pondělí 17. dubna 2017

Co právě čtu #10


Vítám všechny u pravidelné i nepravidelné rubriky Co právě čtu. Tento týden rubrika skrývá desátou knihu, kterou bych Vám ráda představila. Švédský autor Håkan NESSER se řadí ke spisovatelům severské krimi proźy a kdo sleduje můj blog ví, že to není moje první kniha od tohoto sedmašedesátiletého seveřana. Nesser se během své kariéry soustředí na dvě knižní detektivní série s inspektory v hlavní roli. V první sérii se příběh točí okolo inspektora Gunnara Barbarottio o kterém jsem doposud nečetla ani jednu knihu. Ve druhé sérii, pro mě již známější, se představuje opět mužský inspektor Van Veeetern.

Série Van Veetern má k letošnímu roku na kontě již sedmý díl s názvem Karambol a moje zvědavost je opravdu velká. Poslední díl od Håkan NESSERA, který se mi dostal do rukou, se jmenoval Münsterův případ a pokud si vše pamatuji a můj mozek mě nešálí, patřila kniha spíše k těm průměrným a já doufám, že trojnásobný držitel ceny Nejlepší švédský krimiromán vybalí na své čtenáře všechny triumfy najednou.

Co určitě nevíte je, že kniha byla již v zahraničí vydána v roce 1999 a teprve nyní o 18 let později se objevila i tato vzácnost u nás. Karambol vypráví o případu, který má svou vlastní logiku a vymyká se jakékoliv logice na světě. Opilý a nezodpovědný řidič usmrtil na vozovce teprve šestnáctiletého chlapce, jenž měl celý život před sebou. Řidič a vrah v jednom z místa nehody ujel a jediné co si z osudného večera pamatuje je tíha chlapcova těla a krev, která mu kapala z kapuce.

Už anotace samotné knihy mě zaujala na první pohled a já se rozhodla o knihu doslova bojovat a poskytnout autorovi další šanci pro to, aby patřil k mým oblíbencům. Bývalý učitel a nyní již spisovatel na volné noze určitě nezaujal pouze mě a jsem sama zvědavá na ohlasy na jeho ,,novinku“.

 Co musím nakladatelství pochválit je design jednotlivých knih. Každá kniha je originál a přesto na sebe svým stylem navazuje a potvrzuje, že právě ona patří do známé série. Každá z obálek je více než výmluvná a předem čtenáře upozorňuje na to, co je hlavní myšlenkou knihy.Za mě je ze sedmy dílů nejhezčí obálka u titulu s názvem Hlavolam.

V minulém díle jsem zapomněla porovnat obálky, jako to každý díl provádím a tak jdeme po menší pomlce na to. Všechny tři nám ukazují to jediné. Auto, silnici, šeď. A přestože jsem před malou chvílí vychválila naše grafické provedení do nebes, což nehodlám odvolat, zde by se mi více líbil zahraniční nápad silnice a mlhy/tmy. Nemůžu chtít ale všechno že.


Tak a blíží se nám rubrika do sladkého finále. Snad se již mezi Vámi najdou tací, kteří knihu mají přečtenou a povědí mi svůj názor nebo naopak se budou těšit stejně jako já na finálovou recenzi, která se zde objeví snad brzy. 

Pro jakou obálku byste se rozhodli Vy? Zaujala vás novinka z roku 1999?:D
KATY :)

10 komentářů:

  1. Nevypadá to vůbec špatně, počkám si na recenzi, ale pouštět se do ní asi nebudu. :)
    Taky se mi nejvíc líbí silnice a mlha/tma. :D :D
    Já právě čtu Poslední aristokratku a zatím super. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tiež sa mi veľmi páči tá obálka s hmlou, vyzerá tak tajomne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak a ve finále to auto není zas tak důležité :D

      Vymazat
  3. To vypadá hodně zajímavě :) Já mám právě chuť na nějakou krimi, tak tu na mě čeká Noční lov :) Ale tahle kniha mě také zaujala, těším se na recenzi :) Pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jí mám doma a moc se na ni těším. Od autora jsem jiz pár knížek četla, a vždycky to bylo super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako Münsterův případ se mi asi líbil více. Pro mě to takové průměrné čtení s divnou nálepkou :D

      Vymazat
  5. A mně se líbí ta naše. Je jiná. Silnice je dnes už na každé deváté knize a mlha rovnou na každé páté. :)

    Jinak na detektivky jsem se ještě nedostala, mimo Christie, ale možná k nim časem přičichnu. :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to máš taky pravdu :D Já právě zase půjdu po dlouhé době číst Christie :D

      Vymazat