pondělí 5. září 2016

Plavba Ňaderským mořem - Jan MÍKA



  • ANOTACE
Příběhy z pera vynikajícího stylisty a známého českého scénáristy (Život na zámku, Náměstíčko, Náves) vyprávějí tentokrát nejen o dětských snech, které v dospělosti nedojdou svého naplnění. A když, tak se hodně vymknou původní představě… Mladík toužící po fotbalové slávě skončí jako gynekolog, nejkrásnější cesta malého parníčku skončí ve vlnách noční košilky… Další částí jsou Lázeňské romance a kopance aneb vztahy z lázeňských van, kolonády, ale i z lázeňské kuchyně. Neobvyklé pointy, čtivost a pobavení – to všechno najde čtenář na stránkách nejnovější knihy brilantního českého autora



  • DĚJ a HODNOCENÍ
Jak jen Vám přiblížit knihu plnou povídek. Povídek tak různorodých, že se ve Vás emoce doslova bouří. Mohla bych zkusit popsat děj každé z nich. Ale proč? K čemu by taková recenze byla? Já osobně si myslím, že k ničemu. Ale mohu se pokusit vypíchnout alespoň ty části, které se mi dostaly doslova pod kůži.

V knize povídek od Jana Míky najdete všechno. Humor, zamyšlení, vzdušné zámky, domněnky a já nevím co ještě. Každá povídka je velice originální a každý si z knihy odnese to své.

Plavba Ňaderským mořem mnohé z nás doslova emočně vyždíme. Jednou se budete smát až Vám potečou slzy, podruhé Vám naopak budou téct slzy dojetím. Pak budete přemýšlet, jak autor asi tuto povídku myslel. Někdy naopak budete trnout jak to celé dopadne.


Za zmínku rozhodně stojí příběh vyprávěný z pohledu nevinných psích očí, které věrně slouží paníčkovi až do jeho skonu. Tady jsem ronila doslova potoky slz. Tak silný je to příběh.

Pravým opakem je zase příběh o dětských vzdušných zámcích. Zkuste se zamyslet, jaké děláte povolání a proč. A teď to srovnejte se svoji dětskou představou. Co se změnilo? Ve velice vtipném podání se dozvíme proč se Jiří Pavlásek stal namísto uznávaným a modelkami obletovaným fotbalistou ženským lékařem, tedy gynekologem. Vše ovlivnila dětská láska v deváté třídě.

Ráda bych ještě zmínila povídku citů rozporuplnou. Povídku o mladém nadějném umělci v předposledním ročníku, o jehož budoucnosti rozhodne zasedající rada v čele s děkanem. Důležitým prvkem rozhodování je ale také obhajoba výtvarné práce samotným umělcem. A jestli netušíte, kdo oním umělcem je. Tak se určitě budete divit. Je to samotný Adolf HITLER. Zde budete stát přímo u zrodu Hitlerovy myšlenky koncepce světa. To rozhodně stojí za přečtení.

A tak já na závěr nemůžu jinak, než vychválit tuto knihu do nebes. Od získání knihy jsem nevěděla, co úplně očekávát, ale po prvním příběhu jsem věděla, že je to to pravé pro mě. Český autor opět předčil moje očekávání. Pan Jan Míka vytvořil kouzelnou knihu povídek, která by měla být v každé knihovně. Plavba obsahuje celkem 24 povídek tak různorodých, že se nebudete rozhodně nudit. Já sama ji přečetla během jednoho večera. Nemohla jsem z ní pustit oči a dokonce i v některých chvílích jsem se smála jako malé dítě.

Uděluji tedy knize z mého pohledu plný počet 5 z 5



Pokud Vás kniha zaujala stejně jako mě, zakoupíte ji přímo ZDE.

Spisovatel: Jan MÍKA
Nakladatelství : MOBA, 2016
Počet stran :274
Vazba : Vázaná
Žánr : Literatura česká, Příběhy
ISBN :
978-80-243-7174-0

8 komentářů:

  1. Nemuselo by to být špatné čtení podle tvé recenze :-) Děkuji za knižní tip :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem tvoji recenzi na cbdb a musím říci, že je moc pěkná. A navíc fotka je velice originální :D
    Knihu si budu muset objednat, vypadá vážně parádně a navíc Míku mám strašně ráda.
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, já mám občas už absenci nápadů a nenapadlo mě nic jiného :D
      Katy

      Vymazat
  3. Kniha by mě asi moc nezaujala, nebýt Tvé recenze. Je parádní a já jsem díky ní připsala tento titul na svůj seznam :) Děkuji! Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako já jsem vážně nadšená. Povídky jsou krásné, hluboké atd atd. Doporučuji :)
      Katy

      Vymazat
  4. Tak podle recenze mě kniha opravdu zaujala, díky za tip ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem vážně ráda :) Myslím si, že tato česká kniha je málo ukazována :)
      Katy

      Vymazat