sobota 3. prosince 2016

Co právě čtu #3

Minulý týden v pátek jsem slavila jmeniny, které vlastně ani neslavím, ale knížkou nepohrdnu, co si budeme povídat. Den předem jsem si jako největší pako koupila knihu V mlze, která mě nadchla především díky Vašim recenzím a bylo to teda řádné psycho. Fuj. Ale dnes se podíváme na další knihu, která mi byla darována moji drahou polovičkou. Je to předchozí díl Práva nálezce od Stephene Kinga, PAN MERCEDES.

S Kingem se tentokrát nebudu vrhat na jeho obvyklou parketu hororových příběhů, ale posuneme se s ním trochu vedle. Pan Mercedes nám zasahuje spíše do detektivek a thrillerů, což pro mě není u Stephena novinka, přesto se ale vždy obávám, jaká ta kniha bude. K času publikace mé rubriky jsem okolo strany 160 plus mínus deset stránek max. 

Není to lehké čtení, vlastně to není žádná Kingovka. Zde se ale objevují scény, které jsou přeci jen hůře stravitelné pro mnohé čtenáře. Já jsem věděla, do čeho jdu nejen přečtením anotace, ale také recenzí a komentářů. Jenomže můžete čekat i to nejhorší a stejně Vás to pak zasáhne jako blesk z čistého nebe. Tak na mě působí mnohé detaily této knihy, které si ale raději nechám až do mé recenze.

Kniha Pan Mercedes vyhrála GoodReads Choice Awards za rok 2014 v kategorii Best Mystery & Thriller, kde pro ni hlasovalo kolem 41 000 hlasů. Což rozhodně není málo. Přesto rozumím i odpůrcům této knihy, kteří nejsou spokojeni s jeho tvorbou. Teď ještě nedokáži říci, zdali je to skutečně založené na slabosti celého příběhu či odporu zaměření Kingova žánru. Pro Stephena Kinga je typický loudavější začátek, a když to nejméně čekáte je tu rychlá spád událostí. Nedokáži tedy hodnotit předčasně. 

Na obálce knihy se dozvíte, možná spíše v anotaci, že je příběh inspirovaný skutečným příběhem, což celé knize přidává to magické kouzlo. Pokud si myslíte, že šlo pouze o marketingový tah, jste na omylu. Hlavní téma příběhu je opravdu inspirované skutečnou a zvrácenou skutečností, kdy řidička v reálném světě najela do fronty u McDonaldu. Hrůza. Určitě si dokážete představit, že King knihu posunul o ještě hrůzostrašnější level dál. Jsem moc zvědavá, jak náš Pan Mercedes, což je přezdívka skutečného vraha, dopadne. 

Na závěr nám již klasicky zbývá porovnání zahraniční a české podoby knihy. Kdy tedy za mě jsou pěkné vážně všechny. Nevím, která je hezčí. Kdybych si ale musela vybrat na místě bez přemýšlení, česká verze je více pochmurná, což se mnohem více hodí.





  Kingovku máme v rámci mého čtení představenou a teď jste na řade Vy!Co právě teď čtete a jak se Vám líbí mistr King?
Katy
ANOTACE
V nuzném městečku na americkém středozápadě dojde k neštěstí – neznámý řidič v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty nezaměstnaných před pracovní agenturou a na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných. Řidič z místa činu ujede.
Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečka podivný dopis od kohosi, kdo se k činu přihlásí a zároveň oznámí, že chystá mnohem strašlivější útok – plánuje zmasakrovat tisíce lidí. Policistu to probudí z letargie a nastane závod s časem, aby zločinci ve vražedném útoku zabránil.
Detektivní příběh ve stylu drsné školy z pera mistra napětí umožní čtenářům děsivým a nezapomenutelným způsobem nahlédnout do mysli šíleného posedlého vraha. Příběh byl inspirován skutečnou událostí a jeho závěr, což je mnohem mrazivější, skutečnou událost naopak předjímal.

14 komentářů:

  1. Tuto knihu mam take doma,zatim jsem ji necetla...Tak jsem zvedava jaká bude-po tvem nastineni deje 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím je parádní. Jen to není klasický King, ale mistr nechutných detailů je to stále :D
      Katy

      Vymazat
  2. Já jsem včera večer sáhla po knize "TO", tak doufám, že se mi bude líbit a jsem zvědavá, jak dlouho mi bude trvat než ji přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem měla původně dostat k Vánocům, ale nejsem si jistá, že bych přežila klauny, takže jsem to ještě nechala raději být :D
      Katy

      Vymazat
  3. Četla jsem ji tak rok na zpátek a naprosto skvělá! Kinga mám hodně ráda, doma od něj mám minimálně 15 titulů a nikdy nepřestane bavit. :)
    Jinak já teď čtu Saturnina, maturita se blíží a já stále nemám potřebných 20 knížek a mimo to mám rozečteno ještě Rosemary má děťátko a právě od Kinga Prokletí Salemu. :)

    www.fakynn.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, žeznám dalšího fanouška Kinga :D
      Prokletí Salemu jsem ještě nečetla, ale zní to parádně. Saturnin je pěkná česká kniha a myslím, že nebude patřit k těm nejhorším z maturitní četby, že :D
      Katy

      Vymazat
  4. Od Kinga mám teď doma dvě knížky: Všechno je definitivní a Běh o život a budou to moje první knížky od něj, které přečtu. Snad mě nezklame. :D
    Právě čtu Život po tobě, což je pokračování Než jsem tě poznala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běh o život nnení špatný, nebo já ho měla ráda, ale nevím, jestli bude bavit každého. Já doporučuji Carrie, Řbitov zviřátek a z thrillerů Právo nálezce :)
      A tak to se těším na recenzi. Já jsme ještě rozsekaná z prvního dílu. A to jsem ho četla v létě :D
      Katy

      Vymazat
  5. Asi je to ostuda, ale od Kinga jsem četla jen Dračí oči a pak asi větší polovinu Pavučiny snů. Bylo to ještě v dobách, kdy po světě chodili dinosauři. Tehdy jsem ještě neměla příliš rozumu, abych třeba Pavučinu dovedla pořádně vstřebat. Paradoxem ale je, že si obě zmíněné knihy stále dobře pamatuji. Nuže, díky za připomenutí tohohle autora, Katy. Asi má nastat ta chvíle, kdy se mu budu muset po té mnohaleté pauze zase začít věnovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je dobré , že si to pamatuješ. Ale pro začátek bych doporučila Carrie a Řbitov zviřítek. Jsou to taková psycha :D
      Katy

      Vymazat
  6. Já jsem od Kinga také ještě nic nečetla, ale abych řekla pravdu, hrozně moc mě King láká a výběr knih má poměrně dost široký :) Carrie jsem viděla ve filmu, Holčičku, která měla ráda Toma Gordona mám odposlouchanou z audioknihy a na To jsem asi moc velký srab :D Na druhou stranu, ráda bych něco strašidelného...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holčičku jsem četla a hele já byla strašně zklamaná. Nebo já jsem čekala úplně něco jiného asi, takže proto. Nicméně ne každý autor má všechny knihy top. Ale určitě doporučuji Řbitov zviřátek, ze začátku je volnější ale pak se to tak rozjede, že nevěříš očím. Carrie je psycho už od úplného začátku :D

      Vymazat
  7. Já jsem právě dočetla novou detektivku od Epochy- Bolest a zklamaná jsem opravdu nebyla :)
    Každopádně ke Kingovi- na jeho knihy se chystám už opravdu dlouho a vzhledem k tomu, že jsem vášnivý hororový nadšenec je na mém seznamů restů dost vysoko :D

    OdpovědětVymazat
  8. Já si tuhle sérii oblíbila. Jasně, má spoustu odpůrců a není to klasická Kingovka, on ale prostě umí psát, takže žádné jeho dílo zkrátka nemůže být propadákem. Tak jako vždy je velmi snadné zamilovat si hlavní hrdiny a moc se mi líbí ta idea toho, že vlastně víš, kdo je vrahem a díváš se na to tedy taky jeho očima. Těším se na Konec hlídky i na tvou recenzi.
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat