čtvrtek 26. května 2016

Spolubydlící - John LUTZ



Spisovatel : John LUTZ
Nakladatelství : DOMINO, 2013
Překlad : Roman Lipčík
Počet stran : 216
Vazba : pevná
Žánr : thriller
ISBN : 978-80-7303-906-6

  •  ANOTACE
Že někdo vypadá jako šedá myška, ještě neznamená, že nám neudělá ze života peklo.Hledání nového spolubydlícího je pokaždé krok do neznáma. Jenomže Allie Jonesová nemá jinou možnost. Vyhodila z bytu bývalého přítele Sama, protože jí byl nevěrný, a teď potřebuje, aby se s ní někdo podělil o nájem.
    Hedra Carlsonová jí připadá jako sázka na jistotu. Stydlivá šedá myška určitě nebude pouštět hlasitou muziku a nechávat na podlaze špinavé ponožky.
A přece je na Hedře cosi divného. Nepokrytě Alii závidí, jak vypadá a jaký vede život.
    A pak začnou ty obscénní telefonáty – Allie netuší, kdo jí volá, ale on zná její jméno. Potom se jí ztratí kreditní karty. A nakonec ke svému zděšení zjistí, že Hedřin šatník má naprosto stejný obsah jako ten její.Allie o tom nemá ani tušení, ale její unylá spolubydlící se s ní zdaleka nedělí jen o nájem. Krvavá noční můra právě začíná...


  • RECENZE
Spolubydlící patří opět ke knížkám, které jsem se rozhodla přečíst, v jediné volné chvíli mezi zkouškami. Tedy přesněji i hned poté, co mi učení lezlo ušima.
Anotace mě kdysi zaujala při nakupování v knižním klubu, ale přesto jsem se nakonec rozhodla pro Obyvatele od Cottama.  Ve finále je to vlastně jedno, protože mají spoustu společného. Možná proto bude recenze na Spolubydlící v některých bodech hodně srovnávací s Obyvatelem. Vím, že se jedná o dva odlišné autory, přesto si to neodpustím.


Děj nás zanese do přelidněného New Yorku, přesněji na 74. Západní ulici do bývalého hotelu Cody Arms. Hlavní hrdinka Allie se do Cody nastěhovala  především díky levnému nájmu v docela slušné čtvrti. Žila zde natajňačku  se svým přítelem Samem, který každé ráno odcházel jako náhodný kolemjdoucí. A proč že zde Sam bydlel natajňačku?  V Cody totiž nesmíte mít žádného podnájemníka, který není nahlášen. Kdyby na to hlavní centrála přišla, Allie by okamžitě ze svého levného bytečku vystřelila rychlostí světla.  Přesto to Allie pro lásku rozhodla riskovat. A navíc jak  jinak by měla platit nájem, když pracuje jako počítačová programátorka na volné noze?


Co se ale nestalo. Jeden večerní telefonát a ten navždy změnil její spokojený a šťastný život.  Lisa. Tak se představila dívka, která ji o půlnoci volala., Lisa. Žena, která spí s jejím přítelem.  Allie nečekala ani minutu a Sam už stojí na chodbě s nechápajícím výrazem, co se právě stalo.  Allie začíná nový život. Nový život bez Sama.

Začala se bavit se svým sousedem, který ji čím dál častěji obsluhoval v blízké restauraci. Ani se nenadála a zjistila, že Graham, tak se totiž soused jmenoval, má pro ni slabost. Co si budeme povídat, po zklamání ji to dělalo celkem dobře, přesto nezamýšlela, že by mohli být i něco víc. Kamarád ji přibyl a peníze došly. Jediné řešení byla nová spolubydlící. Z kandidátů, kteří se ozvali na její inzerát, vybrala tichou dívku středního věku jménem Hedra. Skoro jako jediná  totiž přistoupila na podmínku, že nesmí nikomu říci, že zde bydlí, jinak o byt přijdou obě. Hedře podmínka nevadila a rychle se u Alliie zabydlela.

Bydlení vypadalo ze začátku jako sen. Nikdo nikomu nepřekážel, byly k sobě slušné a v případě nutnosti si i vypomáhaly. Přesto se postupem času objevila i chybička na jejich poklidném soužití. Hedra totiž až nezdravě vzhlížela k Allie. Byla pro ni něco jako bůh.  Allie se snažila být v klidu a neřešit to. Ale když ji našla u sebe v pokoji,, oblečenou v jejich nejlepších šatech, nervy jí přetekly a nastal ten pravý čas na rozhovor. Po ně ji dala další šanci a jejich pouto bylo díky incidentu ještě silnější.  A opět se Allie blýskalo na lepší časy. Hedra získala díky Allie větší sebevědomí, Samovi po delší době odpustila jeho nevěru, v práci  to vypadalo na skvělou zakázku a její nový kamarád Graham prodal svoji první divadelní hru. 


,,Při čtení Lutzových knih budete mít pocit, že jste se ocitli na hodně zběsilé horské dráze."
 
Ale jak se říká, jednou jsi nahoře a jednou dole. V jednu chvíli jste šťastní jako blázen a ve druhé jste naprosto na dně. Stejně tak je to i u naší hlavní hrdinky.  Ztratila zakázku ve chvíli, kdy nehodlala jako součást smlouvy přidat i své tělo,ztratila kreditní karty, po večerech ji volal neznámý chlap a šeptal do telefonu tak nechutné věci, ze kterých se ji dělalo zle. Dále u Hedry v pokoji našla svoje prstýnky a řetízky, ve skříni měla skoro duplicitní kousky jejího oblečení, schovávala si paruku v krabici od bot, která byla na chlup stejná, jako Allie. Řada událostí změní opět Allie pohled na svět a to ještě neví, že ji čeká mnohem horší. Jak se se vším Allie popere a kdo z jejich blízkých je vrah se dozvíte jedině v knize…

  • HODNOCENÍ
Kniha se mi po učení četla celkem dobře a rychle. Stihla jsem ji přečíst asi za hodinku a půl a ani jsem nemrkla. To je u mě ale celkem normální. Po delší odmlce čtu jako divá. :) Spolubydlící je napsaná jednoduchou češtinou s kratšími větami. Časté kapitoly zjednodušují čtenářovi přehled v ději. 

Až do části, kdy se Sam vrátí k Allie po nevěře je skoro totožný s obyvatelem. Hlavní hrdinka přijde na nevěru, začíná nový život, mají trápení se svým bytem a nakonec se nevěrník vrátí. V obou knihách je docela podobný konec a rozhodně bych ho nenazvala happy endem. Což mi celkem vyhovuje.

Líbilo se mi, že spoustu věcí jsem odhadla špatně. Už od začátku knihy jsem si říkala ,,Jo, tak ten to na 100% musí být“ protože mi po celou dobu děje dotyčného nenásilně podstrkují. No ale ve finále jsem se nemohla mýlit víc. Tím si mě kniha celkem získala. Co se mi ale ve finále naopak nelíbilo, bylo očekávání. 

,, John Lutz ví, jak vás přinutit, abyste se třásli strachy."

Tak to se totiž bohužel nestalo. Je pravda, že se občas divíte a nechápavě kroutíte hlavou, ale to je všechno. Čekala jsem popravdě trochu víc. Opět musím knihu srovnat s Obyvatelem. V Obyvateli jsem vážně chvilkami ani nedýchala. Je to docela škoda, protože si myslím, že se kniha dala napsat mnohem více napínavěji.

Přesto mé finálové hodnocení je 3-4 hvězdičky. 



Žádné komentáře:

Okomentovat