čtvrtek 9. března 2017

Noční lov - Rober Bryndza



Není to tak dávno, co jsem dočetla první případ Eriky Fosterové a těšila se na další. Když jsem se náhodou dozvěděla, že druhý díl vyjde už v únoru, určitě si dokážete představit moji reakci. Byla jsem nadšená stejně jako Louisa, když dostala své čmeláčí ponožky. Od Nočního lovu jsem čekala hodně, poněvadž první díl nastavil laťku opravdu vysoko. Pro další díl je pak často těžké tuto pomyslnou laťku překonat, ale já Robertu Bryndzovi věřila a těšila se na nové dobrodružství mé oblíbené šéfinspektorky Eriky. Před samotnou recenzí musím přiznat, že kniha se mi četla skvěle a především mi čtení uteklo jako voda a já trochu smutnila, že se kniha blíží ke konci. Ale dle všeho, Robert nás nenechá dlouho smutnit a už má naplánovanou další knihu.





Britský autor nás opět přivádí do pochmurného a často zamračeného Londýna. Že ale není všem dnům konec, dokazuje horký letní den přímo v centru. No a právě tyto nesnesitelná vedra si vybral vrah pro svoji první vraždu. Obětí se stal místní praktický lékař, který po dlouholetém manželství ucítil svobodu. Ne ale na dlouho. Jeho právě získanou svobodu ukončil krutý a chladnokrevný čin. Vražda. Vrah se nenápadně přiblíží pod postel oběti a vyčkává. Jakmile je mu nadosah, vyleze ze své skrýše a omámí ji.  Následně obmotá nemohoucí oběti kolem hlavy sebevražedný pytel a velice pomalu utahuje provaz kolem krku. Tato smrt je velice zdlouhavá, bolestivá a především chladnokrevná.
 
Erika má před sebou psychicky narušeného člověka, který číhá na další své oběti. A že jich nebude málo. Jedinou stopou se zdají sebevražedné pytle, které vyrábí pouze jedna jediná firma. Získání seznamu jmen a nákupů by mělo odhalit jméno VRAHA. Co Erika nemohla ale očekávat, je množství zájemců o tuto sebevražednou techniku. Pytel si každý sebevrah omotá kolem hlavy, řádně utáhne a pomocí brčka se do vakua kolem hlavy pouští plyn pro otupění a smrt není již bolestivá. Erika nechápe byznys, ze kterého firma prosperuje, ale je to její jediné vodítko. 


Už od úplného začátku Erika tuší, že případ bude zapeklitý a bude muset jít tvrdě i proti svému vedení. Šéfinspektorka Erika striktně odmítá převzít názor svého vedení a případ vyšetřuje podle svého. Na to, aby byl případ zaškatulkován, jako sexuální je příliš brzo. Erika jen díky podpoře Mossové a Petersona udrží své emoce na uzdě a jde tvrdě proti jejich ostřílenému vrahovi. Co když ale vrah pocítí nenávist vůči Erice a hodlá ji zabřednout do svých nemilosrdných plánů? Jaká je šance, že vrah je na všechno sám a nemá žádného komplice? A jak si vůbec Erika může být jistá, že není vrah někdo z jejích blízkých…




Jak určitě z popisu pochopíte, hlavní hrdinka Erika nestojí před zrovna lehkým případem a vrah je mnohem záludnější než si dokážete představit. Mně samotné přišlo, že Robert Bryndza o trochu změnil Eriku jako člověka. Pokud mi paměť ještě slouží, pamatuji si jako samotářskou osobu, bez schopnosti navázat jakýkoliv přátelský vztah. Zde se ale její postava výrazně posunula. Nejenže je vidět snaha o udržení lidských kontaktů, ale co je nejlepší, vidíme posun její bolesti a popření až k pochopení a přijetí. Ano, je vám určitě jasné o čem mluvím. O tragické smrti manžela, kterou si i po dvou letech dává zavinu.

Celý Noční lov byl opět svižným čtením, a to že má pře 400 stránek mi opravdu uniklo. Jasné a srozumitelné věty mě nenechaly ani chvilku na pochybách, že autor ví, jak zaujmout čtenáře. Nejde Vám z ničeho hlava kolem a nejste příliš přesyceni informacemi, jak často u mnohých detektivek bývá. Pak nevíte, ani kde Vám stojí hlava. Přestože zápletka nebyla složitá, byla originální a samotnou by mě nenapadla. Robert Bryndza mistrně skládá slovo za slovem, jako kuchař přidává jednotliví přísady. A výsledek? Fenomenální!


Co mě překvapilo, bylo náhlé odhalení vraha uprostřed knihy a bylo to tak nečekané, že mi trvalo hodnou dobu, než mi došlo, co jsem se právě dozvěděla. Musela jsem si stránku přečíst asi dvakrát. Většinou se dozvídáme vraha buď na úplném začátku knihy a sledujeme, jak se hlavní hrdina dostává k jeho odhalení či příběh, který se nás se svými vodítky snaží posunout k jeho odhalení. Ale Bryndza ne! Na rozdíl od prvního dílu je překvapení již uprostřed knihy a vy musíte číst dál. Četba jeho knih je pro mě jako silná droga, která působí ještě teď.  

Přestože Robert Bryndza nepíše jako žádný můj oblíbený severský autor detektivek, dostal se na přední příčky mých nejoblíbenějších autorů. Nevím, čím to je, možná jeho osobností, citlivým přístupem k jednotlivým problémům v jeho knize nebo prostě tím, jaká Erika je.

Co bych ještě ráda zmínila ke knize Noční lov, jsou časté zmínky a příběhy posazené do prostředí homosexuality. Já osobně dávám za tyto věci palec nahoru. Ovšem již očekávám, až někdo napíše recenzi a přesně tuto skutečnost někdo odsoudí. Věřím, že na mnohé čtenáře bude množství těchto zmínek přespříliš. Na mě ale ne a já osobně autorovi fandím.

Velké dík patří nakladatelství GRADA, které mi knihu slíbilo a s radostí i poslalo. Tedy doufejme, že s radostí. Jen díky tomuto skvělému nakladatelství máme i u nás Dívku v ledu a Noční lov. Pokud Vás tedy kniha opravdu zaujala, kupte si ji!



Knihu si můžete koupit přímo ZDE.
 



Doufám, že jsem Vás patřičně nalákala a máte na seznamu další knihu, na kterou se budete těšit. Noční lov je kniha, která stojí za to mít ji doma v knihovničce. No mně a teď nezbývá nic jiného než netrpělivě čekat na další díl z pera Roberta Bryndzi!

Co říkáte Vy na druhý díl s Erikou Fosterovou? Líbí se Vám více než Dívka v ledu?
KATY
ZDE RECENZE
SÉRIE ERIKY FOSTEROVÉ
Originální název : The Night Stalker (2016)
Spisovatel: Robert BRYNDZA
Nakladatelství : GRADA, Cosmopolis 2017
Počet stran :432
Vazba : vázaná s přebalem
Žánr : Detektivka, Thriller
ISBN :978-80-271-0404-8



ANOTACE
Jedné horké červnové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě. Oběť, vážený praktický lékař, je nalezen ve své posteli udušený. Zápěstí má svázaná a oči pod průhledným sáčkem upevněným těsně pod hlavou vypoulené.
O několik dní později umírá za podobných okolností další muž a Erika společně s kolegy Petersonem a Mossovou tuší, že čelí sériovému vrahovi. Ten své oběti sleduje a vyčkává na vhodný okamžik, kdy udeří. Co mají oba mrtví společného? Existuje v jejich minulosti nějaké tajemství, které by je mohlo spojovat?
 A co je spojuje s vrahem? Erika dělá vše pro to, aby Nočního lovce zastavila a dopadla, i když opět riskuje a dostává se do konfliktů s nadřízenými. A navíc možná vrah začíná sledovat i ji.

10 komentářů:

  1. Jé, na Dívku v ledu a Noční lov se chystám jen co dočtu Město schodů a Město mečů. K tvojí recenzi se vrátím - k oběma, protože raději čtu recenzi až po sepsání vlastní. Je to divné, ale je to tak. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to není divné, taky to tak občas dělám, naopak zase já raději kometuji knihy, které jsem sama četla :))

      Vymazat
  2. Hezká recenze :-) Na tvůj názor jsem se těšila, ty totiž ty knihy zhodnotíš až "na dřeň", na ničem nenecháš nit suchou a to se mi líbí a jsem ráda, že Noční lov se ti líbil :-) Taky jsem ráda, že Erika už se posunula o kousek dál. Jsem zvědavá na další díl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Teď se úplně červenám, děkuji :D Občas se mi recenze povedou a píší se jedna báseň, ale někdy mám úplně pisatelskou krizi a ty recenze jsou děs :D Ale říkám si, že jsem tady teprve rok a že se nějak vypíši :))
      Erika už měla načase, jen doufám, že z toho nebude další milostná lovestory :D Ale třeba zamilovat se do vraha by bylo fajn :D

      Vymazat
  3. Já jsem knížku odmítla, protože poslední dobou se mi zdá, že knížky s podobným tématem čtu pořád. Určitě se do obou dílů chci pustit, ale musím to proložit nějakým jiným žánrem. :D
    Hlavně mě zajímá jak zvládne autor udržet čtenářovu pozornost i po tom, co v půlce knížky odhalí vraha! Tahle série zní naprosto skvěle, ale od thrillerů si budu muset dát na chvíli pauzu. :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně ti rozumím, já musím své psycho často prokládat i jinou četbou či střídat silné spisovatele se slabšími. :)) Dej ale pak se na to vrhni :D

      Vymazat
  4. Já jsem zrovna nedávno dostala nabídku na zrecenzování série Inspektorky Eriky Fosterové, ale nakonec jsem si vybrala jiný příběh, ale po tvé recenzi začínám litovat. Nalákala jsi mě. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborná recenze :) Na tvůj názor jsem byla moc zvědavá, a rozhodně jsi mě na knihu nalákala. Už se k Dívce a Nočnímu lovu musím dostat, přestávám zvládat ty nadšené recenze, které na mě všude vyskakují :D Měj se krásně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :D Hele to znám, nedávno jsem si nekoupila Tiché dívky a říkala, si , že to to vůbec nevadí a pak jsem četla ty nadšené recenze a nakonec jsem do ní musela jít :D Bohužel v tomto případě to bylo zklamání :DD

      Vymazat