pátek 12. srpna 2016

Münsterův případ- Håkan NESSER


  • ANOTACE
Když čtyři kumpáni důchodového věku slaví výhru v loterii, teče alkohol proudem. Závratná radost však netrvá dlouho. Pár hodin po bujaré oslavě je totiž jeden z nich nalezen mrtvý. Byl ubodán osmadvaceti ranami přímo ve své posteli. Případu se ujímá intendant Münster, neboť legendární komisař Van Veeteren si vzal na rok volno a věnuje se poklidné práci v antikvariátu. Nikdo z jeho bývalých kolegů však nevěří, že by komisař dokázals vyšetřováním jen tak přestat. Münster se nakonec osmělí požádat Van Veeterena o radu, protože případ je čím dál záhadnější a obětí přibývá. Po nějaké době se k činu přizná vdova po zavražděném seniorovi. Van Veeteren si je však jistý, že lže...
  • DĚJ
Obálka nám hlásá, že je to jeden z nejlepších švédských krimirománů. Jestli tomu tak je nebo není se dozvíte v dalších odstavcích.

Tentokrát se seznamujeme s komisařem Münsterem, který má na starost případ brutální vraždy Waldemara Leverkuhna. Sedmdesátiletý důchodce se téhož dne, kdy byl zavražděn, dozvěděl šťastnou novinku. Se svými přáteli vyhrál 20 000 guldenů. Když se podělí, je to celkem 5 00 tisíc na jednoho. S tím už se dá něco dělat. Večerní oslava na počest vítězství, ale bylo to poslední, co si pamatuje. Pak byl zavražděn celkem osmadvaceti ranami kuchyňským nožem.

Šokovaná manželka, která našla svého muže, nestihla kontaktovat ani své děti o úmrtí jejich otce. Ve skutečnosti ji to ani nenapadlo. Se svými dětmi nemají zrovna dobré vztahy. Vídají se maximálně jednou za rok na Vánoce, někdy až jednou za dva roky. Pro polici je to nepochopitelné, ale raději se drží poznámek. Jejich tři děti bydlí daleko. Ruth bydlí se svoji přítelkyni, Mauritz žije sám ve svém staromládeneckém bytě a nejstarší Irene se před několika lety psychicky zhroutila a žije mimo naší realitu.


Pro komisaře Münstera to není vůbec lehký případ. Veškeré poznatky, které se svým týmem nalezl, nevedou k žádnému podezřelému. A to ani po dvou týdnech. Žádná stopa. Tedy když nepočítá zmizení pana Bongera, dalšího z vítězné čtveřice. Podezření padá okamžitě na něho, ale něco v tom nehraje. Aby toho neměl komisař Münster málo, mizí ze stejného baráku robustní nájemnice Elsa VAN Ecková. Jako by se po ní slehla zem…

Velký obrat v případu nastává přiznáním Leverkuhnovi manželky. Jejím doznáním je neustálé ponižování, které v sobě dusila několik let. Komisaři Münsterovi ale toto doznání nestačí. Něco mu na tom všem nesedí. Proč se manželka doznala až po takové době? Navíc v lese ve stejnou dobu nachází běžkyně po pytlích rozřezanou Elsu Van Eckovou. Münsterovi je jasné, že jednotlivé případy spolu musí souviset. Navíc stále pohřešovaný Bonger je již určitě mrtvý. Kdo nakonec za vším stojí? Nečekané rozuzlení najdete pouze v knize..

  • HODNOCENÍ
Po přečtení anotace a hodnocení jako nejlepšího švédského krimirománu jsem měla vážně velké očekávání. Nemůžete se divit. Je to lákadlo jako blázen. Navíc jste si určitě všimli, že poslední dobou se hlavně zaměřuji na thrillery, detektivky a severské detektivky. Takže věřím, že už mám něco načteno. Proto je kniha trochu zklamáním.

Kniha nebyla vyloženě špatná, nicméně to nebyl ani zázrak. Prvních sto stránek mi děj doslova trčel na jednom bodě. Vůbec mi to neutíkalo. Pak se konečně autor rozepsala a začalo to být trochu zajímavé. Věci dávaly smysl a já se konečně mohla ponořit do čtení. Děj mi konečně začal utíkat, já se zažrala do příběhu a zbytek jsem přečetla na jeden zátah.

Děj nebyl úplně špatný, ale něco tomu chybělo. To správné napětí, nebo lépe propracovaný příběh, netuším. Navíc mi strašněvadilo, když během vyprávění neustále znělo All right! Je to švédský román a tohle mě tam vyloženě štvalo. Nebo bych to přeložila. Vždycky jsem zatínala ruce v pěst :D


Závěrečné hodnocení je tedy zlatý průměr jen pro finálové rozuzlení


3 z 5

Znáte nějakou jinou knihu
Znáte nějakou jinou knihu od zmiňovaného autora? Co třeba Dívka, která nikomu nechyběla?
Katy



Spisovatel: Hakan NESSER
Nakladatelství : MOBA, 2016
Počet stran :256
Vazba : Pevná s přebalem
Žánr : Detektivka, Thriller, Krimiromán
ISBN :
978-80-243-6981-5

1 komentář:

  1. Od tohoto autora jsem tedy nic ještě nečetla. Ale dobrá recenze, třeba někdy na tuhle knihu natrefím a vzpomenu si na tvoji recenzi :)
    http://podmrakem.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat