neděle 21. února 2016

První díl ze série právničky Tóry


Poslední rituál
 Yrsa SIGURDARDÓTTIR *  Vydavatelství METAFORA *  


 Včera jsem dvakrát navštívila knihkupectví Neoluxor a nakonec jsem neodolala a odešla s magnetickou záložkou a jak je vidět i novou knihou. Po mém nadšení z knihy Pamatuji si vás všechny jsem neodolala a zakoupila si další knihu Poslední rituál, jejichž autorem je Yrsa SIGURDARDÓTTIR.

Ani nemusím říkat, že se na ni těším jako malá :) Přesto abych byla upřímná, mám trochu obavu, aby mě kniha nezklamala. Přeci jen je to první díl úspěšné série a ty jsou pokaždé jiné než ukončené knihy.  :))



ANOTACE :

      Harald Guntlieb, mladý muž německé národnosti, přijel na Island, aby se zapsal ke studiu na katedře historie. Ačkoli jej jeho extravagantní piercing i netradiční zájmy zdaleka neřadí mezi nenápadné zjevy, to čím nakonec šokuje celou univerzitu, nečeká opravdu nikdo. Na profesora, poklidně kráčejícího ke kopírce, vypadne ze dveří  Haraldova mrtvola!  A aby toho nebylo málo, ještě ke všemu je odporně zohavená. Zavražděnému někdo vydloubl oči a do jeho těla vyřezal záhadný krvavý symbol. 




      Z vraždy je vzápětí obviněn Haraldův známý a příležitostný distributor drog, ale bohatá rodina zavražděného v jeho vinu nevěří. Proto vyšle na Island bývalého kriminalistu Matthiase a najme islandskou právničku Tóru, aby na vlastní pěst vypátrali pravdu. Ukáže se, že Harald založil spolek, v němž se praktikovala magie, a vášnivě studoval islandské čarodějnické procesy. Postupně vycházejí najevo další podivné stránky Haraldovy osobnosti stejně jako neútěsné  rodinné zázemí, skrývající mnoho hořkosti, vin a nedorozumění. 


      Matthiase s Tórou  zavede jejich pátrání nejen mezi členy magického kruhu, ale i do vzdálené minulosti, odkud se vynořuje a zase mizí zlověstný, několik set let starý rukopis. Zdá se, že v Haraldově životě hrál  tak důležitou  roli, že se mohl stejnou měrou podílet i na jeho násilné smrti. 

     Kdo ji ale má skutečně na svědomí a co všechno tomu předcházelo, musí tahle sympatická dvojice teprve odhalit....




Také se z Vás někdo chystá na její první díl? Nebo už jste fanoušci její slavné série o právničce Tóře?
Pište vaše názory prosím, všechny mě zajímají :))




5 komentářů:

  1. Knizka se mi hrozne libila, uz cru treti dil, chvili mi to trva :))
    ale verim, ze se bude libit,tesim se pak na tvoji reakci.

    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc, už se na ni strašně těším, ale teď mě ještě před ní čeká 100-letý mužík :))

    OdpovědětVymazat
  3. Na knihu se teprve chystám :) Ale četla jsem od autorky Pamatuji si vás všechny... super duchařina :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď koukám, že na Pamatuji si vás všechny máš na blogu už recenzi :D

      Vymazat
    2. Ano mám, právě díky této knize jsem se k Yrse dostala a nakonec jsem minulý týden neodolala a pořídila si První rituál. Jsem na to moc zvědavá a doufám, že to bude stát za to stejně jako Pamatuji si vás všechny :)

      Vymazat