pondělí 19. prosince 2016

Dívka v ledu - Robert BRYNDZA


I já bych se ráda připojila k ostatním bloggerkám, které recenzovali knihu Dívku v ledu. Všechny recenze mě vlastně tak nadchly, že i já jsem si ji musela pořídit. Dlouho jsem nebyla na svém novém blogerském emailu, nevýhoda několika emailu, a jaké tedy bylo překvapení, že ten den jsem dostala úžasnou zprávu. Nakladatelství GRADA mi nabídlo novou spolupráci a světe div se, pro potvrzení našeho ,,paktu“ jsem získala Dívku v ledu. Knihu si musíte prostě koupit, takže klidně hned TADY. Takže nová spolupráce je potvrzená již i ledem a vraždou, takže se na ni můžeme společně podívat...


  • DĚJ
Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová má po dlouhé době důvod k radosti. Ne že by nalezené tělo v ledu byl nějaký pádný důvod, to ne, ale Erika po půlročním vyšetřování mohla opět naskočit na novou pozici a naplno se věnovat jen a jen práci. 

Nalezené tělo mladé, teprve pětadvacetileté dívky, patří Andree Douglas-Brownové, která je jednou ze tří dětí movitého a především vlivného anglického lobbisty Simona Douglase-Browna. Tělo bylo objeveno v ledu a do půl těla nahé. Její ruce a nohy nasvědčovaly dlouhodobému mučení spoutání. Zdali šlo a vraždu se sexuálním podtextem nedokáže prozatím posoudit ani sám patolog.
 
Erika již od samého začátku případu pracuje pod drobnohledem médií a svého okolí. Snaží se dát všem najevo, že ani pohled očí, který je na ni směřován neovlivní její policejní úsudek a je ochotná udělat první poslední pro vyřešení vraždy mladé, ne příliš nevinné, slečny. Vrah by byl možná odhalen i dříve, když by se do vyšetřování nezapojil i samotný bohatý lobbista, který svým postavení znemožnil Eričinu teorii vyšetřování a z případu ji nechal bez jakéhokoliv odůvodnění vyhodit. 
Největší střed zájmů dochází v bodě, kdy Erika našla spojení mladičké Andrei s nechvalně proslulým podnikem, ve kterém je prostituce nabízená jako hlavní chod. Se takovým zahanbujícím spojením  se nikdo z její rodiny nehodlá smířit a důvod k vyhazovu je hned na světě. Tento čin nezůstane nepovšimnut a titulky hlásají žhavou novinku o vyhazovu Eriky z případu jako senzaci dne. Díky pisatelským hyenám se noví kolegové dozvídají i o poslední Eričině akci, ve které byla Erika vážně zraněná, pět policistů se nevrátilo domů a to včetně jejího manžela.
Erika se ale nevzdává a i přes výslovný zákaz pátrá na vlastní pěst. Ví, že je blízko a potvrdí ji o i brutální útok tajemného vraha u ní doma. Erika opět získává veškerou a především zaslouženou pozornost médií i policejního sboru. Bez mrknutí oka Erika spojí Andreinu smrt s dalšími vraždami pěti mladých žen z východní Evropy, které z nešťastných důvodů skončili v Anglii jako prostitutky...

  • ·         HODNOCENÍ
Dívka v ledu mi přinesla i to, co jsem neočekávala. Zápletku, která vážně stála za to a napětí, které se dalo krájet. Robert Bryndza se se svoji knihou řadí k tomu nejlepšímu, co jsem v letošním roce četla. Ne bez důvodu je na blozích hodnocena velice vysokým číslem a pozitivními ohlasy. I u mě na blogu bude hodnocení knihy neseno ve stejném duchu.

Pokud jste četli můj předchozí článek Co právě čtu, kde jsem se zajímala o životopis samotného autora Roberta Bryndzi, tak víte, že londýnský spisovatel žije se svým slovenským manželem v Nitre. Proč to ale opět vytahuji? Autor samotné město a slovenský původ svého manžela krásně zakomponoval do své knihy. Samotná detektivka Erika F. pochází původem ze slovenské Nitry a matka zavražděné patří mezi smetánku z Bratislavy. Já jsem se během čtení při těchto zjištění usmívala. Přišlo mi to vážně nápadité.

Nevím jak se to autorovi povedlo, ale Dívka v ledu je jedna z nejnapínavějších knih, které jsem četla. Nemohla jsem od ní odtrhnout oči a během pár hodin jsem ji i přes vysokou teplotu musela dočíst. Nedokázala jsem si představit, že bych ji musela odložit, to by byla katastrofa. Takže jsme četla a četla a četla. No a najednou tady bylo velkolepé finále.

Její pootevřené rty jako by se chystaly promluvit. Její mrtvé tělo zamrzlé v ledu. A není jediná.

Když docházelo k samotnému odhalení vraha a především důležitého motivu celé vraždící série, měla jsem připravené dva vlastní scéaře, které by teoreticky vysvětlovaly téměř vše, co se během těch let v knize stalo. A víte co? Ani jedna možnost nebyla správná. Moje deduktivní metody zde naprosto selhaly, a právě proto je tato kniha favoritem roku.

Samotná detektivka Erika Fosterová si mě získala svým jednáním pro spravedlnost a především pro její lidskou stránku, kterou během celého případu odhalovala. Po celou dobu bylo vidět, že jediná možnost, která v tomto případě přichází v úvahu je chycení vraha, i přestože to může znamenat doživotní ztrátu své kariéry a dokonce i její vlastní smrt. 

Jako další úsměvnou věc bych ráda zmínila celé jméno Eričině spolupracovnice a podřízené, detektivky Mossové. Robert má vážně skvělý cit pro nenásilný humor i v takových silných příbězích, které svým způsobem těžkou situaci odlehčí. Proto tu máme před sebou detektivku Kate Mossovou. Zde vidíte, jak je ikona modelingového světa stále tak oblíbená, přestože knižní verze Kate Mossové má naopak kontrastující rozdíly s modelingovou kráskou. 

Na zahraničním portálu jsem se dočetla, že samotný autor chystá další pokračování této úžasné detektivky, která bude nejen mnou, ale celým blogerským týmem z české republiky rozhodně očekávána.

Přemýšlela jsem, zdali i po delší době vymyslím pár negativ k celému příběhu případně stylu psaní. No neřekla bych, že jsem našla vyloženě něco, co znehodnotí celý příběh. Spíše bych ocenila detektivku, která opravdu nenosí na krátko ostříhané vlasy, přestože je to více než praktické. Například i taková Kim Stoneová z Němého křiku je vyloženě klučičí typ. Musím nějakou dlouhovlasou detektivku nalézt. 

Za mě je dívka v ledu za 100%


Doufám, že jsem Vás řádně nalákala na knihu a utíkate si ji přečíst. Ti z Vás, kteří jste ji četli, souhlasíte, že je to jedna z nejlepších knih letošního roku?
Katy
 

Originální název : The Girl in the Ice
Spisovatel: Robert BRYNDZA
Nakladatelství : GRADA,2016
Počet stran :448
Vazba : Vázaná s přebalem
Žánr : Thriller, Detektivka
ISBN :978-80-271-0370-6


ANOTACE

Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život.  Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně.
Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala?  Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti.
Dopadne ho dříve, než udeří znovu?

14 komentářů:

  1. Pěkná recenze, pro mě byla kniha nejlepší, co jsem četla :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Povedena recenze!! Kniha me vazne zaujala, doufám ze je vazne takto napinava!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Okamžitě ji píšu na list Ježíškovi!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když tak si ji naděl dodatečně třeba jen k pěknému dni :D

      Vymazat
  4. Knihu mám na seznamu, tak snad se k ní brzy dostanu. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, doufám, že se k ní dostaneš co nejdříve :)

      Vymazat
  5. O knihe som už počula, ale ešte som ju nečítala. Teší ma, že sa ti tak zapáčila, možno sa k nej tiež niekedy dostanem :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak po Tvé nadšené recenzi knihu musím mít!! :o)

    OdpovědětVymazat