pátek 24. února 2017

Boj se tmy - Becky MASTERMAN


Máme tady další recenzi na knihu od nakladatelství MOBA. Po menší odmlce mě opět zaujala jejich nabídka a šáhla jsem po knize Boj se tmy. Že to nebude obyčejná detektivka mi bylo jasné od úplného začátku. Ne často se totiž setkáme s bývalou agentkou FBI, která je svým věkem blíže k našim babičkám než třeba tetám či starším sestrám. Do čtení jsem se tedy pouštěla s velkým nadšením a ani na minutu jsem nepočítala s tím, že by se mi kniha nelíbila. Jestli mé nadšení pokračovalo až do úplného konce se dozvíte dál!



  • DĚJ
Brigit Quinnová vypadá jako obyčejná postarší žena s bílými vlasy v culíku. Poklidně žije se svým manželem Carlem v útulném domečku, který ji pomáhala zařídit její jediná a zároveň nejbližší kamarádka Mallory. Ta totiž na rozdíl od ní ví, co je to vkus. Nenechte se ale zmást. Brigit je možná všechno, jen ne obyčejná žena v důchodu.
Kdybyste se na Brigit více zaměřili, přišli byste na to, že vzhledem k jejímu věku má fyzičku i postavu více než udržovanou. Že její pohled ukrývá právě probíhající myšlenkový proces, se kterým se Vám zavrtává přímo do těch nejtemnějších zakoutí  vašeho mozku. Jak jsem říkala. Brigit Quinnová není žádná obyčejná žena. Je to bývalá agentka FBI, která si po  nebezpečných akcí užívá poklidného života se svým manželem Carlem, dokud ještě může.

Není tomu tak dávnou, co Brigit dala slib umírající manželce svého bratra. Roztroušená skleróza je prostě svině. Tři měsíce před její smrtí slíbila Marylin, že se postará o její dceru, než nastoupí na univerzitu, kde především díky své píli získala stipendium. No a teď nadešel den D. Neteř Gemma-Kate je u nich. Vypadají jako jedna šťastná velká rodinka. Tedy až do té doby, než jim Gemma-Kate otráví jednoho mopslíka jedovatou žábou a své přiznání z ní musí doslova vypáčit.

Od té doby co do jejich společného domu zavítala mladičká Quinnová, jde to s Brigit z kopce. Nemusím ani psát, že jak to tak bývá, stalo se to v tu nejméně vhodnou dobu. Brigit má před sebou soukromé vyšetřování smrti mladého hocha Josepha. Utopil se v rodinném bazénu a nejen okolnosti, ale také vyšetřování je více než podivné. Na popud Josephovi matky se vrhá do vyšetřování přímo po hlavě. Nicméně ji ho stěžuje bolest hlavy, neustálá nevolnost, příznaky Parkinsona, výpadky paměti, halucinace a spoustu dalšího. Brigit stojí před mezníkem svého života. Někdo ji chce totiž otrávit. Vše ukazuje jen na jednu osobu. Na Gemmu–Kate. Vlastní krev. Než se  Brigit rozhodne udat ji na policii, potřebuje hmatatelný důkaz o jejím provinění. Co když se ale plete a její skutečný travič je někdo jiný a ona zbytek sil vyplýtvá na nesprávnou osobu. Jak to bude dál??

HODNOCENÍ
Ti z Vás kdo sledují moji FB stránku si určitě všimli, že přesně tato kniha byla prvních 40 stránek na černé listině knih, kterou jsem opravdu nechtěla dočítat. Přemohla jsem se. A ještě že tak! Nejprve se ale vrátím k tomu, proč se kniha vůbec na černou listinu dostala. Prvních 40 stránek nebylo nic jiného, než představení těch nejhorších chyb a překlepů, co korektor mohl dopustit. Musím se přiznat, že takové strašnosti jsem nečetla hodně dlouho. Tímto opravdu především nakladatelství Moba prosím o mnohem kvalitnější korekturu knih, které se dostávají na pulty.

Když jsem přešla toto pro mě neodpustitelné faux pas, zatnula jsem zuby a pokračovala ve čtení. Samotný příběh totiž začal být více než zajímavý. Autorka si mě pomalu připravila na jízdu, která měla následovat po celkem klidném a pozvolném začátku. Brigit jsem si zamilovala na první pohled. Byla to hrdinka s velkým H a já ji držela palce po celou dobu knihy. Možná to bylo tím neobvyklým věkem hlavní hrdinky. Důchodcovský hrdina se mi naposledy vyskytnul v knize od Stephena Kinga: Pan Mercedes jako hlavní vyšetřovatel. Bylo to tedy příjemné osvěžení, kdy přede mnou nestála super hrdinka, ale naopak žena z masa a kostí, která se bila o svůj život jako lvice. 


Autorka Becky Masterman se snažila nenápadně házet pomocná lanka k odhalení vraha, ale já jako bych je ani nezaregistrovala. Bála jsem se totiž o Brigit a nenechala si vymluvit své podezření o traviči hlavní hrdinky. O to autorce přesně šlo. No a já hloupá ji na to skočila, takže když se ukázal skutečný TRAVIČ, já nevěřila vlastním očím. Ale pak jako bych slyšela ve své hlavě řinčení skla a najednou se mi rozsvítilo. Vždyť to bylo jasné jako facka! Jak jsem mohla takhle naletět!

Přestože není příběh srovnatelný se severskými detektivkami, autorka k tomu nemá příliš daleko. Na první pohled jednoduchý příběh v sobě ukrývá více, než jsem očekávala a než si myslíte zrovna vy. Kdybych se měla zamyslet nad zápory celé knihy. Nejsem zrovna lékařský odborník, který ve svém volném čase píše recenze a tudíž tedy nemohu posoudit, jak dlouho lze trávit dospělého člověka, aniž by mu opravdu ublížil. Brigit měla opravdu tolikrát blízko smrti, že si nejsem jistá, kolik skutečně by toho její tělo a především její srdce vydrželo. Takové úvahy musím nechat na skutečných odbornících.

Teď mi na závěr nezbývá nic jiného než doporučit knihu všem milovníkům detektivních příběhů, kteří nemají příliš v lásce zbytečné povídání kolem a přespříliš komplikovaný příběh a děj. Právě pro Vás je kniha Boj se tmy to pravé. Nebojím se knize dát téměř 75-80% za autorův počin. Nejde jen hodnocení knihy jako takové, ale velké plus kniha ode mě získává za více než sympatickou  postarší hlavní hrdinku.Nicméně prosím na kolenou nakladatelství MOBA o lepší a propracovanější práci korektora.

Pokud Vás kniha zaujala, můžete ji zakoupit přímo
ZDE.


Někdy je fajn setkat se s hlavní hrdinkou z jiné věkové kategorie, než je průměr moderních knih. Jak Vás kniha zaujala?
KATY
Originální název : Fear the Darkness (2014)
Spisovatel: Becky MASTERMAN
Nakladatelství : MOBA,2017
Počet stran :384
Vazba : Vázaná s přebalem
Žánr : Detektivky, Thrillery
ISBN :978-80-243-7188-7



ANOTACE
Bývalá agentka FBI Brigid Quinnová zažila psychopatů víc než dost. Chce nechat vše za sebou a vybudovat si v Tucsonu nový život s manželem, přáteli a klidnou prací soukromého očka. Po smrti švagrové se ujme sedmnáctileté neteře, která však začne projevovat nezdravý zájem o pitvání různorodé zvířeny. Brigid mezitím slíbí místnímu páru pomoc s vyšetřováním smrti jejich syna – ani to nakonec není tak snadné. Její dům přestává být útočištěm a všude jako by číhaly nové hrozby. Brigid neví, jestli může vůbec někomu věřit. Nebo je to jen tím, že se ďábel nastěhoval blíž?

15 komentářů:

  1. Parádní recenze, Katy. Musím jen souhlasit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem po napsání pak přečtení tvé recenze musela prostě souhlasti, opravdu příjemná změna. Ještě se podívám na prví díl, ty jsi ho už četla? :)

      Vymazat
  2. Páni, tak tohle vypadá sakra dobře! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Výborná recenze :) Četla jsem první díl Běsni a zuř a byla nadšená :) Brigid je sice postarší, ale je super :) I přes pokročilý věk chytá vrahy jako zamlada :D Na pokračování se určitě chystám a těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže ty jsi jedničku četla, tak to je super. Někde jsem četla, že v jedničce se chová Brigit trochu jako superhrdinka :/ Tak jsem na to zvědavá :D

      Vymazat
  4. Teď se ten druhý díl všude objevuje a já o této sérii slyším poprvé. První díl mi nějak unikl. Asi se na tyto knihy zaměřím :-) Škoda, že mi unikl konkurz od Moby, ale bohužel už nemám tolik času sledovat jejich fb :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele nic si z toho nedělej, také mi ušel a chystám se na něho až ted :D
      No oni hlavně dávají ted konkurz v osm a a já šla až na poslední chvilku :/

      Vymazat
  5. Je to jen čistě můj pocit, nebo si Moba celkově z korektury moc nedělá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No není to jen tvůj pocit a není kniha, která by to od Moby vyvrátila. Je to strašný :/

      Vymazat
  6. Rozhodně souhlasím, občas je fajn číst o starších nebo mladších hrdinkách, ačkoliv věk není tak důležitý. To spíš preferuji příjemný charakter, který mi sedne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě, že věk není důležitý, ale všude mi ,,cpou" středně staré detektivy a ted to byla paráda. Jako moje babička :D

      Vymazat
  7. Vypadá to na příjemnou odpočinkovou četbu, ale nevím jestli bych se do ní pustila. :D
    S tím že je dobré mít občas knížku kde je hrdina mladší nebo starší naprosto souhlasím. Když jsem četla Tak to je, tak to bude (ano měla bych o že knížce už přestat mluvit, ale já jsem z ní prostě pořád hrozně nadšená :D) ve které byl jedna z hlavních postav malý chlapec, kapitoly s ním jsem měla nejradši. Byl to zase jiný úhel pohledu na všechny události a autorka to navíc skvěle popsala. 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pohodě, jen díky tobě vím, že tu knihu si musím prostě přečíst :D:D Hele malé děti v krimi a v detektivkách miluju :)) Ještě více než všechno ostatní :))

      Vymazat
  8. Kdo dnes čte toto svědectví, měl by se mnou as mou rodinou slavit, protože to začalo jako žert pro některé lidi a jiní říkali, že to není možné. Jmenuji se ČENĚK ELIÁŠ a jsem z Prahy, ale s manželkou jsem se přestěhoval do Chicaga. Jsem šťastně ženatý s dvěma dětmi a krásnou ženou. Něco hrozného se stalo mé rodině, když jsem přišel o práci a moje žena opustila dům, protože jsem se nemohla dobře starat o sebe a o rodinné potřeby. a mých dětí v daném okamžiku. Podařilo se mi devět let, žádná žena, která by mě podpořila, abych se dobře postarala o děti. Snažím se poslat zkušební zprávu své ženě, ale ona blokuje mě z rozhovoru s ní Snažím se mluvit se svým přítelem a její rodinní příslušníci, ale stále vím, že by mi mohl pomoci a já jsem byl podání žádosti později tolik společností, ale stále to udělal neříkej mi, dokud nepřišel věrný den, že nikdy nezapomenu v mém životě. Když jsem potkal starého přítele mého, kterému jsem vysvětlil všechny své potíže a řekl mi o skvělém muži, který mu pomohl získat dobrou práci v Coca cola společnost a on mi řekl, že jeho kouzlo kolečko, ale já jsem člověk, který nikdy nevěří v kouzlo kolečko, ale já jsem se rozhodl, že ho zkusit a Drigbinovia mě poučil a ukázal mi, co mám dělat v těchto sedmi dnech oběda kouzlo. Řídím se všemi pokyny a dělám to, co mě požádal, abych udělal dobře .Digbinovia se ujistěte, že všechno šlo dobře a moje žena mě znovu uvidí po nádherné práci Drigbonovia. Moje žena mi zavolala s neznámým číslem a omluvila se a řekla mi, že mi opravdu chybí a naše děti a moje žena se vracejí domů a po dvou dnech Společnost, které jsem podal dopis s oceněním, nyní jsem manažerem společnosti v USA. Doporučuji Vám, pokud máte nějaké problémy, pošlete zprávu na tento email: doctorigbinovia93@gmail.com nebo WhatsApp ho na +2348144480786 a dostanete nejlepší výsledek. Vezměte věci za samozřejmost a bude to od vás. Přeji Vám to nejlepší.

    OdpovědětVymazat