oznámí, že kontaktovala ducha mrtvé dívky a může pomoci s případem. Vyšetřování brutální vraždy je vždy ošemetné a Joona Linna ví, že nemůže ponechat nic náhodě. Stejné noci, kdy dívka skonala, z ústavu uprchla jiná chovanka. Všichni ji popisují jako hodnou a tichou dívku. Protože z vyšetřování jednoznačně vyplývá, že vraždu spáchal někdo zevnitř ústavu, je i tato dívka v podezření. Při pátrání v její minulosti Joona Linna zjistí, že pravda je zcela jiná a že má před sebou chladnou vypočítavou herečku, která dobře sehrála roli hodné a mírné pacientky. Jak najít stopu prohnané vražedkyně dřív než spáchá další zločin?


PÍSEČNÝ MUŽ -4.DÍL

Jedné chladné zimní noci se ve Stockholmu objeví mladý muž, jenž kráčí podél železničního mostu. Je silně podchlazený a má těžký zápal plic. Kromě toho v nemocnici vyjde najevo jeden šokující fakt: podle úmrtního listu má být tenhle člověk už sedm let mrtvý. Zabil ho sériový vrah Jurek Walter, jehož poté, co ho Joona Linna zatkl, soud poslal na léčení na psychiatrii v naprosté izolaci. Ale kde ten člověk celé ty roky byl? Starý případ se znovu otevře. Zdá se, že někdo se snaží dostat pod kůži sériového vraha. Je třeba jednat rychle, protože čas běží. Lars Kepler svým čtvrtým románem překonává veškerá očekávání.




STALKER -5.DÍL
Bez Joony Linny je policie bezmocná. Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z události si nic nepamatuje — od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti. Ve stejnou dobu, kdy se Rocky Kyrklund znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následujícího dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu Kyrklundovi. Policii přijde další videonahrávka. Nikdo nerozumí tomu, co se to děje. A Joona Linna více než před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni…
 

12 komentářů:

  1. Pěkná sbírka :-) Četla jsem všechny kromě posledního dílu Stalker a zatím se mi nejvíc líbila Svědkyně ohně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stalker je prý nejhorší, říkají to všichni. Kepler je zde trochhu drsnější :D
      Katy

      Vymazat
  2. Tuhle sérii jsem ještě nečetla, stydím se, ale rozhodně ji mám v plánu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já četla první dva díly a pak sérii poodsunula na později. Ale už se chytám na Svědkyni ohně. Docela se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jak se ti to bude líbit dál :)
      Katy

      Vymazat
  4. Nedávno jsem si celou sérii pořídila, ale zatím jsem se k ní nedostala... Snad brzy! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na začátku roku jsem četla Hypnotizéra a byla jsem opravdu nadšená :) Pořád si ale nemohu najít čas na další díly, tak to musím napravit :)

    OdpovědětVymazat
  6. Sérii jsem si nedávno pořídila, akorát Stalker mi stále chybí. Bohužel jsem si na ni však ještě neudělala čas, přednost jsem totiž dala jinému fenoménu - Jussimu Adlerovi-Olsenovi, takže až dočtu toho, vrhám se na Linnu a nemůžu se dočkat. Jaký je tvůj nejoblíbenější díl? :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  7. Poznámka pod čarou:
    Tedy nechci Vás poučovat, ale rozesmálo mne "Johannes Kepler, známý německý astronaut"... Je dost velký rozdíl mezi "astronomem" a "astronautem", stejně tak mezi XVI. - XVII. stoletím a XX. stoletím.

    OdpovědětVymazat