úterý 11. dubna 2017

Dřív než ji najde - Michael KARDOS

Nakladatelství Mystery Press napínalo své fanoušky novinkou od Michaela Kardose. Já už v únoru věděla, že je to kniha přímo pro mě. Těšila jsem se na ni, až nakonec díky úžasné Lucii Němcové přistála v mé knihovničce na palmknihách. Měla jsem zrovna rozečtenou knihu, do které jsem se nemohla již potřetí dostat a tak jsem ji plná studu opět odložila. Ale tím pádem mezi mnou a novinkou Dřív než ji najde již nestálo nic v cestě a já si ji mohla plno užívat. Pokud se na ni chystáte tak věřte, že již první kapitola vás chytne a nepustí. 

 


Poklidné městečko Silver Bay se v roce 1991 na jeden den proměnilo v nejděsivější městečko v okolí. S tímto rokem a především dnem i o mnoho let později bude spojována rodina Millerových. Otec rodiny, napravený řidič kamionu, Ramsey Miller pořádá pro své neznámé sousedy kouzelný večer. Večer plný hudby, pití, zábavy a jídla. Kdyby věděli, cos se o několik hodin později stane, věřím tomu, že by se u svých sousedů ani neukázali.

Ten slavný večer Ramsey Miller brutálně zabil svoji manželku Allie a tříletou dcerku Meg. Strach v očích se dal vyčíst z obličejů obyvatelů Silver Bay na míle daleko. Všichni litovali rodinu Millerových a v hloubi duše toužili po tom, že policie již brzy najde uprchlého Ramseyho a zatknout ho za brutalitu, kterou provedl své rodině. Skutečnost byla a je úplně jiná, než jaká se dostala prostřednictvím médií k obyčejným lidem.

Meg Millerová, novým jménem, Melanie Denisonová totiž již osmnáct let žije v Západní Virginii v programu na ochranu svědků. Její teta se strýcem ji toho osudného dne zachránili. Teď je ale vše jinak. Melanie čeká své první dítě a již se nechce skrývat. Chce se postavit vlastnímu otci, jenž po ní opět pátrá. Sama na vlastní pěst pátrá ve svém rodném městečku Silver Bay a pátrá po své minulosti. Ta ale skrývá věci, které nechce vidět. Co když její dosavadní život je jiný, než jaký ji byl předkládán? Jaká je šance, že by její vlastní otec ji chtěl po tolika letech zabít.



Michael Kardos je u nás doposavad neznámý americký spisovatel, jenž v zahraničí vydal ji v roce 2012 svůj první titul s názvem Třídenní aféra, která stejně jako Dřív než ji najde spadá do kategorie thrillerů. Michael si ale přesto zaslouží Vaši pozornost a já Vám řeknu proč.

Román Dřív než ji najde letos u nás vydává nakladatelství Mystery Press a myslím, že vědělo proč. Příběh je napsaný tak lehce, že se nestačí divit, jak Vám děj rychle utíká. Hned první kapitola byla pro mě rozhodující. Článek z blogerského prostředí a já měla pocit, že je to to pravé. Další z knih, kde v hlavní roli je hra na kočku a myš a je teď pouze na vlastním rozhodnutí, jak celá situace dopadne.

Dřív než ji najde není jen kniha o hledání vraha, ale také skvělý psychologický kousek. A věřte mi, že nemluvím pouze o vývoji mladé hlavní hrdinky, která se již nechce schovávat ve stínu své minulosti, ale sledujeme zde také cestu mladšího Ramseye Millera jakožto mladého budižkničemu až po milující otce, jenž již nechce dál žít ve světě plném bolesti a utrpení, kterého chce zbavit i své blízké. Za zmínku stojí také postava manželky Allie, protože nikdo si nedokáže představit, jaké to pro ni muselo být, žít v neustále bolesti, únavě a práce. 

Možná už jste tedy pochopili, že v knize se střídá nejen několik kapitol, ale také několik, tedy přesněji řečeno, tři části. Během četby se tedy dostaneme ze současného pátrání mladičké Meg až do minulosti jejího vlastního otce. Skutečného života její matky a mnohých dalších, kteří doposavad hráli pouze vedlejší housle, ale jejich skutečná role je mnohem větší než se všem zdálo.

Jak jsem již psala, příběh se mi od první stránky opravdu líbil a můj mozek jel na plné obrátky. Rozhodně to není kniha u které vypustíte páru a odpočinete si, to vůbec nečekejte. Michael Kardos totiž vsadil na kombinování situací a vyplatilo se mu to. Tudíž věta nic není tak, jak vypadá naprosto sedí. Nicméně každý autor by se měl naučit, že nic se nemá přehánět.  To si totiž myslím, že Kardos jemně podcenil a finále bude pro mnohé působit jako fraška. Možná mohl trochu lépe promyslet o co mu vlastně v knize především jde a této části se věnovat. Protože nevím jak je to možné, ale nadšení které mi kniha vypěstovala pomalu ale jistě zmizelo. Není to tak, že by závěr byl vyloženě špatný, avšak bylo toho už moc.

Dřív než ji najde je povedený román s prvky thrilleru a psychologické hry. Pokud rádi sledujete různě zamotané dějové linky, které společně s autorem rozplétáte je to kniha právě pro Vás. Věřím, že mnozí z Vás závěr nebudou ani očekávat a překvapí je, jak skvěle autor vymyslel každý detail. Přestože bych já osobně uvítala jiné finále, musím uznat jak bravurně zakomponoval všechny své skvělé nápady do poměrně krátkého románu.

Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Doufám, že se Vám novinka od Mystery Press líbí stejně jako mně! Už jste ji zaregistrovali?
KATY


Originální název : Before He Finds Her (2015)
Spisovatel: Micheal KARDOS
Nakladatelství : MYSTERY PRESS, 2017
Počet stran :368
Vazba : E-book
Žánr :Romány, thriller
ISBN :978-80-88096-63-4

ANOTACE
MUSÍ NAJÍT SVÉHO OTCE DŘÍV, NEŽ ON NAJDE JI…

Obyvatelé poklidného městečka Silver Bay na pobřeží New Jersey ten příběh dobře znají: jednoho nedělního večera v září roku 1991 uspořádal Ramsey Miller večírek pro sousedy a potom zavraždil svou krásnou ženu a tříletou dceru.

Všichni se ale mýlí. Dcera unikla. Teď už jí bude osmnáct a má plné zuby života v utajení. Posledních patnáct let se v rámci programu na ochranu svědků pod jménem Melanie Denisonová skrývala v malém městě v Západní Virginii – její otec totiž nebyl nikdy dopaden…

Navzdory přísným pravidlům Melanie navázala vztah s mladým učitelem z místní střední školy, nyní je deset týdnů těhotná a nechce, aby se její dítě muselo schovávat jako ona. Vzepře se svým opatrovníkům a vezme věci do vlastních rukou.

Melanie se vrací do Silver Bay a doufá, že dokáže to, v čem úřady selhaly: najít svého otce dřív, než on najde ji.

16 komentářů:

  1. Dřív než ji najde si rozhodně plánuji pořídit, vypadá báječně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I přes malé výtky si myslím, že byla celkem povedená. Skvělý nápad a nebylo to jen pouhá hra na kočku a myš :)

      Vymazat
  2. občas mám chuť na složitější knihy, u kterých musím fakt přemýšlet, takže tahle kniha je žhavý kandidát! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě také, teď jsem naopak četla knihu se zajímavým potenciálem ale nakonec celkem nic moc. To tahle byla mnohem více zajímavější :)

      Vymazat
  3. Parádní kousek do mé knihovny, píšu si jí na seznam. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ma mi taky prijit a dost se. Na ni tesim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si pak ráda přečtu recenzi, doufám, že bude :)

      Vymazat
  5. Výborná recenze :) Na knížku se také určitě chystám, zaujala mě podle anotace a teď jsi mě dokonale přesvědčila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, mě strašně nalákala právě anotace a MYSTERY PRESS samo, takže bylo to jasné :D

      Vymazat
  6. Jak je možné, že mě pokaždé svou recenzí dostaneš? Knihu mám už delší dobu na seznamu, ale teď ji chci okamžitě otevřít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Asi se moc snažím .D Ne dělám si srandu, snažím se dost lidí nalákat, aby si pak hlavně každý udělal svůj názor a klidně se se mnou hádal :D

      Vymazat
  7. Tak tato kniha vypadá parádně, mám ji na seznamu a chci si ji určitě přečíst. Proč je tolik skvělých knih a neustále přibývají? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No že jo? Mohl by být měsíc klid, já bych dočetla ty resty a jiné knihy a pak zase nanovo :D

      Vymazat
  8. Na knihu neustále v knihkupectví pokukuji, jen není čas se k ní dostat. A až se k ní dostanu, doufám, že nezklame... :) Akorát si myslím, že s tím koncem to budu mít podobné jako ty.

    OdpovědětVymazat
  9. Zrovna dnes jsem na knihu sepsala recenzi a souhlasím s tebou že až na ten zvláštní závěr to byla doopravdy pecka :-)

    OdpovědětVymazat