pátek 11. srpna 2017

Jaká je pravá historie dnešní Anglie? - Poslední anglická královna - Steve ROBINSON


Steve Robinson stejně jako například Angěla Marson přichází k českým fanouškům s třetím pokračováním své slavné série. Robinsonův hrdina Jefferson Tayte se v zahraničí již brzy dočká svého šestého pokračování a nám fanouškům jen zbývá doufat, že Mystery Press bude ve vydávání Robinsonových knih pokračovat. Třetí díl s názvem Posledníanglická královna nás, jak je dle názvu patrné, zavede do staré dobré Anglie, která i po tolika letech žití v Americe je Jeffersonovi tak blízká. Kam všude se náš hrdina Tayte dostane se dozvíte jen o pár řádků dál. Na závěr bych ještě ráda poděkovala nejen Mystery Press ale také portálu Chrudimka.cz (Zajoch) za poskytnutí recenzního výtisku.




Přestože se Jefferson Tayte rozhodl žít jako samotář, v Anglii na něho vždy čekal jeden z nejbližších lidí na celém světě. Dlouholetý přítel a anglický genealogický kolega Marcus Brown. Není proto div, že se Jefferson rozhodne po návštěvě Londýna setkat se se svým starým známým. To by ale nebyl Marcus, aby pro něho neměl překvapení. V restauraci, ve které se měl on a Marcus sejít, vedle něho seděla pohledná profesorka historie Jean. Tayte již od úplného začátku věděl, že to není žádná náhoda. Marcus se rozhodl pro další ze svých pokusů o rande naslepo. V tomto případě nebyl ani tolik proti. Osud tomu ale chtěl trochu jinak a po návštěvě restaurace Marcus umírá svému nejbližšímu příteli v náručí. A od této chvíle je Jefferosnův a Jeanin život v ohrožení. 

Marcus se podílel na tajném vládní úkolu, díky němuž musel přijít o život. Nikdo z jeho přátel a kolegů neměl tušení, na čem pracoval a jediný kdo na to může přijít je Tayte a Jean. Jak se zdá, vše se točí kolem královny Anny, která prodělala desítky potratů a mnoho dalších zdravotních problémů. Taytovi ale není jasné, jak několik stovek let stará minulost může ohrozit současnou monarchii a především, jak můžou jimi zjištěné informace ohrozit je samotné. Na co společně s Jean přišli, že za to musí zaplatiti holým životem?



Díl od dílu byl pro mě Steve Robinson zajímavější a zajímavější. Jeho smysl pro příběhy zasazené v minulosti byly jedním slovem dokonalé. Zpětně bych jako nejlepší díl vybrala Hluboký hrob odehrávající se na pozadí druhé světové války. Poslední anglická královna nás zanese nejen do úplně jiné doby a prostředí, ale také se dostáváme k naprosto odlišné knize, než byly předešlé dva díly s Jeffersonem Taytem.

Stejně jako v předešlých knihách se děj posunuje za pomocí er-formy, která nám umožňuje takzvaný všeobecný rozhled, díky němuž nám neunikne de facto nic. V porovnání s předešlými díly jsou zde ale naneštěstí použity často až složité souvětí obsahující především důležité informace z oblasti historie. No a právě historie je v tomto případě kamenem úrazu.

Poslední anglická královna se zabývá historii Anglie na konci 17. a počátku 18.století. Toto období je pro Anglii velmi důležité, především pro uplatnění nového zákona o nástupnictví, jenž má dopad na současnost. Abyste tedy pochopili, po čem dříve Marcus a nyní Tayte s Jeane pátrají, musíte se prodrat poměrně náročným historickým textem, který nejednomu čtenáři doslova protočí panenky.

Tento historický kyblík plný vědomostí byl chvílemi tak překypující informacemi, že nebylo divu, že jsem se do královny nemohla prostě začíst jako u předešlých knih. Nadšení z napínavého děje bylo snižováno neustálou potřebou komplikovat již zjištěné historické souvislosti. Nevím, čeho chtěl Steve Robinson dokázat, ale nemůžu říci, že by mě to zrovna coby fanouška Jeffersona Tayta zrovna nadchlo.

Velkým překvapením a zároveň zklamáním pro mě byla absence jakýchkoliv flashbacků, jenž jsou špičkou ledovce každé z knih Steva Robinsona. Tedy až doposavad byly. Opravdu mi v knize chyběly, poněvadž Robinson byl jedním z mála autorů, který je dokázal využít v pravou chvíli pro vytvoření té správné napínavé a šokující atmosféry.

Když opomenu nový koncept psaní Steva Robinsona a zaměřím se čistě na samotný děj, nemůžu říci, že by nebyl zajímavý. Hltala jsem jedním dechem historii o královně Anny (ne politiku) jenž je poměrně zajímavá. Jefferson Tayte se v soukromém životě dostává ze své zaprášené skrýše a poznává také okolní svět, kterému se doposavad jen schovával. O napínavé scény není v knize nouze a ještě že tak. To jsou totiž ty momentky držící Vás při čtení. Kdyby tam ani ty nebyly, nevím, co bych dělala. 

Královnu bych doporučila všem čtenářům milující historické čtivo spojené s napětím a detektivkou. Předešlým čtenářům knih s Jeffersonem doporučuji číst knihu s otevřenou myslí a s otevřenou wikipedii. Pokud jste doposavad nečetli žádnou autorovu knihu, myslím si, že bude Poslední anglická královna lehce náročnější, i tak byste ale jejím nepřečtením přišli o zajímavou historickou akci.


Oficiální stránky Steva Robinsona 




Knihu Poslední anglická královna můžete zakoupit přímo ZDE.





Jak se Vám novinka od Steva Robinsona zalíbila? Zdála se Vám v porovnání s předešlými díly lepší nebo horší? Vaše názory mě zajímají! :)


Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.

Originální název : The Last Queen of England (2013) 
Spisovatel: Steve ROBINSON
Nakladatelství : MYSTERY PRESS,2017

Počet stran :336
Vazba : e-kniha
Žánr :
thriller, historie, detektivka
ISBN :978-80-88096-90-0


ANOTACE


POUZE MUŽ S POMSTOU V SRDCI MŮŽE OCHRÁNIT POSLEDNÍ ANGLICKOU KRÁLOVNU… Když americký genealog Jefferson Tayte dorazí do Londýna, zemře mu v náruči jeho starý přítel a kolega. Nedlouho poté se Tayte a profesorka historie Jean Summerová vydají po mrtvolami poseté cestě, která je zavede až do roku 1708 k Londýnské královské společnosti. Co si mají myslet o příběhu pěti vědců, kolegů Isaaca Newtona a Christophera Wrena, kteří byli za tajuplných okolností oběšeni za velezradu? Jak se blíží k odhalení pravdy, Tayte a Summerová zjišťují, že se ocitli ve smrtelném nebezpečí. V jejich blízkosti se pohybuje vrah, odhodlaný obnovit to, co považuje za jedinou pravou královskou linii – a rovněž machiavelistický „lovec dědiců“, který v nejnovější sérii vražd, únosů a skandálů vidí jedinečnou obchodní příležitost.

8 komentářů:

  1. Díky tobě si rozšiřuju knižní obzory, protože recenzuješ knihy, se kterými bych se jinak ani nepotkala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky, ještě se budu červenat. Řekla bych, že si nemáme co vyčítat :D Máme to stejně :D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na tuto sérii mm dlouho spadeno, teď jsem si konečně z knihovny přinesla první díl Stopy v krvi a plánuji se do něj co nejdříve pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla Robinsona na přeskáčku a tak Hluboký hrob byl pro mě první knihou a dlouho jsem se rozmýšlela, která kniha se mi líbila více. Obě jsou perfketní a jsou si tak podobné stylem až je každá jiná. Jednička je o historii námořníků a dvojka o druhé světové válce. Já táhnu odjkakživa k světové válce a tak mi děj přišel naprosto šokující :) Těším se na recenzi :)

      Vymazat
  3. Tento druh kníh milujem, ale dosť ma odrádza to, že je na časti. Nikdy totiž neviem, či sa mi nájde čas na ďalšiu časť, a dočítať knihu bez toho, aby som sa dozvedela koniec ma dosť hnevá. Preto trikrát si rozmyslím, či sa do sériových kníh pustím. Ale anglická história, je moja silná stránka, tak uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně chápu, co tím chceš říci. Ještě horší varianta je, když ty další díly přestanou vydávat u nás a najdou se jen v zahraničí. To je k vzteku. Jak jsem již psala, ty knihy jsou jedinečné a přestože si myslím, že pro mě osobně byl tento nejslabší, těším se na další. Člověk to vezme, každému se líbí něco jiného. Pokud jsi na anglickou historii budeš z knihy nadšená :D

      Vymazat
  4. Pokud autor má cit na vkládání flashbacků, tak očividně teď se mu nezdála žádná část knihy vhodná. :)
    Každopádně to není kniha pro mě, nesnáším, když je někde politika nebo přemíra informací například o té historii.

    Gabux

    OdpovědětVymazat