čtvrtek 6. dubna 2017

Mlhy Ölandu - Johan THEORIN


V tom svém neuvěřitelném shonu jsem zapomněla recenzovat knihu od portálu ereading.cz za což nejsem na sebe moc pyšná, ale už se stalo. Ani můj věrný diář mi jaksi neposkytl malou nápovědu v podobě poznámky: Napsat recenzi do 3.4. No hrůza. Co jsem ale vlastně od ereadingu četla? Zalíbila se mi série Öland od autora Johana Theorina, která ve svém prvním díle popisuje případ hledání ztraceného chlapce v roce 1972. Kdo mě zná, ví, že takovéto příběhy vyhledávám nebo spíše jsou pro mě lákadlem pro to, abych knihu otevřela. Vypadám sice asi jako úchylák, ale tak to opravdu není. Tyto knihy jsou nejvíce zajímavé, napínavé a propletené. Nikdy to není tak prosté, jak si člověk myslí…..

 
Malý chlapec, Jens, je se svoji matkou Julii a prarodiči v chatce u moře, která se stává pravidelným místem k odpočinku. Jednoho dne matka musí odjet do nedalekého města a tak péče spadá na babičku s dědou. Gerlofa a Ellu. Toho dne panuje v Ölandu mlha, která se zde objevuje maximálně dvakrát do roka. Toho dne se dala doslova krájet. Gerlof se pro namísto rybaření rozhodl ve své loděnici spravovat sítě. Jens zůstává v chatce se svojí babičkou. Na tu téhož roku padla chronická únava, která se o několik měsíců později ukáže jako předzvěst cukrovky.

Jens má tedy volné pole působnosti. V tichosti si nazuje své sandálky, pomalými krůčky obejde spící babičku a odejde z chatky do husté mlhy. Později celá vesnice hledá mladého klučinu, ale bezvýsledně. Jeho matka je zdrcená.

O téměř dvacet let později se Julie vrací na místo činu. Její otec Gerlof získal novou stopu, která vylučuje domněnku, že by se jeho pravnuk utopil. Někdo mu poslal dětskou botu. Jensou dětskou botičku, kterou měl osudný den na sobě. Kdo mu ji poslal? A jaká je šance, že je jeho vnuk ještě naživu?


Mlhy v Ölandu není pro Vás možná až zas taková novinka, ale já se k této sérii dostala až nyní. Nebo spíše si ji všimla až teď. John Thorin napsal tento kousek jakožto první díl ze série Öland, která má k dnešnímu dni již 5 knih. Což je dobře, protože já se do této série hodlám pustit a bylo by škoda, kdyby série měla nakonec pouze knihy dvě.

Kdo již knihu četl, ví, že to není žádná krátká story, ale naopak má celých 400 stránek, jenž pro mnohé může být celkem odrazující. Pokud nejste zvyklí, možná to bude na konci trochu oříšek. Já přestože mnohostránkové knihy čtu poměrně často, tato mi na závěr dala trochu zabrat.

Příběh má skvělý nápad a během četby hltáte každou stránku, která Vám má poodhalit co se stalo s malým Jensem. Autor umí napínat své čtenáře a z toho důvodu také prokládá samotné pátrání Julie s příběhy z historie, která jak se zdá, má co dělat s hledáním malého Jense. Aby na čtenáře nepůsobilo toto střídání příliš stroze, jsou tyto kapitolky navíc prolnuté s různými pohledy hrdinů. Většinou je tato kombinace bravurní volba, zde jsem chvilkami měla pocit, že nejde o nic více, než o natahování děje do velkého formátu. Já osobně bych knihu zkrátila asi na tři čtvrtě z celkové knihy. Úplně by to stačilo. Nebudu proto lhát, že posledních 40 stránek jsem prolítla poměrně rychle a nepřišla o nic důležitého.

I přesto mě autor zaujal. Těším se na další jeho knihu, kterou bych ráda četla následně po této, abych dokázala porovnat jeho spisovatelský posun a vnímat jeho tvorbu zase o něco více. Mlhy Ölandu doporučujivšem milovníkům detektivních příběhů. Žádné krvavé story Vás zde nečeká a složitý děj naštěstí při tomto formátu také ne. Severská krimi pojatá zase trochu jinak a já říkám, že to není vůbec špatný nápad.
Knihu si můžete zakoupit ZDE.



Pokud je to pro Vás stále málo, co takhle si přečíst UKÁZKU?




Znáte už Johna Thorina a jeho tvorbu? Jak se Vám líbila? Znáte i jeho další knihy?
KATY

Originální název : Skumtimmen (2007)
Spisovatel: Johan THEORIN
Nakladatelství : MOBA,2011
Počet stran :400
Vazba : E-book
Žánr : Detektivky
ISBN :978-80-243-4518-5
ANOTACE

Je chladný den na konci léta. Malý chlapec opatrně leze přes kamennou zídku u osamělého domu. Rozhlédne se po travnaté krajině Ölandu, vykročí do mlhy a beze stopy zmizí... Nikdo, rodina ani policie, ho už nikdy nespatří. O dvacet let později dostane Julie, matka zmizelého chlapce, od svého muže podivnou zprávu: má se vrátit na Öland a pomoci mu hledat ztraceného syna. Poštou totiž přišel balíček, v němž byla chlapcova bota. Temná minulost se bolestně vrací a Julie je rozhodnuta odhalit tajemství na vlastní pěst. Brzy však zjišťuje, že jí chce někdo v pátrání za každou cenu zabránit. Je to snad domnělý vrah Nils Kant, muž, který měl být už dávno mrtvý? Mnozí lidé totiž stále věří, že tento muž dodnes bloudí pustinami Ölandu a zjevuje se ve chvíli, kdy přichází hodina stínů a ozývají se hlasy mrtvých.

10 komentářů:

  1. Theorin je můj velký rest, jedna kniha od něj tu na mě čeká strašně dlouho, tak snad někdy brzy (Ale to říkám o tolika knihách...) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V klidu, já to sama znám :D Ale určitě stojí za to :)

      Vymazat
  2. Díky za recenzi. Knihu spolu s dalšími třemi mám doma, ale ještě neotevřela. Já vím, jsem hrozná a neustále to odkládám. Ale snad brzy se k Theorinovi dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odkládám Vdovu a Zabij mě znovu, takže chápu :D

      Vymazat
  3. Tato série na mě čeká na čtečce, ale kdy se k ní dostanu to fakt netuším :D

    OdpovědětVymazat
  4. Od Theorina jsem četla vše krom Zkamenělé krve, tohoto autora miluju! Druhý díl Smršť se mi líbil mnohem víc než Mlhy Ölandu, byl takový tajemný a mystický :-) Akorát ty Mlhy mi chybí doma v knihovně a ještě Na velké planině, tak snad si je časem pořídím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JÉÉÉ tak to jsi mě nalákala na ten druhý díl! Já prívě si říkala, o čem ten další díl bude a doufala, že bude ještě lepší :)

      Vymazat
  5. Taky na mě série čeká, jsem zvědavá, jak mě autor osloví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se chystám na druhý díl, tak schálně jak mě osloví další kniha :) Pokud bude stejně dobrá, sérii dám celou :D

      Vymazat