pondělí 18. července 2016

Farma - Tom Rob SMITH



    Spisovatel : Tom Rob SMITH
Nakladatelství : KNIŽNÍ KLUB, 2016
Počet stran : 320
Vazba : pevná s obálkou
Žánr : Thriller, napětí
ISBN :
80-242-5223-0

  • ANOTACE
 
     Autor celosvětového a oceňovaného bestselleru Dítě číslo 44 se tentokrát ponořil do temných vod rodinného psychothrilleru.

     Daniel je přesvědčen, že jeho rodiče si po odchodu z Londýna užívají klidný důchod na odlehlé farmě v matčině rodném Švédsku. A pak mu jednoho dne zatelefonuje otec. „Volám kvůli matce… Není v pořádku… Fantazíruje – vidí hrozné, hrozné věci.“ Daniel si okamžitě zarezervuje letenku do Švédska, když vtom má další hovor. „Tvůj otec s tebou už určitě mluvil,“ ozve se matčin hlas. „Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež… Počkej na mě na Heathrow…“ Daniel je zničehonic nucen rozhodnout se, komu věřit. Matčinu tvrzení o děsivém zločinu, o spiknutí, na němž se podílí i jeho otec? Otcově přesvědčení o matčině duševní nemoci? Klíčem je příběh plný znepokojivých detailů a hlubokých tajemství z minulosti – navíc Daniel skrývá jedno čerstvé, současné..
  • DĚJ 
Je srpnový večer a mně náhle zazvonil telefon. Volal můj otec. S matkou je prý něco v nepořádku, má být nemocná, psychicky nemocná.  Tato zpráva je pro mě jako blesk z čistého nebe. Nedokážu si představit, že by se zrovna něco takového mohla stát mé matce. Chápejte, mí rodičové jsou doslova vzorem dokonalé spořádané rodiny. Díky nim jsem měl to nejkrásnější dětství bez hádek a zbytečných starostí. Ne že by hádky neexistovaly, jen jsem o nich nevěděl. Teď po letech v Londýně se na stará kolena rozhodli odstěhovat do rodné země mé matky, do Švédska. A zřejmě je to celé špatně.

     Ještě než si stihnu zabookovat letenku do Švédska, mám druhý telefon. Matka. Mluví strašně rozrušeně a mezi proudem slov, které na mě chrlí, chápu, že ji mám vyzvednou za hodinu na letišti v Heathrow, v Londýně.
Nepoznával jsem ji. Byla hubená a neupravená. Oblečení měla několik dní nošené, vlasy mastné a sebou táhla velkou hnědou brašnu, kterou jsem v životě neviděl. Tohle nebyla má matka, která se o mě starala a každý den vypadala jako ze žurnálu.

  

    Sedíme spolu v přítelově kuchyni a matka je stále nervózní. Kontroluje každou místnost minimálně třikrát. Když se konečně dostane k příběhu, kvůli kterému zamnou přijela, dívám se na ní s otevřenou pusou. Můj otec, můj milující otec, se měl stát součástí nechutných praktik na mladé adoptivní slečně. Dceři jejich sousedů.  A po celou dobu jejich pobytu ve Švédsku se snažil dostat moji matku do blázince. To děvče, Mia, je prý v nebezpečí a ona neví co má udělat, aby ji zachránila. Nikdo ji totiž nevěří. Proto je teď tady a má pouhé tři hodiny na to, aby mi celý příběh pověděla. Tři hodiny než přijede můj otec a zabrání ji v tom.

      Letím poprvé na naši farmu do Švédska. Na farmu, kde má matla dočista přišla o rozum.  Co ale když  je na jejím příběhu trocha pravdy a ona je v tom blázinci naprosto zbytečně.  Mým úkolem je matce pomoci.  Pomoci ji poznat pravdu a zjistit, kdo za vším tím skutečně vězí.



  •  HODNOCENÍ
Knihu jsem se rozhodla zakoupit minulé pondělí na dovolenou. Všichni si knihu chválí  a já byla zvědavá, co na ni všichni vidí.  Začnu hodnotit postupně.

Obálka se mi strašně líbí a já čekala, že mě čeká thriller, plný nebezpečí a zvratů, co ž se ve skutečnosti ani nestalo. Velké  plus má u mě autorův styl psaní. Líbilo se mi , jak vždy na začátku byl psán v ich fromě náhled hlavního hrdiny a pak to opět přešlo do vyprávění jeho matky ve formě vzpomínek a poznámek. To bylo oproti dosavadním knihám velice originální. Zápletka se mi také velice líbila, stále jsem nevěděla, jaký je ten hlavní problém, který přivedl matku až na pokraj zhroucení. No ve finále ta zápletka nebyla zas tak děsivá jak jsem doufala. Bylo to vlastně celkem zklamání, které zapříčinilo t velké napínání skoro po celou dobu knihy. To se autorovi vážně nepovedlo. I kdyby se vlastně potvdilo skoro všechno co bylo v knize zmíněné, bylo by to mnohem lepší finále než to ,,nic" co bylo.  Druhá část, jestli to tak mohu napsat, bylo dořešení elého problému, kdy se syn vydává do Švédska.  Tam zjistí další,, šokující" události a já se náhle ocitla v knize Návrat do temnoty. Ne že by to bylo úplně stějné, ale taková to vyřešení bylo velice podobné.

No a tak určitě chápete mé rozčarování. Styl psaní za jedna, obálka za jedna no  a rozuzlení perfektně podáného děje za jedna. Proto je tedy mé závěrečné hodnocení pouhých
3 z 5 A musím dodat, že je to vážně velká škoda.

A jak vy a finále Farmy? Chystáte se knihu číst?
KATY

11 komentářů:

  1. Knihu jsem ještě nečetla, zatím mě odrazují recenze :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se první namlsala první recenzí na jednom blogu a pak to postupně chodilo, že nic moc, ale nelituju toho :)
      Katy

      Vymazat
  2. I přes těch několik negativ mě to celé dost láká:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně do toho jdi. Já toho nelituji a čte se to parádně!! Jen se jim nepovedlo to rozluštění a to je strašná škoda :)
      Katy

      Vymazat
  3. Já od ní měla taky velká očekávání, jak dopadla si můžeš přečíst na blogu.
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi povedená recenze! :)
    Utvrdila jsi mě v tom, že se do knihy pouštět nemám. Už Dítě číslo 44 mi nesedlo, a tak jsem přemýšlela, že bych autorovi mohla dát druhou šanci, ale dle recenzí ostatních bych byla ještě více zklamaná :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Tak jestli ti nesedlo dítě 44 tak to pak asi jo, ale n+kteří si to chválí a tohle se jim nelíbí, ale je to hodně o člověku :)
      Katy

      Vymazat
  5. Od autora jsem četla Dítě, které bylo super, reakce na Farmu jsou zatím takové rozporuplné. Ale šanci jí nejspíš dám i tak :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mně se knížka líbila, byť měla pomalejší rozjezd. Prostě mi autor vyloženě sedl :) Určitě si chci přečíst i Dítě číslo 44.

    OdpovědětVymazat