pondělí 3. července 2017

Mistrně historických příběhů přichází aneb LORD JOHN a důvěrná záležitost




Nedávno jsem opět vyhrála recenzní konkurz na knihy z nakladatelství OMEGA. Přestože se snažím většinou dodržovat požadavky na publikování tentokrát recenzi publikuji o pár dní později. Kniha ke mně totiž dorazila až v den termínu publikování. Představte si, že Česká Pošta balíček doručila někomu jinému a ani se neobtěžovala zkontrolovat, komu vlastně balíček dávají. No nedá se nic dělat. Stížnost si za rámeček nedají a doufám, že to bylo naposledy, co se něco podobného stalo. No a od sobotního večera jsem se i já mohla konečně ponořit do historického Londýna v 18.století



Lord John Grey je více než známá osobnost díky sérii Cizinka
, jenž je oblíbenou postavou jeho matky tvoitelky Diany Gabaldon. V tomto příběhu se ale Gabaldon soustřeďuje pouze na samotného Johna Greye a jeho důvěrné záležitosti. Vše začalo jedním nevinným pohledem na pánských budoárech. John si nemohl nevšimnout malého vřídku na přirození místního krasavce Trevelyana, jenž se má brzy přiženit do jeho vlastní rodiny. Sestřenice Olivie stojí uprostřed svatebních příprav a on se právě teď dozvídá o tom, že budoucí ženich trpí zřejmě syfilidou. Musí pátrat po příčinách této rozšířené nemoci dříve, než bude součástí jeho honosné rodiny. 



Během soukromého pátrání byl pověřen také oficiálně neoficiální vyšetřováním ve vojenském pluku. Seržant O’Connell byl dle všeho zabit během hospodské potyčky a tělo bylo nalezeno o několik dní později. Na tom všem by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem O’Connell nebyl podezírán z defraudace. Nejen pro Johna je tedy důležité objasnit veškeré okolnosti O’Connelovy smrti a nalézt veškeré zmizelé dokumenty.


Nejsem příznivcem více než oblíbené série Cizinka a proto jsem chtěla autorce dát šanci další novinkou vydanou tento rok. Přestože jsem nevěděla, že je John Grey oblíbená postava z již zmiňované série, nedělalo mi žádný problém si na ústřední postavu vůbec zvyknout. Autorka Diana Gabaldon má opravdu velký talent pro vytvoření historických kulis, do kterého je celý příběh zasazen.

Mluva je naštěstí více podobná té naší za což jsem byla autorce více než vděčná. Nedokáži si přestavit, že bych měla číst knihu s tolika jmény, zvraty a bůh ví ještě s čím a k tomu by měla být psána archaickou češtinou. Dle vlastních zkušeností vím, že bych knihu ani nedočetla. I tak jsem chvílemi měla pocit, že některé výrazy se až příliš do období 18.století nehodily. Ale nemohu ani jedním slovem autorce zmařit její snahu o vytvoření skvělé historické detektivky.   
Nečekejte žádné složité a příliš dlouhé souvětí. Nic z toho by se do příběhu nejenže nehodilo, ale působilo by více než matouce. I tak je zde impozantní autorčina hra se slovíčky, jenž dodává celému příběhu ten správný lesk
Samotná kniha na mě jako čtenářku zapůsobila celkem rychle. Po kratším sžití s historickým prostředím jsem se mohla naplno ponořit do historického Londýna se všemi jeho zákoutími. Příběh je zde rozdělen na dvě hlavní dějové linie spojující se  v jednom působivém bodě. Jak jsem již psala John Grey oficiálně neoficiálně pátrá po podrobnostech smrti seržanta O’Connella a po skutečných záměrech mladého pána Trevelyana. I podle názvu jsou důvěrné a soukromé záležitosti opravdu peprným čtením a já dychtivě očekávala každý jeho krok. V případě mrtvého seržanta jsem naopak vstřebávala nové a nové poznatky vyšetřování.

Jak tedy určitě chápete, ty ,,drobné" osobní strasti se mi coby čtenářce Dianou Gibaldon nepolíbené četly mnohem lépe a pokud je i Cizinka takto zajímavá, asi se poohlédnu i po ní. Coby detektivka mě ale kniha nezaujala. Nemastné neslané, zbytečné překombinované a místy až nesrozumitelné. Množství podobných a zdlouhavých jmen v detektivní linii také moc nepomohlo.

Nemůžu knihu doporučit milovníkům Cizinka pakliže nevím, jaká kniha je. Naopak ji ale mohu doporučit všem příznivcům historické četby, jenž se nezaleknou množství sexuálních narážek, příběhů, problematiky gayů a dalšího, což bylo v tomto období naprosto běžnou záležitostí. Pakliže nefandíte lásce stejného pohlaví do knihy raději ani nekoukejte, mohli byste totiž být pohoršeni. Děkuji nakladatelství OMEGA za velice zajímavý a jedinečný čtenářský zážitek.  





Knihu si můžete zakoupit ZDE.





Zájímá mě, co na knihu říkají milovníci Cizinky. Najdou se zde nějací čtenáři, kteří četli obě knihy? :)
 


Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
Lord John a důvěrná záležitost
nejlevněji.

Originální název : Lord John and the Private Matter (2010)
Spisovatel: Diana GABALDON
Nakladatelství : OMEGA,2017

Počet stran :240
Vazba : historie, román,
Žánr : vázaná
ISBN :978-80-7507-095-1


ANOTACE

Píše se rok 1757. Je jasné červnové ráno a Lord John Grey právě v bouřlivém stavu vychází z londýnského klubu Biftek. Náš John Grey, šlechtic a vysoce postavený důstojník v armádě Jeho Veličenstva, byl právě svědkem něčeho šokujícího. Jeho snaha vyhnout se skandálu spojeným s touto událostí, která by mohla zničit jeho rodinu, je však přebita něčím ještě důležitějším. Je pověřen, aby vyšetřil brutální vraždu svého druha z armády, jenž byl možná zrádce. 
Nucen sledovat dvě vyšetřování zároveň, octne se major Grey v pavučině intrik a zrad, které se dotýkají všech vrstev anglické společnosti – a ohrožují vše, co je mu drahé.  Lord John sleduje mlhavé stopy zmizelého pěšáka a ženy v zeleném sametu, jež mohou mít klíč ke všemu – a nebo také ne...

17 komentářů:

  1. Vskutku zajímavá recenze :-) Teď nevím, co si o knize myslet a zda se na ni těšit, když tě detektivní zápletka vůbec neoslovila. No, snad jsem s touto knihou nešlápla vedle. Brzy se do ní pustím. Děkuji za pěknou recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem už trochu na jiné zápletky než byly tady, takže možná proto. Ale jinak si myslím, že povedená kniha :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Po minulém zklamání z Paniců se na tuto knihu sice chystám, ale asi si ji jen vypůjčím z knihovny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty Panice jsem neslyšela moc chvály, to je pravda, Ale tady si myslím, že se opravdu nemusíš bát :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze, já jsem z knihy byla naprosto nadšená a naopak i ta detektivní vyšetřovací část se mi líbila. :)) Cizinku jsem četla jen zatím jen první díl, ale jsem si jistá, ze pokud se ti autorčin styl psaní líbil zde, tak v Cizince to bude také tak... (snad jen pozor, v Cizince je oproti téhle knize hodně romantiky a milostných scén..) :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ty milostné scény mi zas tak nevadí, že :D Jsem ženská :D
      Ta detektivní zápletka se mi ne že úplně nelíbila, ale narozdíl od mých klasických krimi mi moc nesedla no :)

      Vymazat
  4. Někdy si říkám, jestli není škoda, že jdou autorčiny knihy nějak mimo mě, pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míši já si to taky právě říkala a tak jsem si řekla, že to zkusím touhle knihou a vidíš že jsem nebyla zklamaná :)

      Vymazat
  5. Od autorky jsem dosud nic nečetla. Tvá recenze je parádní. Tak možné popřemýšlím alespoň o této :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně jako ty, jsem nečetla ani jednu knihu, Tuhle ti doporučuji :)

      Vymazat
  6. Trošku kroutím hlavou, kde bereš tolik času na čtení, opravdu závidím, nestačím totiž stíhat všechny Tvé recenze a vždy tu strávím pěknou dobu, než si vše hezky dočtu, protože mi nesmí uniknout nic zajímavého. :D
    Musím se přiznat, že bych nečekala, že zrovna tuto knihu budeš číst. Já jsem recenzní konkurz také zaznamenala, ale předem jsem usoudila, že to nebude nic pro mě a teď zase nevím, jestli jsem neudělala špatně... :D Nevyberu si. :D
    Recenze se mi líbí, našla jsem si v ní nějaké pro i proti a až někdy nebudu vědět po čem sáhnout (což asi nenastane, ale kdyby jo), tak je to kandidát. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele já teď tak nějak doháním květen a červen :D Takže se snažím číst ted co to jde :D Abych byl upřímná. Ani já bych se v té knize vůbec nehledala :D Ale protože tam měla být i detektivní část, šla jsem do konkuru a bylo to :D A vím, jak to myslíš s tím časem :D

      Vymazat
  7. Nuž, hľadám niečo na dovolenkové čítanie a toto sa mi i celkom pozdáva. Historické knihy môžem, i keď zmieňovanú Cizinku som ešte nevidela ani nečítala, hoci ju mám na zozname už tak dlho. Kolegyňa na nej fičí už niekoľko rokov a o inom ani netočí. Rozmýšľam, že ale pred ňou si prečítam Lorda Johna, teoreticky by sa mi mohla páčiť. Ale či i prakticky, to ukáže čas... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělé, že na sebe knihy vůbec nenavazují, ale můžeš si jak se říká osahat styl, prostředí a osoby :)

      Vymazat
  8. Já jsem dlouho váhala, jestli si knihu pořídit nebo ne, ale zatím jsem to zavrhla, hlavně proto, že knihu vydalo nakladatelství, ve které jsem absolutně ztratila důvěru -_-. Sama doufám, že se jednou odhodlám a po knize skočím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Baru, pěkné odhodlání. Omega je kapitola sama o sobě. Proto píši jen opravdu to, co se mi líbí a nemám zájem navázat dlouhodobější spolupráci. Chyby, přístup, názor a neodbornost je v tomto oboru neodpustitelná a Omega se ji bohužel dopouští :/

      Vymazat
  9. Mě jsi děsně nalákala zmínkou o sexuální narážkách a o gayích. Co je se mnou špatně? :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat