sobota 5. listopadu 2016

Nepřátelé a milenci - Simona AHRNSTEDT



Za recenzní výtisk děkuji nakladateltsví Metafora.
Knihu si můžete zakoupit přímo ZDE


  • ANOTACE
Důvěra je nejcennější komodita… Švédský román o pomstě, intrikách ve světě byznysu a zakázané lásce.

V nelítostném světě švédských financí se nevyzná nikdo lépe než David Hammar. I přes svůj dělnický původ se vypracoval na pozici jednoho z nejbohatších švédských finančníků. Nemilosrdný a nezastavitelný hráč už roky pase po jediném, urvat pro sebe Investum, obchodní společnost aristokratické rodiny De la Grip. K získání impéria potřebuje ještě poslední krok – přetáhnout na svou stranu někoho z vysoce postavené rodiny. Nejvhodnější kandidátem se zdá být Natalia 

Natalia De la Grip je jednou z nejtalentovanějších firemních poradkyň švédského finančního světa. Čeká se od ní, že se usadí a provdá za někoho ze svých společenských kruhů. Natalia však vždy kráčela proti proudu a jejím jediným snem je dokázat svému otci, nemilosrdnému patriarchovi, že dokáže víc než jen čekat doma na manžela. Když ji pozve David na oběd, je nedůvěřivá, ale postupně podlehne jeho kouzlu. Z jiskry, která mezi nimi přeskočí, vzplane vášnivý, nezapomenutelný večer.

Byla to ale jen aféra na jednu noc nebo ne? Vztah mezi Davidem a Natalií je nemyslitelný, protože jejich rodiny jsou nesmiřitelnými nepřáteli. Na světlo navíc vyjdou tajemství, pohřbená hluboko v minulosti. Oba stojí před nelehkým rozhodnutím. Je pro Davida přednější pomsta, nebo láska milované ženy? A zvolí Natalia správně mezi pýchou a touhou svého srdce?

Nepřátelé a milenci jsou švédský román skvělé autorky s českými kořeny, jenž se dočkal již mnoha překladů. Zahřeje a rozpálí jako oheň z krbu uprostřed chladné švédské zimy.


  • DĚJ
David Hammar je všemi nenáviděný finanční obchodník na švédském trhu široko daleko. Je nenáviděn nejen pro svůj bývalý chudý původ, ale především pro způsob jeho podnikání. Se svým společník Michelem kupují akcie velkých firem, které po jejich převzetí reorganizují.

Ani jeden si z nenávistných pohledů nic nedělá. Užívají si svoji pozici a chystají se na další akci. Do hledáčku se jim dostala největší švédská obchodní společnost IVNESTUM, která patří po léta rodině De la Grip. Že to bude velký oříšek, věděli od úplného začátku.

Natalie De la Grip se pohybuje v bankovnictví již od útlého věku a
přestože ji jméno její rodiny zajistí místo po celém světě, svoji pozici si vybojovala sama. Všichni kolem ní vědí, že nemá ani se svoji znalostí burzy a švédských bankovních obchodů šanci dostat se do firmy jejího otce. Je totiž žena. Krom svoji tvrdé povahy je její otec Gustav také zastánce mužského postavení ve světe. Ženy dle jeho konzervativního mínění patří za plotnu a na ozdobu. Někdy svoji rodinu vážně nenáviděla, ale vzhledem k její výchově si dala záležet na svém vystupování.

Natalie a David se potkají na Davidův popud a na rozdíl od Natalie přesně ví, co od jejich setkání má očekávat. Chce ji otočit proti její vlastní rodině a tím se pomstít za svoje trýznivé mládí v internátní škole. Člověk míní….
Začalo to jako sex na jednu noc, ale co bude dál? Co se stane, když se Natalie dozví o jeho úmyslech ohledně zničení rodinné firmy? Jaká může být budoucnost dvou lidí různého postavení? Sledujte báječný příběh Natalie a Davida v této knize…..

  • HODNOCENÍ
Na začátku čtení jsem nevěděla, co mám vlastně očekávat. Švédský román. Ještě navíc z prostředí byznysu a bankovnictví. Vyžívám se v severských krimi, to ano, ale právě proto byl o důvod víc se bát.   

Já si ale naštěstí knihu pořádně užila a propracovanost celého příběhu na mě udělala dojem. Během čtení jsem narazila až přílišnou podobu s 50odstíny šedi, což je docela kýč (omlouvám se všem jejím příznivcům). Nesourodý pár, dokonalý sex, jizvy na zádech a tajemná žena v jeho okolí. Zaplať pánbůh, že je to pouze shoda okolností a ve skutečnosti, je příběh mnohem více zapeklitější a s již zmíněnou knihou má díkybohu pramálo společného. 

Příběh je psán ve 3. osobě a tím o nic nepřijdete. Vše vidíte z několika různých úhlů postav. Dokonce si některé pasáže přečtete z pohledu Davida a Natalie současně. Autorka si s knihou dala opravdu záležet a velice detailně popisuje celý děj. Pro někoho bude možná trochu složitější se do příběhu dostat. Věřte mi, že jakmile se dostanete přes první dvě až tři kapitoly, už se od knihy jen tak neodpoutáte.

Já si knihy naprosto užívala a celá netrpělivá jsem očekávala, jak to mezi nimi vlastně může dopadnout. Poslední takové napětí v románu jsem očekávala, když jsem četla Krásnou katastrofu. Tady je to úplně to samé.

Oproti některým švédským knihám se nebudete tolik ztrácet ve jménech. Za to vděčíme nejen menšímu množství vystupujících postav, ale především v jejich rozdílnostech. Nemůžete si splést postavy jako jsou Gustav, J-O, Michel a další. Nejde to, i kdybyste se sebevíce snažili.

Erotické smysluplné scény vás zanesou do prostředí, ve kterém by mnohé z nás rozhodně chtěly být. To erotické dusno z některých scén se dá doslova krájet. A že tam toho je po celý příběh.

Knihu si musí přečíst každý, kdo sledoval příběh Travise a Abby v Krásné katastrofě. Rozhodně by měla být přečtená každou čtenářkou i čtenářem, kteří chtějí kvalitnější příběh se sexuálním napětím a zajímavým prostředím, ve kterém je příběh usazen. No prostě každý, kdo miluje romány a případně chce dát šanci švédské novince!

100% bez mrknutí oka!!

Spisovatel: Simona AHRNSTEDTOVÁ
Nakladatelství : METAFORA, 2016
Počet stran :384
Vazba : vázaná s přebalem
Žánr : Romány, pro ženy
ISBN :978-80-7359-500-5

Snad jsem Vás všechny nalákala. Co na ni říkáte? Dáte ji šanci?
Katy


15 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím :-) Vůbec se mi do čtení nechtělo, ale pak jsem ji slupla za tři dny.

    OdpovědětVymazat
  2. To zni jako kvalitni roman. Ja sama cetla 50 odstinu a krom sexu tam vlastne nebylo skoro nic. Nerikam ze jsem to nedocetla ze �� ale nicmene tohle vypadá mnohem lepe.
    A povedena recenze :)).

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní recenze. Libi se mi,ze obsahuje nejen objektvni, ale take subjektivní prvky,ktere by recenze mela byt. Ale myslim si,ze kniha bude spise pro zenske osazenstvo.
    ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Jana Veselá

    Všimla jsem si recenze na fb a docela mě zaujalo to tvé nadšení :D
    A je skvěle cítit i z tvé recenze. Já romány čtu docela často, ale na švédský jsem ještě nepomyslela. Asi to bude příjemná změna :D

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska musí být něco ve vzduchu, protože na tuto knihu si už dlouho brousím zuby a strašně ráda bych si ji přečetla. No dobře, i tak ale musím trošku přiznat, že to až tak můj žánr není :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja vim ze neni. Ale muj taky ne,tak třeba se ti to bude libit 😂
      Katy

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :) O knížce jsem ještě neslyšela, ale vypadá neskutečně zajímavě! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Při čtení mě též napadlo, že se to docela dost podobá 50 odstínům :-D Ale souhlasím, že tenhle román je rozhodně o několik tříd výš. Ale i když jsem ho taky slupla jako malinu, tak stejně mi to nijak kvalitní dílo nepřijde.. Jedno klišé za druhým, prostě taková klasická romantika :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja romany nectu. Mozna tak dvakrat do roka. A proto mi to jako klise zas tak nepripadalo 😂
      Katy

      Vymazat