pondělí 12. září 2016

Stvůry - Luděk KUBÁT

  • ANOTACE
Výtvarník Ctirad Karafiát žije poklidným životem se svou dcerou. Zlom ve Ctiradově životě nastane v okamžiku, když ho navštíví kriminalistka, která vyšetřuje smrt mladé ženy. Způsob jejího usmrcení se totiž nápadně podobá brutální vraždě výtvarníkovy manželky spáchané před více než dvaceti lety. Ctirad nedbá na důrazné varování členů vyšetřujícího týmu, zapojí se do pátrání a sblíží se tak s kriminalistkou, která ho nakonec musí kvůli jeho nevšedním zásahům do vyšetřování bránit nejen před zločinci, ale i před svým kolegou.

  • DĚJ
Kniha Stvůry naprosto přesným názvem vystihuje lidi, o kterých se v příběhu dozvíte. Jak jinak byste totiž nazvali ty, kteří pro peníze vraždí a znásilňují manželské páry a ještě k tomu všemu si celé krvavé dílo nahrávají pro své zákazníky. Nechutné. Jedním slovem prostě nechutné.

Výtvarník Ctirad Karafiát před dvaceti lety zažil tuto hrůzu, která i po tak dlouhé době nemizí z jeho mysli. Se svojí manželkou Romanou se vydali na svoji pravidelnou běžkařskou túru, když je někdo v polovině cesty přepadl a omráčil. Ctirad se po dlouhé době probudil v opuštěném stavením, přivázán za ruce ke dřevěnému kříži. Zdálky k němu doléhal nesnesitelný křik jeho manželky. S křížem na zádech a s vypětím všech svých sil se dokázal doplazit k nejbližšímu oknu. Když spatřil svoji manželku, omdlel. Romana podlehla svým zraněním o několik hodin později v místní nemocnici.

V současnosti žije Ctirad se svoji dcerou poklidný život blízko Karlovým Varům. Poklidný život, který má brzy skončit. Nedaleko od nich byla nalezena brutálně zavražděná mladá slečna. Zavražděna stejně brutálním způsobem, jako jeho manželka Romana. Takovým způsobem, že nad tím rozum zůstává stát. Trpkého případu se ujme mladá kriminalistka Šárka, dcera kdysi vyšetřujícího kriminalisty Ctiradova případu. Rychle se Ctiradovou pomocí nachází několik stop, které mají konečně vyšetřit případ Ctiradovi manželky. Dává mu na to své slovo.

Pomalu se se dostáváme nejen k vyšetřování závažného zločinu vraždy a nájemných vrahů, ale z dálky můžeme také pozorovat vzájemnou náklonost mladé vyšetřovatelky a umělce. Jejich ,,nenápadné“ sbližování odlehčí celou tíhu kruté minulosti.

Jestli je možné najít vrahy, kteří dokáží svými penězi zahladit jakékoliv stopy se dozvíte jen v knize.

  • HODNOCENÍ
Jak jsem již psala výše, poslední dobou se dostávám k českým detektivkám podstatně více než kdy jindy. Moje skepse pomalu mizí a já začínám věřit tomu, že čeští autoři mají na to býti dobrými autory tohoto žánru. Je těžké konkurovat severským detektivkám, ale přesto si myslím, že se jim to daří.

Kniha Stvůry představuje jednu z knih, která se snaží vyrukovat s něčím novým. Nájemní vrazi mladých párů a prodej videa do ciziny. Já nevím jak vy, ale já jsem podobnou českou knihu ještě nečetla. Tím si mě autor celkem získal, nápad je vážně skvělý. Co mi trochu vadilo byl rozvoj celého námětu. Chvílemi jsem si připadala, že vlastně kniha je spíše o milostném životě malíře a vyšetřovatelky a někde v pozadí se řeší vraždy.

Mělo by to být spíše naopak. Nebo tak si já představuji detektivku. Ale když autorovi odpustím, lovestory v celé knize, neměla vážně chybu.

Autor Luděk Kubát ode mě dostává 75% procent

Spisovatel: Luděk KUBÁT
Nakladatelství : MOBA, 2016
Počet stran :228
Vazba : Vázaná
Žánr : Literatura česká, Detektivka
ISBN :
978-80-243-7169-6


Snad jsem Vás nalákala na další českou detektivku, mám ji vyzkoušenou na vlastní kůži :)
Katy

6 komentářů:

  1. Ač na kriminálky zrovna moc nejsem, nalákala mě ta tvoje fotka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem si rikala, že mám málo fotek tak to spojim s blogem. Ale varují, je tam větší stvůra než ten můj ksichtik :D
      Katy

      Vymazat
  2. O knihe som ešte nepočula, takže vďaka za tip. Detektívky si sem-tam prečítam a toto vyzerá na pomerne dobrú a zaujímavú knihu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla sama překvapená námětem a celkovým výsledkem českého autora :)
      Katy

      Vymazat