čtvrtek 1. září 2016

Láskyplná smrt - Stanislav ČEŠKA


  • ANOTACE
Stanislava Berku, bývalého šéfa jihomoravské krajské mordparty, tentokrát vyhledá jeho spolužák, známý advokát Nebeský, který zastupuje klienta obviněného z vraždy své milenky. Důkazy jsou přesvědčivé a vše ukazuje na to, že inženýr Zábrana svou přítelkyni skutečně zavraždil. Advokát má ovšem jisté pochybnosti. Berka zpočátku neví, co si má o obviněném myslet. Když však postupně odkrývá životní tajemství mrtvé ženy, zjišťuje, že její milenec není zdaleka jediný, kdo by měl motiv a možnost tuto vraždu spáchat…


  •   DĚJ
Jako každé ráno se probouzím ve svém brněnském domě a první co dnes ráno udělám je pokus najít jedno vychlazené pivo v lednici. Nebo alespoň panáka whisky. Nebojte, Nejsem žádný soukromý detektiv lomeno alkoholik. Jen neznám lepší lék na kocovinu, než alkohol. Mohu jen a jen doporučit. Kdybych včera býval věděl, k jakému případu se dnes dostanu, pil bych celý večer jen vodu. Jo a mimochodem, zapomněl jsem se jaksi v tom zmatku představit. Jmenuji se Stanislav Berka, toho času bývalý bývalý šék krajské mordparty. Teď pouze soukromý a zazobaný detektiv.


Po strašně dlouhé době se potkávám se svým bývalým spolužákem Ervínem Augustem Nebeským. Strašné jméno že. Říkám si, za co ho rodiče trestali. No ale proč vlastně přišel? Dostal za úkol obhajovat Vojtěch Zábranského, mladého a šikovného ajťáka, který byl obviněn z vraždy Eriky Žídkové. Manželky vlivného podnikatele. Milenky, která se se Zábranským scházela už celých pět let. A abych nezapomněl, navíc ještě těhotné milenky. Na vražedné zbrani se našly jeho otisky a vzhledem k těmto důkazům, byl Vojtěch jasný pachatel.
Jako každý odsouzený nebo obviněný dává jasně najevo svůj nesouhlas s obviněním jednou jasnou větou ,, Já to nebyl!“ Kdyby měl právník a policista věřit každému, kdo tuto větu pronesl, vrahové by svobodně běhali po Brně. Ale v tomto případě jsem mu věřil já i Ervín. Je tedy jen v mých rukách, jak to vlastně celé dopadne.


Během krátké chvilky se mi podařilo na zavražděnou Eriku vyšťourat pár cenných informací. Například, že kdysi dávno měla intimní styk se svoji kamarádkou, který ještě před dvěma lety stále udržovala. Dalším motivem k vraždě by také mohla být spojitost s ukradenými třemi miliony eur. Třetina těchto peněz patřila ukrajinskému ,, podnikateli“ který nenechává jen tak mizet své peníze. Ne bez potrestání. A nesmím zapomenout na žárlivého manžela a nevěřícího milence.


No já si myslím, že to nebude vůbec lehký případ. Musím si dávat sakra velký pozor, abych se nepřipletl ukrajinskému ,, kamarádovi“ pod nohy. Jdeme na to!


  • HODNOCENÍ
Mám tady před sebou hodnocení své první české detektivky z edice Původní česká detektivka. No a světě div se, moje hodnocení bude jen a jen pozitivní!


Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že česká autor dokáže napsat detektivku, která bude obsahovat všechno. Vraždu, sex, peníze, drogy, mafii a já ještě nevím co. No prostě všechno!

Přestože se jedná už o celkem osmý díl Detektiva Berky, vůbec nevadí, pokud je Vašim prvním. Můžete mi věřit, mám to vyzkoušené. Autor dokonce sám nenásilním způsobem upozorňuje a vlastně i propojuje své předešlé knihy. Na někoho to možná bude v knize působit rušivým elementem, ale přesto je to maličkost.

Styl autorova psaní je díky kratším větám a ne příliš zbytečným cizím slovům jasně zřetelný a okouzlující. Celkem si pan Češka hraje se slovíčky a dokáže vytvořit větu, při které vyprsknete a doslova poprskáte svoji knihu. Doporučuji nejíst a nepít. V některých chvílích možná ani nedýchat.

Za mě tedy je to 4,5 z 5 pro českého autora Stanislava Češku.Děkuji za úžasnou detektivní krasojízdu. Kam se hrabe Kriminálka Miami.




Spisovatel: Stanislav ČEŠKA
Nakladatelství : MOBA, 2016
Počet stran :272
Vazba : Vázaná
Žánr : Detektivka, Literatura česká
ISBN :
978-80-243-7157-3

2 komentáře:

  1. Jak jsi psala, já patřím mezi skeptické lidi ohledně české detektivky, lae tahle vypadá vážně dobře.- Asi se po ní podívám :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Ono je to kus od kusu. Doma mě čeká ještě jedna kniha z této edice a do té se mi moc jít nechce. Je to těžké :)
    Katy

    OdpovědětVymazat