pondělí 13. června 2016

Žena v černém - Susan HILL


Spisovatelka : Susan HILL
Nakladatelství : METAFORA, 2012
Počet stran : 144
Vazba : pevná
Žánr : Thriller
ISBN : 978-80-7359-298-1



  • ANOTACE
Pyšný a osamělý Dům u Úhořího močálu vévodí slaným, větrem bičovaným mokřinám, přes něž vede cesta po hrázi s nezvyklým názvem Devět životů. Mladý londýnský právník Arthur Kipps, který je vyslán na pohřeb jediné obyvatelky domu, však netuší, jaká tragická tajemství se za zavřenými okenicemi skrývají.

Teprve když zahlédne vyzáblou mladou ženu, od hlavy k patě oděnou v černém, začne se ho zmocňovat plíživý pocit nejistoty, který ještě posilují podivné poznámky místních obyvatel a neochota mu cokoli bližšího sdělit. Kdo je ona tajemná dáma a co má společného s hrůznými událostmi, které se ve zdech opuštěného sídla a kolem něj odehrály - či snad odehrávají dodnes? To nejlepší, co bychom mohli očekávat do viktoriánského románu, překvapivě nalezneme v příběhu soudobé moderní autorky.

Sugestivní atmosféru prastarých anglických sídel, zlověstných opuštěných slatin, hřbitovů a všudypřítomné mlhy, lidské zoufalství a vášně sahající až za hrob, to všechno vás vtáhne do sebe - jako náruč bezedných močálů, která sevře a nepustí. Ale při rozsvícené lampě a se sklenkou něčeho dobrého je přece příjemné se trochu bát, co říkáte?


  • HODNOCENÍ
Ženu v černém jsem si kupovala z jediného důvodu. Miluju stejnojmenný film s Danielem Radcliffem. No a po mém velké očekávání přišlo také jedno velké zklamání.  Příběh, přestože je to velmi krátká povídka, se nesmírně táhl a dlouho jste čekali na zápletku nebo alespoň to napětí. Jak si totiž na knize můžete přečíst, tak Žena v černém je MRAZIVÝ PŘÍBĚH ZE STARÉ ANGLIE.  Jediné ,, napětí" se dostavilo asi 5 stránek před koncem příběhu. A to je bohužel smutný fakt.



     Ještě bych se ráda vrátila k délce příběhu. Malá knížečka o 144 stranách, která mi přišla po celou dobu čtení skoro 500 stran dlouhá. Některé pasáže jsem četla skoro čtyřikrát. Poměrně často jsem se v ději ztrácela, příběh nedával moc smysl a mohu říci, že během čtení jsem trpěla.

Když tak přemýšlím, bohužel mě asi žádná pozitiva nenapadají. Může to být příliš velkým očekáváním, stylem psaní nebo špatným rozpoložením. Tak či tak knihu si už nikdy nepřečtu. 

Rozhodně si myslím, že příznivce filmu, tak jako jsem já, tato kniha velice zklame. Kniha a film popisují naprosto dva odlišné děje. Jediná shodná věc je pouze titul: Žena v černém.
Za mě tedy pouze 1 z 5.



13 komentářů:

  1. Souhlas. Film super, knížka nic moc. Totéž i u druhého dílu Anděla smrti, který se m ifilmově teda líbil méně než první, ale knížka taky nic moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je právě naprosto úžasný a vůbec nechápu, co mají tyto dvě díla společného :)
      KATY

      Vymazat
  2. Úplne súhlasím, aj mňa táto kniha sklamala, očakávala som, že aspoň ten námet to zachráni, ale nič. Každopádne za seba môžem odporúčať druhý knižný diel, ktorý už bol podstatne lepší, evidentne pomohla zmena autora, tam už ten príbeh rozhodne mal čo ponúknuť a mne sa teda knižná dvojka páčila :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Viděla jsem pouze film, který byl skvělý, i když nejsem příznivcem hororu. Když si na něj vzpomenu, mám strach ještě teď :D
    No škoda, že kniha není tak dobrá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film vážně skvělý a doporučuji všem jako kvalitní horor :)
      Je to velká škoda, ale co se dá dělat :)
      KATY

      Vymazat
  4. Taky jsem byla zklamaná. Hlavně první půlka pro mě byla strašně utahaná a to ta knížka je slabounká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je to docela škoda. Těšila jsem se na ni a koupila ji spolu s další tvorbou autorky- Malá ručka, která je mnohem lepší.
      KATY

      Vymazat
  5. Už dlouho jsem rozhodnutá, že knihu prostě NE, ale film ANO... musím se k tomu filmu už konečně dostat :D
    Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  6. knizku mam doma, ale kdyz to tu tak ctu, asi se radsi podivam na film :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerada sice doporučije spíše film než knihu, ale v tomto příběhu rozhodně. Jěště jsem nenašla člověka, který by knihu chválil :)
      KATY

      Vymazat
  7. No škoda, už som si začínala robiť chúťky, lebo film sa mi páčil, hoci som mala zimomriavky všade pri niektorých pasážach. No a koniec sa mi samozrejme nepáčil, ale to si nevyberieme :-)

    OdpovědětVymazat
  8. No bohužel, ta kniha stojí za starou bačkoru :D
    Katy

    OdpovědětVymazat