čtvrtek 29. prosince 2016

To nejlepší za rok 2016



Před závěrem roku se dostáváme k tomu nejlepšímu a zároveň i k tomu nejhoršímu co nám rok 2016 přines. Já si dovolím začít tím nejlepším a mám pro Vás výběr deseti (jedenácti) nejlepších knih vydaných v letošním roce, které jsem měla čest číst. Věřím, že si každý z vás najde v mém seznamu alespoň jednu knihu, kterou četl nebo naopak Vás budu motivovat k její četbě. Tak nebo tak, kostky jsou vrženy a my jdeme na to…

1.Ďábelské hry - Angela Marson

Druhé a mnou dlouho očekáváné pokračování Němého křiku v hlavní roli s detektivkou Kim Stoneovou. Němý křik jsem měla přečtený hned a netrpělivě očekávala příchod listopadového pokračování. Nadělila jsem si pokračování k Vánocům a druhý díl byl ještě lepší než první a to jsem si myslela, že už nejde. Takže u mě letos Ďábelské hry vyhrály na celé čáře.



Dlouho jsem měla Dívku v ledu jako to nejlepší z roku 2016. Možná by to tak bylo nebýt listopadové novinky. I tak mě Dívka překvapila a je to jeden z nejlepších thrillerů letošního roku, který se mi dostal do ruky. Robert Bryndza dokázal do děje propašovat i národnost svého slovenského manžela Jána.


3. Její život v očích panenky - Ingrid Desjours

Nejlepší psycho knížka, kterou jsem k dy četla nejen tento rok, ale snad za poslední roky celkově. V knize jsem našla místa, kterým jsem nemohla nebo spíše nechtěla uvěřit, protože moje mysl nebyla schopná pochopit tu hrůzu ten teror a muka, které prožívala hlavní hrdinka Barbara. Úžasné!


Kniha, po které následuje další pecka, nese tentokrát název Není cesty zpět a opět se zde setkáváme se soukromým detektivem Davidem Rakerem. Knihu jsem objevila díky Mystery Press a je neuvěřitelná škoda, že o knize ví stále malé množství čtenářů. Opět jedna z kvalitních detektivek a thrillerů a ještě větší škoda je, že předešlé díly u nás prozatím nejsou k dostání, ale Mystery Press mi slíbilo, že se předešlých knih dočkáme, takže Hurá!

Přestože jsem V mlze neohodnotila plným počtem a našla jsem i pár výtek, rozhodně stojí za zmínění ve výčtu toho nejlepšího z letošního roku. Další dílo, které si dovolím zařadit také trochu k psycho knížkám, tentokrát umožňuje nahlédnutí pod pokličku vývoje psychopatického chování hlavní hrdinky a až po vysvětlení jednotlivých událostí.  Určitě stojí za přečtení čtenáři.

6. Dokonalý cizinec - Renée Knight


Dokonalý cizinec byla moje první kniha, kterou jsem získala jako recenzní výtisk a navždy tam bude speciální spojení. Kniha si mě získala, nejen svým zamotaným dějem, který se ne a ne rozplétat, ale také zajímavým a pro mě tehdy šokujícím finálovým překvapením. Takové knihy já mám prostě ráda.

Hluboký hrob mi ukázal, že i pro mě ne tolik známý obor genealogie může vyluštit záhady z minulého století a dopřát čtenářům nevídané napětí a především děj. Milovníci prostředí druhé světové války si přijdou na své a největší plus bych knize popsala navazování minulosti a současnosti, které se nejenže krásně doplňovalo, ale především ozvláštňovalo celý příběh.




Nakladatelství Metafora pro mě bylo trochu španělskou vesnicí, ale jsem vážně ráda, že tomu to už tak nikdy nebude. Jejich knihy, které jsem prozatím od nich četla, jsou vážně neuvěřitelně dobré. Tomu tak je i u knihy Ztracená, kterou napsala mužská dvojice a dokázala spojit lásku a thriller. K tomu si přidejte dánské prostředí a máme z toho nezapomenutelný zážitek. Jen tak dál.



9. Poslední zkouška - H. Rosenfeldt,M.Hjorth

Předposlední knihou je pátý díl série Sebastiana Bergmana, kdy detektiv stojí tentokrát před těžkým soupeřem, který má jednu velkou výhodu, svoji inteligenci. Je mnohem více nebezpečnější, než si vlastně myslíte. Můžu klidně říci, že je to psychopat. Nikdo jiný totiž není schopný připevnit všeobecný test k mrtvému tělu pomocí sponek. I tady na mě čekalo jedno velké překvapení, které se snad brzy vyřeší v pokračování.


10. Němý křik - Angela Marson

Na prvním místě jste si mohli všimnout druhého pokračování ze série Kim Stone, jenž se stává jednou z nejoblíbenějších detektivek v mém knižním světě. Její tvrdost, odhodlanost a především spravedlnost vás odzbrojí. Než vyjde další díl, asi se zblázním.


11. Než jsem tě poznala - Jojo Moyes

Jedenáctá příčka se trochu vymyká předešlým knihám, které se umístily nad ní. Je to jediná kniha, která mě v letošním roce rozbrečela celkem třikrát a citové pouto už navždy zůstane. Určitě tušíte, proč si zaslouží čestné místo v mém žebříčku toho nejlepšího.

Já doufám, že jsem na žádné nezapomněla a pokud ano, určitě mi to kniha odpustí, přeci jen pamatovat si všechno nedokážu. Některé knihy se bohužel do užšího výběru nedostaly, přestože mají vysoké hodnocení, ale třeba mě tolik nepřekvapily jako knihy zmíněné. Já se těším na další rok, který je před námi, protože mají vyjít opravdu zajímavé kousky. V příštím článku se podíváme na deset knih, které mě v letošním roce naopak překvapivě zklamaly.


Souhlasíte s žebříčkem jedenácti nejlepších knih letošního roku? Chybí Vám zde nějaká kniha? Napište mi do komentářů jaká :)
KATY


13 komentářů:

  1. Ztracená se líbila i mě, Dokonalý cizinec nebyl špatný. :) Než jsem tě poznala patří bezesporu mezi mé oblíbené knihy. ♥ A zbytek bohužel nemohu posoudit, protože jsem knihy nečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K cizinci mám vzath, protože to byla první recenzní kniha, ale nebyla opravdu špatná :)

      Vymazat
  2. Výborně, díky za tipy. Jojo Moyes už mám přečtenou, ale ostatní knihy neznám. Zjednodušila jsi mi výběr knih pro příští rok:-)
    H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda. Jojo je úžasná, ale ještě nevím, co bude další kniha :)

      Vymazat
  3. Myslím, že až dostanu chuť na nějaký thriller/ detektivku, budu vědět, kam mrknout :d
    Němý křik a ještě více Dívka v ledu mě neskutečně moc lákají a po Tvých dojmech společně i s Její život v očích panenky.
    Z knihy jsem četla Hluboký hrob, který budu číst určitě znovu, jelikož jsem si kvůli pitomému načasování knihu vůbec neužila. Četla jsem i V mlze, který jsem označila za nejlepší thriller roku, ale abych pravdu řekla, ještě jedna ji předběhla , i tak ji ale úžasnost zůstává :D
    Šťastný Nový rok a mnoho skvělých knih v roce 2017 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsme odborník, že :D.D
      Hele Její život je celkem psycho, ale i tak stojí za čtení, jen varuji předem :)
      Já doufám, že nakonec ten hrob bude lepší, já letos dávám znovu šanci Farmě :D
      Tobě také!!!!!

      Vymazat
  4. Krásný výběr! Já jsem zase spíše na ty depresivní knihy, ale kupodivu mám v nejlepších knihách loňského roku také Než jsem Tě poznala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme dvě, já u těch deprsivních knihách odpočívám a přitom si to užívám. Ale Než jsem tě poznala je úplně něco jiného a přesto tak skvělého!
      Katy

      Vymazat
  5. Moc děkuji za skvělé knižní tipy! Spousta z nich mě láká už déle, ale ještě jsem se k nim bohužel nedostala a musím to napravit! Jediná knihu, kterou jsem ze seznamu četla je Než jsem tě poznala a ta je vážně úžasná! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za nic. Jsem rada,kdyz se nekdo inspiruje ;)
      Ani. To bude srdcovka na dlouhou dobu :))

      Vymazat
  6. Já četla Její život v očích panenky a byla to opravdu dobrá kniha. Jinak skoro všechny mám na seznamu, tak snad se k nim někdy dostanu. A možná začnu Němým křikem, když jsi z něj byla tak nadšená :)

    OdpovědětVymazat
  7. Její život je úžasný psycho :)
    Doufám,ze se k nim brzo dostanes ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Dívku v ledu právě čtu. Němý křik mě malinko zklamal, čekala jsem ještě víc. Nicméně se určitě chystám na Ďábelské hry. Dokonalý cizinec i za mě skvělý. A V mlze budu číst zanedlouho, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat