pondělí 5. prosince 2016

Není cesty zpět - Tim Weaver


Nedávno jsem publikovala můj druhý článek Co právě čtu, na který bych ráda navázala recenzí. Mystery Press mi nabídlo tuto knihu asi o den dříve, než jsem stihla poslat email se zájmem právě o tuto knihu. Náhoda? Osud? Štěstí? Kdo ví. Nebudu v tom raději rýpat. Od začátku jsem prostě věděla, že Není cesty zpět si musím přečíst, stůj co stůj. Na databázi jsme knihu ohodnotila 5*, ale tady se dozvíte, proč je ve skutečnosti moje hodnocení spíše 90-95%. Čtěte dál..

  • DĚJ
Soukromý detektiv David Raker po svém fatálním zranění i teď po pěti měsících cítí svoji ránu více než by chtěl. Stále mu připomíná, co se stalo a jak blízko měl ve skutečnosti ke smrti. Tato událost mu se mu zakořenila do morku kostí a on se musí rozhodnout. Má stále tolik síly, aby se pouštěl do nebezpečných situací?
Ještě než si stačí na svoji otázku  sám odpovědět, u dveří zazvoní jeho bývalá láska ze střední, Emily. Jak byla nádherná. Přesně taková, jak si ji pamatoval. Nepřišla ale za ním, pro znovuzrození jejich středoškolské lásky. Emily potřebuje pomoc. Hledá svoji ztracenou sestru Claire a zbytek její rodiny.
Před 13měsíci celá její rodina zmizela z povrchu zemského bez jakékoliv stopy. Emily přijela na domluvenou rodinnou večeři a byla pro ni záhada, proč ji nikdo neotvírá. Musela použít své náhradní klíče pro stav nouze. Když otevřela dveře, nechápala. Večeře se vařila na plotně, pes běhal po bytě, televize byla zapnutá, vše uklizené a stůl prostřený. Jediné co vybočovalo, byla rozlitá sklenice mléka na zemi. Ta jediná byla přímo jako pěst do oka. Rodina ale nikde nebyla.


Policie během vyšetřování nenašla žádný reálný důvod jejich zmizení. Žádné pohyby na kartách ani pochybné transakce. Žádná špína. Nebylo proto pro Davida podivu, že policejní vyšetřování po několika měsících skončilo tak rychle, jak začalo. Emily se ale nechtěla vzdát své poslední naděje, a věřila, že stále žijí. Jen nevěděla, jak je najít.

Než David stačí mrknout, je ve vyšetřování až po kolena. Díky svým konexím dokáže získat veškeré dokumenty a záznamy z vyšetřování. Pochopil, že policie byla vážně bezradná, nenašel totiž také nic. Jediné co hodlal na rozdíl od policie více prověřit, byli svědkové, kteří zahlédli manželé Carrie a Paula na poli v odlehlých končinách. Pokud by to byla pravda, kde jsou jejich děti? Co dělali tak daleko od svého domu, když jejich auta stála před domem?

David zjišťuje, že ne všechno bylo, tak jak se zdálo. Dva na sobě nezávislí svědkové zemřeli ,,nešťastnou náhodou“ pár dnů od sebe. Čím dál tím více se dostává k závěru, že za vším je pradávná historie naší země. Přesněji řečeno, krvavá druhá světová válka.

  • ·         HODNOCENÍ
Jak už jsem psala nahoře, hned po dočtení dostala kniha celých 5* a komentář, proč je moje hodnocení spíše 4,5* Ráda bych své rozhodnutí zdůvodnila i zde na svém blogu.

Na začátku knihy jsem si nedokázala moc představit, jakým směrem se děj ponese. Začínáme v kasinu a já se trochu bála, abych se nedostala do prostředí hazardu, peněz a mafie. Tim Weaver ale musí tak krásně mást a vést čtenáře od kasin v Las Vegas až do druhé světové války. Jak je to možné? To vážně netuším! Weaver už je prostě takový, mistr slova.

400 stránek mi uteklo jako voda, protože přiznejme si to narovinu, ani já jsem nedokázala pochopit, jak může celá čtyřčlenná rodina zmizet bez jakékoliv stopy, ano a mléko neberu jako stopu. Po celou dobu příběhu se David Raker dostával tak blízko k odhalení pravdy a jakmile ji již měl přímo pod rukama, něco se stalo. Kniha je prostě napínačka jako blázen. Tedy hlavně pro mě byla.

Styl psaní jsem si strašně rychle oblíbila. Neztrácela jsem se v ději a díky jeho popisům jsem si skvěle dokázala představit prostředí, ve kterém se celý příběh odehrával, každou krajinu, místnost. Cítila jsem, jak dýchá hlavní hrdina v temnotě a jakou bolest cítí. Proto jsem Tima Weavera nazvala mistrem slova.

Přesto jsem v celém příběhu našla detail, který bych autorovi klidně
,,otřískala o hlavu“. Berte mě samozřejmě s velkou rezervou. Ale autor se zde dopouští jednoho velkého klišé na závěr celého příběhu. Nemohu a nechci prozradit, jaké konkrétně klišé to je, ale kdo knihu dočetl, jen připomenu, že mi jde o Davidovo zjištění o ztracené dceři Carrie a Paula, Annabel. I přes tu menší vadu na kráse si mě kniha získala okamžitě! Už sháním i předchozí díl a doufám, že Mystery Press vyslyší moje prosby a vydá i předchozí díly. Moc prosím a smutně koukám.

Celkové hodnocení je tedy 95%.

Je ještě nekdo z Vás tak nadšený z příběhů Tima Weavera stejně jako já?
Nalákala jsem Vás?
Katy


Originální název : Never Coming Back
Spisovatel: Tim WEAVER
Nakladatelství : MYSTERY PRESS,2016
Počet stran :400
Vazba : E-book
Žánr : Thriller, Detektivka
ISBN :978-80-88096-47-4
  • ANOTACE
Měl to být skvělý večírek, jenže když Emily Kaneová dorazí ke své sestře Carrie, objeví jen prázdný dům s dveřmi dokořán. Večeře se vaří na sporáku, televize je zapnutá. Carrie, její manžel a dvě dcery jsou pryč.

Policie nad záhadou brzy zlomí hůl, a Emily tak nezbývá než se obrátit na svého bývalého přítele Davida Rakera, který se specializuje na pátrání po nezvěstných osobách. Někdo má totiž evidentně zájem na tom, aby se na její sestru s rodinou rychle zapomnělo.

Pavučina klamu a zlověstných rodinných tajemství obestírající celý případ rychle pohltí i Rakera, a ten brzy zjišťuje, že by se snadno mohl stát další z řady obětí, které si za celá desetiletí tahle obrovská lež vyžádala

 

10 komentářů:

  1. O knize jsem jeste neslyšela!!
    Dekuju za tip
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem si rikal,proc se zase vydávají jen nektere dily. Na to je expert ceska republika:/
    Karel

    OdpovědětVymazat
  3. Autora, přiznám se, vůbec neznám! :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není tolik populární v CR ale konečně se trochu probojoval a stoji za přečtení!

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze :) O autorovi jsem slyšela, ale ještě jsem od něj nic nečetla :) Měla bych to napravit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju, on neni moc znamy a pritom pise famozne. Ale bohuzel patří k autorům,kteri majibu nas v Cr asi jen par knib a ještě chybejici dily :/

      Vymazat
  5. Velmi pěkné a kvalitně napsána recenze. Knihu si doufám budu moci brzy sama přečíst. ( doufám, ze mi ji brzy pujcis :-P)

    OdpovědětVymazat