sobota 15. října 2016

Ve znamení zvěrokruhu - Zuzana RAMPICHOVÁ


Další kniha nakladatelství MOBA je zde. Děkuji moc za recenzní výtisk a jdeme se podívat na další ze série českých detektivek.


  • ANOTACE
Po smrti manželky začíná dobrodruh Alex (Příliš hořká čokoláda, MOBA 2011) nový život a v brdských lesích zakládá teambuildingovou agenturu. Poté, co při outdoorových cvičeních vyjdou najevo mnohé neshody mezi kolegy, je jeden z účastníků semináře nalezen zastřelený. Policejní vyšetřovatel Vajzhajtl se snaží zjistit, zda šlo o náhodné přepadení, nebo o úkladnou vraždu. O pomoc při pátrání požádá psycholožku Brigitu. Další tragické události však toto rozhodnutí zpochybní…

  • DĚJ
Když si zaměstnanci Komunální a.s. přečetli poslední předvíkendový email, jejich nadšení z nadcházejícího víkendu doslova zmizelo. Od pondělí je čeká teambuilding v nedalekém pětihvězdičkovém hotelu v Brdské vrchovině. Bohužel jejich účast je povinná. 

Alex, majitel teambuildingové firmy, spolu se svými zaměstnanci Tomášem a psycholožkou Brigitou přichystali tři dny plné aktivit pro upevnění pracovních vztahů. Ve skutečnosti má ale Brigita tajný úkol. Firma chce zjistit, kdo ze zaměstnanců stojí za rozpory na finančním a personálním oddělení. Jednoduše řečeno jim jde především o to, koho mají vlastně vyhodit. Osm zaměstnanců se ubytovává ve svém novém domově a netuší, jaké dny plné hrůzy mají před sebou.

Vše vypadalo jako náhodné přepadení v lese. Násilník se neovládl a zabil prvního na ráně. Odhodil zbraň a zmizel. Vše ale dostává jiný spád po příjezdu vyšetřovatele Vajzhajtla. Jeho výslechy přináší na povrch skutečnosti o vztazích a poměrech na pracovním působišti. Díky tomu se jeví skutečnost o neznámém pachateli skoro nesmyslná, přesto musí vyšetřovatel i tuto variantu zahrnout jako jednu z možností. 

Když se nato druhý den stala další vražda, už nikdo nepochyboval, že skutečný vrah je mezi nimi. Ba dokonce, že je to jeden z vlastních kolegů. Hra na kočku a myš pomalu ale jistě začíná.

Vše se dává do pohybu, když Brigita narazila na schované rukavice pod jedním z nedalekých šutrů od místa činu. A najednou ji to došlo. Vše měla přímo před očima. Jak to má ale dokázat?

  • HODNOCENÍ
Tato kniha patří k první českým detektivkám od české autorky. Na začátku si můžete přečíst horoskopem danou povahu každé zúčastněné postavy v knize. Což je velice netypické a tím pádem i velice originální.

Anotace je lákavá, nicméně mi moc nepasuje do celého konceptu knihy. V reálu je totiž nepodstatná, ale to se už stává. Alespoň je v anotaci něco, co se v knize nedozvíte.

Autorka nepíše vůbec špatně, dokonce mi kniha utekla tak rychle, že než jsem mrkla, byla jsem na konci při zatýkání vraha. Rozhodně kniha nepatří k žádným složitostem, proto není problém vraha otipovat ještě před jeho odhalením. Myslím, že se trefí každý. Takže žádné přílišné napínání Vás u knihy nečeká.


Já osobně jsem měla trochu problém s dlouhými kapitolami. Jedna kapitola představovala celý dlouhý den plný zvratů. Když jsem tedy potřebovala odejít od knihy a neměla jsem záložku, nemohla jsem jak je mým zvykem odejít od dočtené kapitoly.  Určitě bych se nad tím příště zamyslela a rozdělila ještě kapitoly na podkapitoly dopoledne a odpoledne. To je jen můj názor. Zase naopak to může být pro někoho příjemnou změnou.

Co bych ještě mohla ke knize říci? Obálka je opět v zeleném zbarvení, jako každá ze série českých detektivek. Kniha nemá příliš stránek a nemůžete se v ní ztratit ani zamotat.

Proto knihu hodnotím jako lepší průměr.
60-70%
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí knihy a věřím, že se kniha bude líbit. Najdete ji třeba zde.


Jak Vás kniha zaujala? Myslíte si, že je kniha vhodná právě pro Vás?
Katy
Spisovatel: Zuzana RAMPICHOVÁ
Nakladatelství : MOBA, 2016
Počet stran :256
Vazba : Vázaná
Žánr : Detektivka,
ISBN :
978-80-243-7178-8

6 komentářů:

  1. Ahoj, s mnohými tvými názory souhlasím :-) Dnes už ji také dopisuji a snad už zveřejním, jen to ještě musím doupravovat k obrazu svému :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme stejný názor, prostě jenodušší četba, která rozhodně neurazí :)
      Katy

      Vymazat
  2. Z teto edice jsem cetla Strasidla z Woodlandu a ohromne me bavila :) Skvela recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé knihy jsou lepší a některé tzase horší, nicméně je to skvělá podpora českých autorů :)
      Katy

      Vymazat
  3. Povedená recenze! A tedy...kráásné fotky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji moc. Fotky ještě nejsou dokonalé, ale lepším se :)
    Katy

    OdpovědětVymazat