neděle 29. ledna 2017

Lovci duchů - Neil SPRING

Máme tady další recenzi na knihu z řady výherních recenzních konkurzů. Jak vidíte, měla jsem opravdu plodný měsíc. Já jsem samozřejmě za to ráda, ale jak už jsem jednou psala, nemohlo to přijít v horší čas než ve zkouškovém. A tak jsem si bohužel na čtení našla čas pouze ve vlaku. Jako první jsem recenzovala knihu Ďáblova svatyně, která vzhledem k anotaci byla celkem zklamáním. Jako druhá na řadě je kniha od Neila Springa : Lovci duchů. Od této knihy jsem moc neočekávala a nakonec byla celkem příjemně překvapená. Pojďme se tedy spolu na ni podívat..



Knihu si můžete zakoupit ZDE a já děkuji nakladatelství OMEGA za výhru v konkurzu.

  • DĚJ 
Harry Price patří k předním výzkumníkům nadpřirozena tehdejší doby. V dobách své nejlepší slávy byl obdivován světaznalým spisovatelem A.C. Doylem. V jistém okamžiku jeho života se ale odehrálo několik skutečností, které zcela pozměnily jeho pohled na spiritualistickou oblast. Svoji show stavěl na ponížení falešných médií a projevování odporu vůči důvěřivým lidem. Během jednoho svého vystoupení se poznává s mladičkou Sárou Greyovou, která již brzy bude jeho pravou rukou, po dlouhou dobu.

Sára Greyová přináší svoji verzi životního příběhu, který nadobro změnil  její pohled na svět a který ji především určil život o samotě jen se svoji matkou. Bez manžela. Bez dětí. Zato plný nebezpečných dobrodružství, cestování a neskutečných událostí kterým bude svědkem. Mezníkem Sářinina života, ale především mezníkem života

Harryho Price se stává případ fary v Borley. Tento případ se stal jedním z nejvíce sledovaným duchovním případem po celém světě. Ne nadarmo patřilo označení nejstrašidelnějším místem v Anglii právě faře v Borley.

Je ale opravdu vše tak, to vypadá? Létající předměty z temných koutů. Na dotek teplá cihla spadená ze střechy. Tajemné a nesmyslné nápisy na zdi. Zahalená postava jeptišky na příjezdové cestě. Zápach, chlad, neidentifikovatelné zvuky a mnohé další. Tyto skutečnosti znepříjemňují pobyt farářů na odlehlé faře. Sára přináší neuvěřitelný popis událostí, které sledoval celý svět. Jenomže to nejhorší se neskrývá v historii samotné fary, ale v povaze samotného Harryho Price.
  • HODNOCENÍ
Případ fary v Borley je po dlouhé době příběh psaný v Ich-formě, která mi začala celkem chybět. Přeci jen to působí mnohem více autenticky a některým knihám prostě sedí více. I v tomto případě jsem ráda, že se autor Neil Spring rozhodl pro tvorbu psaní v prvním pádě.


Téma knihy není nikterak složité, přesto jsem knihu četla poměrně dlouho. Proč tomu tak bylo? Já sama vlastně úplně nevím. Měla jsem pocit, že je kniha snad 500 stran dlouhá a přestože jsem četla hodinu, přečetla jsem opravdu málo stránek. Mnohem méně než jsme zvyklá a já se přeci jen řadím k rychločtenářům. Když se nad tím ale opravdu zamyslím, bude to stejný důvod jako v Ďáblové svatyni. Font písma, velikost a hustota. Není to sice žádný extrém, ale mně osobně toto provedení u obou knih dělalo problém a po chvilce jsem chtě nechtě pro ty brýle musela.

Autor rozhodně neměl před sebou lehké téma, ale pokud jste si mysleli, že to bude kniha, která vás má strašit, vylekat, napínat a já ještě nevím co ještě, nechci abyste byli zklamaní. Nejstrašidelnějšímu případu je věnovaná ani ne půlka knihy a druhá půlka chodí víceméně okolo jako když se chodí kolem hrnce horké kaše. Občas se něco naťukne, ale neprozradí víc, než musí. Abyste mě chápali. Lovci duchů nejsou tak o pochopení fary v Borley jako spíše pochopení Harryho Price jakožto lidskou osobu, která v sobě skrývá mnohé překvapení, zlosti, bolesti a odplaty.

Na mě působil samotný příběh velice zajímavě a odkazy v knize na skutečné události mě vždy překvapí a potěší. Na závěr se dozvíte i skutečné části ze života Harryho Price, které byly v příběhu použity, případně alespoň sloužily k inspirace Neila Springa. Četla jsem samozřejmě již pár recenzí, abych zjistila, co se komu nelíbí, je to taková moje rutina.

Největší zklamání zažijí ti, kteří očekávají hrůzostrašný příběh fary v Borley, při kterým jim budou trnout hrůzou vlasy. Naopak celkem překvapení si užiji čtenáři, jenž neočekávají žádné velké halo stejně jako já. Možná proto pro mě kniha na rozdíl od Svatyně působila mnohem více propracovaněji.

Velké mínus, které nedělá příliš valný dojem, je množství gramatických chyb. Dle mého názoru se například poslední dvě knihy mohou směle vyrovnat množství chyb například od nakladatelství Moba, která se snad už tím stala pověstná. Nikdo není dokonalý, tak to alespoň říkám často já. Kniha má být ovšem vzor. Třeba malé děti se učí dle čtení vnímat jednotlivé slova, prvky, písmena a já nevím co všechno. Proto dle mého do publikovaných knih chyby prostě nepatří.



Jak se Vám Lovec duchů líbí? Zajímá Vás jaký ve skutečnosti byl Harry Price a jaká je pravda záhadných události na faře?
KATY

Originální název : The Ghost Hunters (2013)
Spisovatel: Neil SPRING
Nakladatelství : OMEGA,2016
Počet stran :448
Vazba : Vázaná
Žánr : Horory, Záhady
ISBN :978-80-7390-417-3

ANOTACE

Vítejte na Borley Rectory nejstrašidelnějším sídle v Anglii. Píše se rok 1926 a Sarah Grey získala novou, naprosto neuvěřitelnou práci – stala se osobní asistentkou Harryho Pricea, nechvalně známého londýnského lovce duchů. Na jedné straně skvělý a okouzlující, neurotický a manipulativní na straně druhé, Harry zasvětil svůj život tomu, aby odhalil pravdu o mnoha anglických "falešných lovcích", a nikdy neustane, dokud případ nevyřeší a podvodníky neodhalí.

Takže když se Harry a Sarah usídlí v Borley Rectory – domě, kde prý neznámá individua často jen tak létají vzduchem a místní obyvatelé mají strach, neboť se povídá, že se zde prochází duch jeptišky –, myslí si, že tento případ bude jako každý jiný. Ale když padne noc a žádné neobvyklé věcí se nedějí, lovci duchů jsou nuceni čelit nepříjemné možnosti: duch Borley Rectory může být skutečný. A jestli ano, ti dva se s ním touží seznámit!

8 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Knihu neznám, ale docela hodně mě zaujala :)Má zajímavé téma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Já si myslím, že má svůj potencionál a především, zajímavé téma z úplně jiného úhlu pohledu :)

      Vymazat
  2. Jak již bylo psáno, kniha vypadá opravdu zajímavě!
    Ale nebudu lhát, že jsem ze začátku opravdu myslel, že je to právě kniha zaměřená na detailně popisující události a já se budu bát :D

    OdpovědětVymazat
  3. Asi jsi mě přesvědčila a budu si muset Lovce duchů koupit :-D Já jsme četla pár recenzí a nebyla to žádná sláva, ale teď už začínám být zvědavá ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak jinak než skvělá recenze! :) Knížku jsem zaregistrovala a musím říct, že mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je celkem zajímavá kniha, jak jsi psala, už jsem také četla ne tak pozitvní nadšení, protože očekávali něco jiného, ale když te člověk ví o čem to je, působí mnohem lépe. Já jsem totiž strašpytlík :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mám stejné pocity jako Jiří. :D Kdyby to více popisovalo právě faru, musela bych si jí koupit, ale takhle mě to tolik neláká...

    OdpovědětVymazat
  7. Knihu som nečítala a keď sa tak spätne vrátim dozadu, už sa nepamätám, kedy som naposledy čítala nejakú duchárčinu či niečo nadprirodzené. Ale už dlhší čas nad tým rozmýšľam, že si dám niečo také. Výborný tip, pokukám po Paláci :-)

    OdpovědětVymazat