středa 26. října 2016

Recezní výtisky aneb opravdu chete znát můj názor?


Znáte ten pocit, když se domluvíte na první spolupráci s nakladatelstvím a máte před sebou ten dlouho očekávaný kousek. Knihu s nadšením otvíráte a pak bum. Nadšení vystřídá zklamání tak rychle, že nestačíte ani mrknout. Kniha není dle vašeho očekávání. Prvky, které se Vám líbí spočítáte na prstech jedné ruky a to ještě budete mírně přehánět.

Teď je před Vámi to nejtěžší.
Jak napsat recenzi? Máte opravdu napsat celý Váš názor na knihu nebo ji raději trochu přibarvit, ať jsou všichni spokojení. Pokud se dostanete do takovéto situace, věřte mi, že to znám až moc dobře. Sama jsem byla ve stejné situaci.  Od jistého nakladatelství jsem dostala asi třetí knihu, která mi naprosto nesedla. A nejistota byla na světě.


Co tedy dělat a nedělat. No tahle volba je vždy jen na Vás. Máte totiž několik možností.

1. Napíšete recenzi, která bude jen vzdáleně připomínat Váš vnitřní názor a nakladatelství bude spokojené a Vám se rýsuje další kniha.

2. Recenze nebude úplně negativní, na konci recenze dokonce uvedete, že si myslíte, že se určitě najdou tací, kteří budou knihu obdivovat, chválit a já nevím ještě co. Pak je to vždy na daném přístupu nakladatelství. Pokud je to rozumné nakladatelství, které opravdu zajímá Váš osobní názor, přijmou to v naprosté pohodě a nemusíte se bát, že by už s Vámi nikdy nepočítali.  Jestliže je to ale nakladatelství, kterému vážně jde pouze počet prodaných knih a prokliků z Vaší stránky, můžete si být jistí, že Vám recenzi pochválí, ale že na nějakou dobu spolupráci ukončíte.


3. Jestli Vám nejde tolik o to, abyste jako blogeři dostávali knihy k recenzi, ale chcete se podělit s lidmi o Váš skutečný názor, napíšete recenzi tak, jak to opravdu cítíte. Jistěže je opět vhodné napsat, že kniha není pro vás a proč. A možná je vhodné napsat, komu byste ji doporučili. Pak patříte k těm šťastným, kteří pracují tak jak by to mělo vypadat.

4. Na knihu nemusíte ani napsat recenzi a pouze děláte mrtvého brouka. Zjistila jsem, že to pár lidí již udělalo a docela mě to překvapilo. Je to něco jako zamlčení trestného činu. Já nic, já muzikant.

5. Úplně poslední reálnou možností je knihu vrátit danému nakladatelství a přiznat se, že kniha není pro Vás a myslíte si, že Vaše recenze neprospěje prodejnosti této knihy a že by bylo lepší, kdyby to napsal někdo více spokojenější.

Já takové štěstí neměla a můj patník v rozhodování byla situace číslo 2. Snažila jsem se knihu napsat více pozitivní, než byl skutečně můj názor. Na závěr jsem uvedla také, že pro někoho bude kniha určitě záživnější, ale že já nejsem ten správný člověk. No a reakce na sebe nedala dlouho čekat. S tímto nakladatelstvím již nespolupracuji. Nejsem přínos pro množství prokliků a objednávek. Od té doby se tomuto nakladatelství vyhýbám velkým obloukem. Naprosto mě zklamal jejich přístup.

Od této doby je pro mě vždy varianta číslo 3. Recenze píši tak, jak to opravdu cítím. Některá nakladatelství si toho dokonce cení a neukončí proto Vaši spolupráci, případně se Vám snaží doporučit lepší knihy. Abyste se vyhnuli těmto nesnázím, doporučuji pouze nakladatelství, které Vám umožňují Váš výběr, případně pokud Vás nabízená kniha nezaujme, neberte ji. Vážně to dokáží pochopit.


Ze své zkušenosti Vám mohu doporučit například nakladatelství MOBA, Chrudimka, Metafora či Jotu. Zatím jsem neměla s nimi špatné zkušenosti a především přístup je naprosto perfektní. Z jistých důvodů, neuvádím to nakladateltsví, které mě zklamalo.

Ve finále ale je přeci jen vše na Vás. Jestli Vám je jedno pro koho píšete a co píšete nebo si chcete vybírat a nemít tolik spoluprací jako někteří blogeři, kteří nemohou dělat nic jiného než jen číst recenzní knihy. Na vlastní četbu nezbývá čas.


Já pokud toho mám hodně, tak si nezapisuji například na další měsíc či dva žádnou recenzní knihu a pouze čtu svoje. Každý je za recenzní výtisk samozřejmě rád, ale nepíšeme blog jen kvůli knihám zadarmo, ale pro sdílení názoru s lidmi, kteří jsou stejní blázni jako každý knihomol.
No to je asi tak všechno. Moje první úvaha z blogerského knižního prostředí a myslím, že nebude ani poslední. Co Vy a Vaše zkušenosti?
Těším se na Vaše názory
Katy

35 komentářů:

  1. Spolupraci mam jednu, a recenze pisu tak, jak ji citim, kdyz se mi na knize neco nelibi nebo mi na ni neco nesedne, tak to do recenze take napisu, kdyz se mi neco libi, tak to pochvalim.Stane se take, ze me kniha tnecim nezaujme, ale napisu, ktery okruh ctenaru by treba zajimat mohla. Jsem rada za tvuj clanek, dobry napad :)
    Melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak by to mělo vypadat. Napíšeš svůj názor proč se ti to líbí a nelíbí a ktomu proč by se to mohlo líbit někomu jinému. Každému se přeci líbí něco jiného :)
      Katy

      Vymazat
  2. Na recenzní výtisky jsem napsal svůj pohled zde http://raci-svet.blogspot.cz/2016/07/nechapu-to.html :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, článek jsem kdysi četla, ale řekla bych že je to spíše pohled na recenzní výtisy jako takové, k tomu se taky asi později dostanu :)
      Katy

      Vymazat
  3. Zajímavý článek, myslím, že pro mnohé i přínosný, neboť si všichni chválí spolupráce s každým nakladateltsvím a když někdy vidím ty recenze na knihy, které prostě nejsou dobré a cítím z recenze, že se dotyčný těšil, až bude mít vše za sebou, mám chuť vraždit. Proč tedy takovou recenzi vůbec píše!!
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Mne sa toto stalo tiež. Mala som spoluprácu so slovenským vydateľstvom, brala som si YA knihy, pretože to je žáner, po ktorom vždy siaham, na ktorý sa orientujem, no mala som nešťastie a dve knihy po sebe som napísala negatívnu recenziu. Toto vydavateľstvo posielalo mesačné zoznamy kníh a mne raz neprišiel. Tak som im napísala, čo sa deje a tak. Odpísali mi, že keďže mi nesedeli knihy, prerušili so mnou spoluprácu. Ehm, keby som im nenapísala, tak sa ani nedozviem, čo sa stalo. Chápem ich dôvody, ale čakala by som trochu profesionálnejší prístup.
    Raz som napísala negatívnu recenziu na slovenskú knihu a pustila sa do mňa autorka, lebo však ako sa opovažujem napísať niečo negatívne na jej skvost?
    Odvtedy sa snažím písať negatívne recenzie čo najpozitívnejšie, pretože na jednej strane odmietam zmeniť svoj názor len preto, aby sa na mňa vydavateľstvo nahnevalo a na strane druhej, to, že sa mne kniha nepáčila neznamená, že sa nebude páčiť aj iným. Všetci sme odlišní. Albatrosmedia, ktoré zastrešuje aj české vydavateľstvá ako cooboo, xyz a iné je v tomto úžasné. Teda aspoň tá slovenská časť, neviem ako na tom je česká. Tam sa nikdy nemusím báť, že by ma kvôli jednej negatívnej recenzii vyhodili zo zoznamu alebo niečo také. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to se mnou byla "přerušena" jedna spolupráce potom, co mi byla zaslána kniha, ale nikdy mi nedošla. Chtěla jsem to přes mail vyřešit, co se děje, kam to poslali, chodila jsem denně na poštu ... no a oni prostě přestali komunikovat a hotovo.

      Vymazat
    2. Tak to jsou taky zajímavé postřehy!!
      Teď jsem psala přímo recenzi pro autora a přesto jsem si ji napsala po svém. POsílala jsem mu ji a byl spokojený, přestože jsem knihu nevychvalovala do nebes a to je přístup!!

      Dragell- tak to mi přijde skooro nemožný :D Někteří lidi by měli změit přístup, hrát si na to, že poslali. Stačí poslat číslo zásilky pro kontrolu :D
      Katy

      Vymazat
  5. Tenhle trend sluníčkových recenzí na knihy od nakladatelství/obchodů mě začíná trochu nebavit. Celkově mám pocit, že jsem jediný hejtr široko daleko. Všem se všechno líbí, jen já, když se nechám zlákat trendy, tak metám kamením na všechny strany :D Ale jo, když to někomu stojí za to a chce mít knihovnu nacpanou mizernou literaturou, tak nechť. Já mám za sebou jednu spolupráci, která dopadla tak půl na půl, druhá je možná v dohlednu, na nic dalšího se v nejbližší době nechystám.
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď ztrhala v recenzi opěvovanou Dívku ve vlaku, v záloze mám ještě Skleněný trůn :D Ale nutno říct, že ani jednu nemám od nakladatelství, takže mi jejich reakce může být někde... Já se právě i docela bojím s nějakým nakladatelstvím navazovat spolupráci, protože já prostě neumím zavřít zobák, když se mi to nelíbí. V tomhle mi třeba vyhovuje spolupráce s ČBDB, která spolupracuje s více nakladateli a já si můžu vybrat to, co mě opravdu zajímá a fakt si to chci přečíst - čili se tím zvyšuje šance, že to nebude propadák :D
      Taky se mi jednou stalo, že jsem zrovna na čbdb k jedné knize napsala sice vyčerpávající, ale celkově ne úplně pozitivní komentář, a autor - čech, si to tam přečetl a ještě mi poděkoval, že se u toho komentáře náramně pobavil :D

      Vymazat
    2. Přestože má mít recenze objektivní a subjektivní prvky, je na každém jak to píše. Každý má svůj blog a píše ho dle svého. Nemyslím si, že bych při psaní blogu musela dodržet vše do puntíku jak se má a recenze jsou naše. Takže sluníčkové recenze, když ta kniha za to nestojí? Nikdy. Doporučit ji ostatním? Můžeme.

      Tak to je vtipná situace :D
      Katy

      Vymazat
  6. Zajímavý článek. Zapomněla jsi však na možnost číslo 6. A to jest, že recenze má být subjektivní, ale také objektivní. Kdyby se recenzenti řídili tímto nejdůležitějším pravidlem, což většina neřídí, nebyl by důvod řešit něco takového. ,o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, ale přeci jen každý si píše blog po svém :) Jestliže píši recenze na knihy, které jsem si koupila, je to na mě jak to napíší pokd je s tím člověk spokojený a má zpětnou vazbu.
      Dodržování více objketivnosti si cením, ale když občas vidím, jak některé blogerky píši recenzi asi o 5 odstavcích, kde jen napíší děj knihy a líbí nelíbí, tak tomu nerozumím :)
      Katy

      Vymazat
    2. Určitě, souhlasím s tím, pokud píšeš blog jen pro sebe. Ale pokud chceš být skutečně recenzentkou, pak jde o to, aby se člověk snažil zlepšovat a skutečně psal recenze. Nejen subjektivní názory nebo pětiřádkové líbí/nelíbí, jak říkáš. S tím nakladatelstvím to beru asi trochu jinak, protože... přece jen nakladatelství je podnik jako každý jiný. Když se na to člověk podívá z podnikatelského hlediska, je jasné, že se snaží ve svůj prospěch. Bohužel někdy zajdou tak daleko, že chtějí jen pozitivní recenze. Což prostě nejde. Některé knihy jsou lepší a dá se v nich najít více pozitiv, některé horší a je těžší je pro čtenáře, kterým sednou, pozvednout. Ale jnak jsem toho názoru, že každá kniha má svého čtenáře. :o) Důkazem tomu je i Grey, který byl pro mě totálním propadem. XD Ale tím nechci nikoho urazit, je to jen můj názor. :o))

      Vymazat
    3. Přesně tak jsem to myslela a blog je myslím krásná možnost jak se zlepšovat a zlepšovat. Po dvaceti recenzích, ani po 50 recenzích ještě není člověk odborník, ale je tam vidět pokrok! A to mi třeba jde :)
      A jak píšeš, každá kniha má svého čtenáře. Já zase úplně nemohu vystát knihu Žena v černém a přesto se líbí :D
      Katy

      Vymazat
  7. Přiznám se, že nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, jak moji recenzi bude vnímat nakladatelství. Možná to bude proto, že na každé knize se snažím najít to dobré, protože i když kniha není nejlepší, něco v ní dobré určitě je (jinak by nebyla vydána). Asi jen dvakrát v životě jsem napsala dvě naprosto zhazovací recenzi (i po měsíci proležení recenze v hlavě, aby to nebylo pod vlivem emocí), a to jsem se u jedné tenkrát nasmála - byla pro nejmenovaný magazín, který mi ji poupravil, aby to nepůsobilo tak "zle".
    Jinak za sebe mohu doporučit Host, mají úžasný přístup a z audioknih je to OneHotBook, kde mi i rádi doporučí něco dalšího, protože odhadují, co by se mi mohlo líbit.
    A mohla bych poprosit o jméno toho nakladatelství, co se takto zachovalo? (tomanova.lu@gmail.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. One hot Book a Host je také perfektní. Také pro ně občas napíši recenzi na audio knihy e-knihy. Nemají žádné extra požadavky, že kniha musí být dokonalá!

      Vymazat
  8. Zajímavý článek, určitě pomůže každému kdo si neví rady. Já se přikláním k názoru nebát se a projevit svůj názor a rovnou říct, že to byl brak a hodí se na podložení stolu. Nechápu nakladalství které člověka vyhodí jen kvůli tomu, že napíše negativní recenzi... Recenze by neměly smysl kdyby byly jen kladné ne? Je mi jasný, že když se někomu povede získat první spolupráci a knížka je děs, tak se bojí na ní napsat cokoli špatného ale.. prostě názor je názor. A o tom by to mělo být.
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Názory se prostě můžou lišit, je to člověk od člověka a kniha od knihy. Například teď čtu tak rozdílné recenze na Psycho či Dívku ve vlaku. Kdyby se každý člověk, který tu knhu četl a popovídal si dohromady, našel by se kompromis a průměr té knihy a to by bylo nejlepší :)
      Katy

      Vymazat
  9. Teď už sice moc knižních recenzí na blog nepřidávám, tolik nečtu, takže by byla blbost muset ještě recenzovat rc výtisky.. Ale jinak jsem vždycky sepsala moje opravdové pocity, když se mi to prostě nelíbilo, tak se mi to nelíbilo.. Ale samozřejmě jde i o formu podání, nikdy nejsem v článcích vulgární nebo něco podobného, takže tak, ale nikdy by mě nenapadlo si recenzi přibarvovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jde i o formu. Jedno jsem četla recenzi, kde slečna blogerka tak sprostě odsoudila jednu knihu. Ano, byla vážně strašná, ale jak to podala bylo odstrašujicí. Já bych po ní kidně chtěla,ať to dá pryč, ale je to její blog a ž si nesleduji :)
      Katy

      Vymazat
  10. Taková negativní zkušenost :O hodně mě to překvapuje, já spolupracovala pouze s nakladatelstvím YOLI a byla jsem naprosto spokojená - mohla jsem si vybírat, zajímal je můj upřímný názor a prostě všechno bylo super... Mezí mě, že v tom někdo vidí jen reklamu pro knihu a nezajímá ho ovace skutečných lidí :( To mu sice zajistí prodejnost, ale bloger se pak může stát nedůvěryhodným a to my jakožto blogeři přece nechceme :( jinak super článek, líbí se mi, jak jsi rozepsala možnosti ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobré, když si knihu můžeš vybrat. Především jde o názor jako takový.
      Děkuji, dala jsem si záležet :)
      Katy

      Vymazat
  11. Já podobnou zkušenost ještě nemám a jsem ráda. Je mi líto, že se najedou i taková nakladatelství, která vysloveně chtějí pozitivní recenze, jinak okamžitě ruší spolupráce, když pominu, že to o nich hodně vypovídá, je to docela smutné.
    Nikdy by mě nenapadlo vychválit knihu, která se mi nelíbila, lhát v recenzi ostatním, lhát o tom, co si myslím. Vždyť ty recenze jsou čteny a někdy si podle nich i já sama pořídím knihu. Možná je dobře, že nakladatelství rozvázalo spolupráci, protože tohle blogger přece nemá zapotřebí.
    Jsem ráda za takový článek, který osvětluje právě ty stinné stránky spoluprací, a ukazuje jak to v některých nakladatelstvích vlastně chodí. Tohle pro mě není seriózní, "čistá" spolupráce.
    Díky Katy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jso to nakladatelství i e-shopy. On v tom není vůbec rozdíl, protože jde o prodejnost jako takovou. Ano určitě teď jsem za to ráda, mám mnohem lepší spolupráci a hlavně jsem v dobrém kolektivu, například Chrudimka a náš Zajda!
      Katy

      Vymazat
  12. A preto ja nemám žiadnu spoluprácu, ale idem do svojej práce a vyberiem si knihu podľa svojej chuti. Ak si myslím, že stojí za to, napíšem o nej. Ak si myslím, že je to totálna blbosť ale niekomu by sa to mohlo páčiť, tiež napíšem, ale pridám i svoj názor. Presne tak ako pri poslednej Zapálili sme onen svet. Na jednej strane sa mi kniha nepáčila a mala som pri nej zmiešanej pocity, no na druhej si myslím, že je to kniha s témou, o ktorej je potrebné hovoriť.
    A keď sa mi kniha nepáči, tak ju jednoducho nedočítam a vrátim vedúcej že nič moc, nech to dá niekomu inému. Neviem ako by som sa zachovala, ak by mi niekto niečo poslal a ja by som bola nútená o tom napísať ódy, pritom sa mi to ani trochu nepáči. Tak to radšej neskúšam. Chcem si zachovať zdravý rozum.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Je fajn, když si člověk může vybrat nebo vrátit knihu. Tak to má vypadat. Já mám třeba napsané knihy, které si chci koupit a když je můž pro někoho zrecenzovat pak mi to neděla problém, ale nutit se do knihy se mi nechce :)
      Katy

      Vymazat
  13. Nedokáži si představit, že bych četl knihu která by byla úplný brak a já bych na to musel napsati tak kladnou recenzi. Knihy hodnotím přesně podle toho jak to cítím sám a nikdy se nikým nenechám ovlivňovat. Rád si čtu nějaké recenze na knihu jakou se chystám číst, ale nenechávám se tím zvrátit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Já když si přečtu několik recenzí na jednu knihu a recenze se liší, tak mám ještě větší chuť si knihu přečíst, ať vím proč se tak liší názory :)
      Katy

      Vymazat
  14. Když se mi kniha nelíbí, napíšu to, ale zároveň dodám, že je to můj subjektivní pocit. Někdo jiný může být naopak nadšený. Ale když dopředu vím, že nejsem cílový člověk pro danou knihu/žánr, tak si knihu ani k recenzi nevezmu. Pokud najdu v textu chyby a je to opravdu patrné, je jich hodně, tak to taky napíšu. Jinak ty prokliky a objednávky... taky mám zkušenost např. u Dobrých knih. Bylo mi napsáno, že sice na blogu pod recenzí bylo živo, ale prokliky nebyly. Takže smolík :)) No, to mi tak nějak stačilo a ani mě nemrzelo, že dál spolupráce nepokračovala. A myslím, že jen o proklikách to asi nebude. Spokojená jsem vždy byla s Pasekou, Mobou, Gradou, Alpressem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No on je pak třeba problém při anotacích. Já si koupila knihu, která měl naprosto úžasno anotací a při čtení zjistím, že kniha je úplně, ale vážně úplně o něčem jiném. To je pak děs :/

      Přesně si na to kápla, Dobré knihy, ať žijí prokliky :D

      Vymazat
    2. Tak i to se může stát s tou anotací, to je pravda. Já si to myslela, že to budou DK :)))

      Vymazat
    3. Každý to o nich ví :)
      Katy

      Vymazat
  15. Myslím si, že celkovo spolupráca s vydavateľstvami má svoje pre aj proti. Veľké pre sú určite tie knihy, ktoré človek dostáva a má možnosť si ich prečítať bez kúpy knihy, na druhú stranu, z niektorých vydavateľstiev číha len zisk a nátlak k recenzentom, aby nemali vlastný názor a hlúpo nadhodnocovali niektoré diela. Ja som o spolupráci ešte len uvažovala, ale nie do takej miery, že by som to reálne skúšala, pretože som s recenziami na knihy ešte len začala a sama mám počas vysokej čítať veľa kníh vo voľnom čase, pretože ma škola nadmerne vyčerpáva. Obávam sa, že by som recenzie na tie knihy ani nestíhala písať, ale keby, tak by som sa asi aj ja priblížila k štýlu č.3... robím to aj teraz. Je mi jedno, že niektoré klasické diela majú skvelé hodnotenie od väčšiny ľudí, ale keď recenzia na knihu nemôže byť úplne objektívna, tak aj ja vyjadrujem svoje skutočné pocity, že sa mi kniha nepáčila a aj to dostatočne odôvodním.

    OdpovědětVymazat