sobota 24. září 2016

Sojčák - Jaako AHONEN


 
Sojčák patří mezi nejlepší komiksy, které jsem kdy měla v ruce. Je to velice silný příběh, který nepotřebuje ani žádná slova.
  • ANOTACE
Jak Disney potkal Kafku. I tak se dá definovat skvělý finský komiks, který se dostal do nejužší nominace Eisnerovy ceny ta rok 2015. Sojčák žije sám se svou matkou ve velkém honosném domě v naprosté izolaci. Nikdy jej neopustil, a dokud k tomu má jeho matka co říci, rozhodně to tak zůstane. Krásná výpravná kresba vás okouzlí, melancholický i zlověstný příběh uhrane. O této moderní pohádce pro dospělé budete přemýšlet ještě dlouho po jejím dočtení.
  • DĚJ
Náš Sojčák žije celý svůj ptačí život se svoji matkou, naprosto izolovaný od okolního světa. Není to tak, že by Sojčák nechtěl, ale jeho vlastní matka má v domě poslední slovo a jak je známo, tak matky mají vždycky pravdu a musí se poslouchat.

A tak každý boží den se Sojčák stará o svou nemocnou matku a celá dům udržuje v čistotě. Jediným jeho přítelem na celém světě je malý chlupatý pavouček, který bydlí v malých skulinkách po celém domě.
Možná si říkáte, stejně jako jsem si říkala i já, jaký je ten pravý důvod, že se Sojčák ani neodváží podívat z okna. Že není zvědavý natolik, aby porušil matčin slib. No je to pouze a jen všemi známý strach. Strach ze zlých ptáků, kteří číhají správný okamžik, aby vtrhli do domu a mohli vyklovat oči jemu i matce.


Je Vám určitě jasné, že je to pouze vymyšlený příběh jeho matky, ale Sojčák vyrůstá na strašidelných příbězích o těchto ptácích a v zabedněném domě. Jeho strach je reálný a zničující.

Jednoho dne ale náš Sojčák následuje malého pavoučka, až dojde k tajemným dveřím v jejich vlastním domě. Co hůř. Z těch tajemných dveří vychází záhadné světlo a zvuk.


Co se stane, když Sojčáka přemůže jeho zvědavost tolik let trvající strach? Vše se dozvíte pouze v této knize, ale předem varuji, že happy end se u této knihy byste neměli očekávat.  


  • HODNOCENÍ
Jak jsem již psala, že Sojčák patří k tomu nejlepšímu z komiksů, co jsem kdy četla je jen a jen holá pravda. Síla příběhu ve Vás zůstane ještě dlouho po jeho přečtení. Je možné, že některé věci člověk ani nepochopí napoprvé a musí si dílo přečíst znovu a znovu.

Melancholie. Ano. To je to správné slovo, které popisuje celý Sojčákův příběh, vlastně jeho celý život. Je to smutné, ale mnozí z nás se v příběhu určitě najdou. Určité momenty také každý z nás zažil. Není to příběh, který má našlápnuté ke šťastnému konci přesto je příběh, který nás má poučit.

Určitě nesmím v hodnocení zapomenout na kresby, které celý příběh vytvářejí. Jsou velice osobní a jen některé z nich potřebují dodatek v podobě slova nebo jedné věty. Každý jednotlivý obrázek naprosto vystihuje ponurnou atmosféru celého příběhu, který nám je ukazován.

Dávám plný počet za propracovanost, detailnost a smysluplnost celého příběhu.
1OO%



Jestli jste Sojčáka ještě nečetli, tak ho rozhodně doporučuji. Nicméně není pro slabší povahy či pro lidi trpícími depresemi.
Katy

Spisovatel: Jaako AHONEN
Ilustrace:
Lauri AHONEN
Nakladatelství : ARGO, 2016
Počet stran :128
Vazba : Vázaná
Žánr : Komiks
ISBN :
978-80-257-1812-4

4 komentáře:

  1. Já jsem snad ještě žádný komiks nečetla, tedy když pominu haldy Čtyřlístku :D Ale tneto vypadá skvěle zpracovaný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mám doma také včetně starších dilu :D
      Ale naštěstí přítel má pár kvalitních doma a půjčí mi je :D
      Katy

      Vymazat