úterý 21. března 2017

Fontána - Jonas Moström

Další kniha z internetová portálu ereading.cz je tady. Jen díky nim je moje čtečka využívaná ostošest. Výběr mají skvělý a já se dostávám i ke knihám, které mě během jejich publikování záhadným způsobem minuly. Abych byla upřímná, už ani nevím, kolikátá kniha mě od této úžasné spolupráce již ve čtečce čekala, ale o každé Vám budu schopná vyprávět. Moje volba v tomto případě padla po švédském autorovi Jonasu MOSTRÖMOVI. Možná byste měli vědět, že jeho kniha Fontána má na rozdíl od mnohých knih určitou zvláštnost. Hlavní hrdince Nathalii Svensson byla přiřknuta stejná profese, jako má její pisatelský tvůrce, mohu říci i otec. Oba dva jsou totiž lékaři…. 



Nathalie Svensson po deseti letech začala konečně žít. Přestože právě probíhá soudní rozvodové řízení, necítila se nikdy více tolik svobodná a plná energie. Gabriel a Tea, dvě přenádherné děti, střídavě pobývají u ní a její stále ještě manžela. Jakmile má Nathalie před sebou volný víkend, neváhá a odjíždí vstříc dobrodružství. Během těchto dobrodružných chvilek nebylo ani výjimkou setkání s krásnými prosperovanými muži. Něco jako byl nedávný úlovek Richard.


Právě s ním se měla po delší odmlce znovu setkat. Už jen při pomyšlení na jejich poslední setkání pocítila vzrušení po celém těle. Domluvili se tajnou schůzku u fontány na náměstí. V půl čtvrté ráno nebudou skoro nikým rušeni a mohou se nenápadně vytratit k jeho příbytku. Nathalie už na něho doslova mávala, když byl přímo před jejíma očima zavražděn. Nathalie měla silný pocit Deja Vu. Tu vraždu už viděla. Stejný průběh. Jen o deset let dříve. Obětí tehdy nebyl náhodný milenec, ale naopak milovaný snoubenec Adam.

Nathalie na vlastní pěst pátrá po vrahovi, který před deseti lety zabil její životní lásku. Věří tomu, že když najde Adamova vraha, dostane také vraha Richarda. Je to totiž až velká náhoda na to, aby vrahové byli dva. Ví přesně, kde má začít. Posledním Adamovým případem, na kterém jako redaktor místního plátku pracoval. Nevěděla, co to bylo, ale byla si jistá, že to bylo velké sousto i na něho. Musí sledovat Adamovy kroky posledních pár dnů před jeho smrtí. Jedině tak se domůže spravedlnosti



Jak začít mé dnešní hodnocení? Na databázi se dočtete, že kniha má poměrně vysoké hodnocení a to téměř 85%. Na druhou stranu ale musíme dát váhu tomu, že ji hodnotilo pouze 10 lidí a to jak sami uznáte, je ještě málo. Takže proč hned nezačít s tím pozitivním.

Jonas MOSTRÖM vsadil všechny své karty na své znalosti z lékařského prostředí a já si troufám tvrdit, že přivlastnil Nathalii i některé své prvky chování. Tato hra se mu vyvedla a karty jsou, jak určitě doufal, vítězné. Když knihu porovnám například s nedávnou čtenou Vražednou diagnózou, detailní znalost lékařského prostředí ji chyběla a pak vznikly hluchá místa, která byla vyplněna zbytečnými příběhovými linkami. Tady Fontána vede.

Plus, které má Fontána je také dodatečná dějová linka zavražděného Adama. My, čtenáři, máme tu čest, kdy můžeme sledovat posledních pár kroků, před jeho vlastní smrtí. Vidíme jeho zrůdné zjištění a případ, který ho stál život. A ať to nevíme, i vraha. Opět skvěle vymyšlené, dotáhnuté až do konce a především detailně propracované. Je vidět, že v tuto část si Jonas musel při psaní užívat.

Co musím ještě vypíchnout je FINÁLE. Nevím jak ostatní čtenáři, ale mé překvapení nebylo hrané. Měla jsem to přímo před nosem a nedošlo mi to. Byla jsem slepá ke vše nenápadným indiciím, které se autor rozhodl do knihy zakomponovat. Jsem zvědavá, co si vymyslí v další knize, která nebude zas tak za dlouho.

Teď mi ale dovolte zmínit i některé nedostatky, které nemůžu jen tak zapomenout. Asi nejdůležitější byla moje nesympatie k hlavní hrdince. Ve svých letech se po celkem klidném manželství rozhodla opustit manžela a začít žít. V knize to na mě působilo celkem sobecky a tím velice nepříjemně. Také její neustále pletení do případu bylo otravné nejen hlavnímu vyšetřovateli. Já z toho byla celkem na prášky. Opět srovnám s Vražednou diagnózou, kdy hlavní hrdinka také nebyla od policie, a přesto dokázala pátrat tak, aby nebyla nikomu na obtíž. No nemusí nám sednout každý.

http://www.ereading.cz/cs/eknihy/23101/fontana

Časté opakování stejných informací bylo až přespříliš četné a já měla pocit, že čtu pořád to samé dokola a dokola. To si Jonas mohl také odpustit, ale teď už s tím nelze nic dělat.  I tak byla kniha opravdu zajímavá a pokud chcete zapojit vaše mozkové buňky, určitě si ji přečtěte a dejte vědět, jestli jste na to přišli.

Nálakala jsem Vás? Tak  v tom případě si knihu můžete koupit přímo ZDE.



Děkuji ereadingu za recenzní výtisk a já se těším na Vaše komentáře
KATY

Originální název : Himlen är alltid högre
Spisovatel: Jonas MOSTRÖM
Nakladatelství : XYZ,2017
Počet stran :304
Vazba : E-book
Žánr : Detektivka
ISBN :978-80-7505-600-9

ANOTACE
 
Nová napínavá detektivní série s ústřední postavou Nathalie Svenssonové, psychiatričky specializující se na profily vrahů. Psychiatrička Nathalie Svenssonová je konečně spokojená se svým životem. Po nedávném rozchodu si koupila vlastní malý byt v centru Stockholmu, ve kterém chce vést zajímavější život, než je život pracující svobodné matky v Uppsale. Jednou pozdě večer dostane textovku od známého herce Rickarda Ekengarda, s nímž před několika týdny strávila noc. Rickard ji chce znovu vidět a domluví si schůzku. Ale v momentě, kdy Nathalie přichází na místo setkání, Rickard Ekengard je chladnokrevně zastřelen a jeho tělo vhozeno do fontány. Nejen, že je to hrozná situace, ale Nathalie má navíc pocit, že se historie opakuje! Stejně tak zahynul před deseti lety Adam, láska jejího života. A případ nikdy nebyl vyřešen. Je to krutá hříčka osudu, nebo spolu vraždy souvisí? Nathalie se pustí do vyšetřování na vlastní pěst a obdrží výhružné zprávy. Zdá se, že pravda je ještě horší, než si vůbec kdy myslela…

12 komentářů:

  1. Tuhle knížku mám na seznamu Chci si koupit :D díky za recenzi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos má vyjít další díl, tak jsem zvědavá, jestli vylepšil mouchy a závěr nechal opět jako velké překvapení :))

      Vymazat
  2. Ahoj! :) Na Fontánu jsem už několikrát koukala a v jednu chvíli jsem si ji už skoro pořídila. Recenze zní skvěle a myslím, že jsem vážně udělala chybu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych tě uklidnila, kniha má i své mouchy :D Ale zase ten závěr je super! Bohužel hlavni hrdinku bych do té fontány vrhla zase já :D

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, nalákala jsi mě :) Už jenom kvůli tomu překvapivému finále, jak říkáš :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zprvu jsem si říkala, že to vypadá na pěknou romanťárnu, ale když pak zabili jejího nápadníka, zpozornila jsem. Přesto si bohužel nemyslím, že to bude kniha pro mě. Lékařské prostředí mi nic moc neříká a docela mě odrazují tvé výhrady. Ale věřím, že se bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romantika to naštěstí nebyla. To mi stačilo u POhřbení, kde se to nehodilo. Tady spíše šlo o návázání určité opakující dějové linky. Hrdinka mě štvala, ale konec byl parádní :)

      Vymazat
  5. Vypadá to dobře (i když co si budeme říkat, zrovna my dvě, že?), ale je skvělé, když knihy dokážou napínat až do úplného konce a pak se čtenář jen diví :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze, do knížky se nejspíš pouštět nebudu, i když zní dobře, z tvého popisu vím, že bych měla chuť hlavní hrdinku profackovat... :D
    Na druhou stranu pokud bych knížku někde viděla za pěknou cenu, neodolala bych. :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako někdy jsou hlavní hrdinky opravdu strašné i když zde se obávám, že to autor neměl v plánu :D Upsík :D

      Vymazat