čtvrtek 7. července 2016

Jo NESBO - Syn


Spisovatel : Jo NESBO
Nakladatelství : Kniha Zlín, 2015
Počet stran : 499
Vazba : Vázaná s přebalem
Žánr : severská detektivka, thriller
ISBN :
978-80-551-4061-2


  • ANOTACE

Sonny je ideální vězeň. V moderní, přísně střežené věznici Staten se těší značné oblibě, neboť slouží ostatním vězňům jako zpovědník – naslouchá jejich přiznáním a uděluje jim rozhřešení. Šušká se o něm, že na sebe bere vinu za zločiny jiných a odpykává si jejich tresty výměnou za pravidelnou dodávku drog.
Vrchní komisař Šimon Kéfas, působící na osloském oddělení vražd, je policista ze staré školy. V jeden den dostane najednou nový případ a novou spolupracovnici. Ab Lofthus byl policista, Kéfasův kolega a dlouholetý kamarád a také Sonnyho otec. Kvůli podezření z braní úplatků spáchal před lety sebevraždu a jeho čin obrátil Sonnymu i Kéfasovi život vzhůru nohama.
Roky ve věznici jednotvárně plynou do chvíle, než si Sonny nečekaně vyslechne jistou šokující zpověď a vydá se soudit živé i mrtvé.

  • DĚJ
Syn je moje ,,poprvé“ od často omílaného autora Jo NESBA a já jsem za to strašně ráda. Knihu jsem přečetla na doporučení své šéfové a kamarádky, která mi ji také zapůjčila. Už teď vím, že si knihu sama brzy pořídím do své sbírky. A teď se pojďme zlehka podívat na děj knihy. 


Sonny si odpykává trest za dvě brutální vraždy a již brzy bude odsouzen za třetí. Další  pravidelná návštěva pastora ve věznici má pro většinu vězňů znamenat odpuštění. Pro Sonnyho je to pouze další dávka čistého heroinu. Ano, je feťák. A jako každý feťák je schopný pro dávku udělat cokoliv. Dokonce sedět za vraždy, které nespáchal. Nic mu nechybělo. Dostával pravidelné dávky, jídlo a sloužil pro ostatní jako zpovědník, kde tajemství zůstane nadosmrti uchováno. Tedy alespoň do doby, kdy se mu vyzpovídal vězeň s hříchy, které Sonnyho donutí utéct z vězení a spustit lavinu kruté pomsty a zabít leváka.

Šimon, detektiv už skoro v důchodovém věku, jako jeden z mála po sérii nečekaných vražd odhaluje jednu spojitost. A to je nenávist a pomsta Sonnyho. Uprchlíka z věznice Staten. Rozhodne se jednat na vlastní pěst spolu s novou kolegyní, kariéristkou, Kari.  Musí zastavit Sonnyho před tím, než umře Sonny sám
.
Marta je zaměstnankyně ubytovny Ila pro chorobně závislé jedince. Potkává se zde se Sonnym, který ji uchvátí svoji nevinností v očích, laskavostí a ochotou. Zamiluje se, přestože ví, že společná cesta ji dostane do záhuby. Je ochotná přehlídnout vraždy, které ve jménu pomsty Sonny uskutečnil a uskuteční?

V samotném finále se Šimon a Sonny potkávají před samotným drogovým kápem v celém Oslu. Nikdo nezná jeho skutečné jméno a ani pravý důvod jeho přezdívky, Dvojče. Vlastně skoro nikdo. Šimon ví více než by měl. Zná pravdu o smrti Sonnyho otce, který byl jeho parťákem nespočet let. Sebevražda byla jen úschovný manévr před skutečným důvodem jeho smrti. Sonny se mstí všem, kteří měli co dočinění s pomluvou, že jeho otec je levák. Všem, za které pykal ve vězení. Všem, kteří odmítají pykat za své hříchy. 


  • HODNOCENÍ

Moje pocity na začátku čtení byly velice smíšené. Nemohla jsem se do děje dostat. Pořád jsem se musela vracet na začátek, abych si připomněla, jak se kdo jmenuje a o kom se vlastně mluví. Ale jakmile jsem se prokousala začátkem a všemi jmény, děj ubíhal jako po másle.
Přestože nám sám autor hned od začátku odhalil samotného aktéra děje i na konci knihy nás čeká velké překvapení. Toho jsem si nesmírně vážila, jinak by kniha byla asi o ničem. Ale Jo Nesbo přesně ví, jak na čtenáře.

Syn na mě působil skoro jako novodobý Monte Christo, který se mstí za své křivdy. A vlastně je to i svým způsobem tak. Jen náš hlavní hrdina uteče z vězení, bere drogy a po každé vraždě brečí.
Kniha je rozdělena celkem do 5 hlavních částí, ve kterých se postupně uchylujeme do finále Jednotlivé kapitoly jsou spíše kratší a díky tomu děj rychleji utíká. Jednotlivé přechody nejsou ani násilné takže opravdu suprové čtení.

Za mě tedy rozhodně plný počet a snad se příští měsíc vrhnu také na Netopýra, první díl z jeho slavné série o Harrym Hallu


Jak na Vás vlastně Nesbo působí? Líbí se Vám jeho knihy nebo jste naopak byli zklamaní?







19 komentářů:

  1. Zajímavá recenze, která je doplněná opravdu krásnými fotkami! 😃

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem od něj četla zatím jen Sněhuláka a ten se mi líbil moc! :) Rozhodně s tímto autorem nekončím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sněuláka mám na poště a Červenku v ruce z obchodu. Taky se mi autor líbí, ale teprve teď se vrhnu na jeho sérii HH
      :)
      Katy

      Vymazat
  3. Já autorovi na chuť vůbec nepřišla - zkoušela jsem od něj první dva případy Harryho Holea... Tak mě nudil, že vůbec nevím, zda mu chci dávat další šanci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem schválně začala něčím jiným než HH. Takže netuším jak je jeho styl moc podobný, ale Syn je paráda :)
      Katy

      Vymazat
  4. Syna som čítala pred týždňom na dovolenke, po dlhej dobe ďalší Jo Nesbø. Tohto autora mám rada, ale už som dlho od neho nič nečítala. Vlastne mi chýba prečítať už iba posledný diel zo série s Harrym Holeom a autorove detské knižky. :-D Syn ma nesklamal, vedela som, čo za detektívky/thrilleru sa mi dostane. V tých menách som sa tiež strácala, ale na to som už uňho zvyknutá. Nakoniec sa z toho ukázal ďalší napínavý príbeh, ktoré sa aj napriek dĺžke čítal rýchlo. Dúfam, že Nesbø príde s ďalšou skvelou sériou, pretože Políciu prečítam asi pomerne skoro. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skoro za chvíli dočtené :D Já jsem na jeho sérii moc zvědavá :)
      Katy

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze! A já si od toho Nesba fakt budu muset něco přečíst, už to začíná být skoro blbé, jak ho pořád odkládám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Já jsem to taky strašně odkládala, ale všichni si to chválí :D
      Katy

      Vymazat
  6. Na knížku se chystám, mám jí v knihovně, Nesba mám moc rád, tak jsem na něj taky zvědavý :) jsem rád, že tobě se nakonec kniha líbila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Líbila strašně moc, Nesbo si mě získal, ale teď se chystám na Netopýra, tedy hned jak mi přijde :D
      Katy

      Vymazat
  7. Taky bych si chtěla knížku pořídit :) Zatím sbírám knihy s H. Holem, ale Syn se dá přečíst alespoň samostatně. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Jak jsem už psala, chtěla jsem první něco jiného než sérii a tohle bylo tvoje doporučení a správná volba, děkuji :)
      Katy

      Vymazat
    2. Tak jsem knihu náhodně sehnala na bazaru knih na FB, takže radost veliká. Jen nevím, kdy se k ní dostanu :)

      Vymazat
  8. Od tohoto autora jsem zatím žádnou knihu nečetla, a musím říct, že mě upřímně ani neláká. Všude na něj čtu velice rozporuplné recenze.

    OdpovědětVymazat
  9. Od tohohle autora jsem zatím nic nečetla, no uvidíme, uvidíme.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Jo Nesbø je v současné době můj nejoblíbenější spisovatel! Určitě se pak těš i na další díly s Harry Holem - Sněhulák, Policie a Pentagram. Nedokážu říct, která byla nejlepší, všechny mě děsně chytly! :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat