úterý 5. července 2016

Návrat z temnoty - Liz COLEY


Spisovatelka : Liz COLEY

Nakladatelství : FORTUNA, 2011
Počet stran : 304
Vazba : vázaná
Žánr : Thriller, psychologický příběh
ISBN : 978-80-7321-705-1

 
  • ANOTACE
Bylo jí třináct, když se ztratila. Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé. Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život. Liz Coleyová napsala znepokojivý, avšak fascinující psychologický příběh o křehkosti lidské mysli, o léčivé síle odvahy, naděje a lásky.

  • DĚJ
Poslední dobou mám stále chuť na čtení hororů a thrillerů. Nemůžu si prostě pomoci, ale na klidné čtení nemám náladu. Původně jsem měla v plánu číst Medvídka Pú, kterého mám ke státnicím, ale nakonec vyhrál Návrat z temnoty. A za chvíli se dozvíte, proč jsem ráda, že jsem si vybrala právě Liz COLEY.
Jaké to asi musí být, když se objevíte ve své vlastní ulici s neznámou igelitkou v cizím oblečení. Z posledních sil se dáte do běhu, dorazíte do bytu a voláte na své rodiče. Ti se zděšeni objevují v hale a nevěřícně na vás koukají. Jako by jste byli přízrak. Pak se k vám rozběhnou, obejmou vás a začnou brečet.  ,, Angie, kdepak jsi celé tři roky byla?“ A vám se po této větě zhroutí celý život.
Jaké to asi musí být, když se objevíte ve své vlastní ulici s neznámou igelitkou v cizím oblečení. Z posledních sil se dáte do běhu, dorazíte do bytu a voláte na své rodiče. Ti se zděšeni objevují v hale a nevěřícně na vás koukají. Jako by jste byli přízrak. Pak se k vám rozběhnou, obejmou vás a začnou brečet. ,, Angie, kdepak jsi celé tři roky byla?“ A vám se po této větě zhroutí celý život.

Angie se ztratila ve svých 13 letech na táboře. Ovšem nic si nepamatuje. Pamatuje si vše do detailu, co se stalo před únosem. Pak se náhle objevila ve své ulici a zjišťuje, že celé tři roky má doslova okno. Pro Angie začíná kolotoč, který by měl vše vysvětlit. Vyšetření zjišťuje časté zneužívání, pouta, manuální práce a mnohé další.

Jediný způsob, který  by měl chudince Angie navrátit její vzpomínky je hypnóza se sympatickou psycholožkou Lynn. Spolu se vydávají na dlouhou cestu, ve které zjišťují, že Angie trpí takzvanou Disociační poruchou osobnosti. Ve svém těle není pouze ona, ale další osoby (altery) v její mysli, kteří zastupovali část v jejím životě. Například Skautka se naučila uklízet a vařit, Ženuška vykonávala veškerou práci v ložnici a mnohé další osobnosti, které pomohli Angie přežít.

Velkým zlomem ve znovunalezení jejich vzpomínek přináší fakt, že takzvané altery jsou v jejím životě už od 10 let. Co se mladičké Angie stalo v jejich deseti letech, že se její vlastní mysl, musela bránit, aby Angie přežila? A kdo je onen únosce, který ji tři roky odstřihnul od světa.


  • HODNOCENÍ

Jak je u mě zvykem, kniha, která si mi líbí, je přečtená co nejrychleji a to byla i v tomto případě. Večer jsem před spaním přečetla pár desítek stránek a ráno pokračovala, až jsem se dostala k poděkování autorky. Kniha je přímo famózní. Autorka se nechala inspirovat skutečnými příběhy ztracených mladých dívek a díky jejím poznatkům, které přidávají na autentičnosti, doslova zažíváte každý pokrok hlavní hrdinky s ní.

Já osobně jsem po celou dobu čtení obdivovala její statečnost a oddanost vrátit se zpět k svému životu. Nechápala jsem, jak to mohla vše vydržet a nezbláznit se. Rozhodovala se ve všem správně a i když jí bylo pouze 16, chovala se již jako dospělá.

Knihu hodnotím za
4,5 z 5 . Odebírám půl hvězdičky za tři stránky, které byly před koncem knihy. Trochu jsem se v něm ztratila a bylo to velice matoucí před finále.
Tak nebo tak, knihu doporučuji všem, kteří mají rádi psychologické příběhy.



19 komentářů:

  1. Na tuhle knihu už jsem koukala u Irči a moc mě zaujala. Už jen ta disociační porucha zní super a myslím, že je to hodně dobrý námět na knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vážně skvělá kniha, rozhodně ji doporučuji :)
      Katy

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu koukám už nějakou dobu, ale zatím jsem si ji nepořídila. Tak snad časem, zrovna teď bych si ji - po tvojí recenzi - fakt ráda přečetla, ideálně hned :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :D Je vážně úžasná, jí ji měla přečtenou vážně hned :)
      Katy

      Vymazat
  3. Mě si to taky získalo. Dostala jsem ji od Wish jako dárek a byla jsem nadšená. Sice je škoda, že to je YA, kdyby to byl vyšší level, kniha by mě zaujala víc, protože by se nejspíš více autorka rozepsala o tom všem, ale i tak se mi to moc líbilo. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, přesně tak. Proto jsem ji dala o půl hvězdičky méně, na závěr to strašně utnula :)
      katy

      Vymazat
  4. Teda! Knihu mám už celkem dlouhou dobu doma a pořád ne a ne se k ní dostat. Po přečtení tvé recenze myslím, že přijde na řadu velmi brzy. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se mi hodne libila. Knizky s psychologickym tematem ctu rada a tady ta pointa uplne bozi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně ta hlavní zápletka, která vše odstartovala, no prostě boží..
      Katy

      Vymazat
  6. Tahle kniha mi leží doma v knihovně, ale neměla jsem zatím chuť přečíst ji.
    Ale když to takhle vychvaluješ, asi se na ni vrhnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beru si to na vlastní triko, ale ta kniha se ti bude určitě líbit, hlavně mi pak dej vědět :)
      Katy

      Vymazat
  7. Nad knihou jsem velmi uvažovala, ale teď vím, že si ji musím pořídit! :O
    Úžasná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně :)
      Je docela škoda, že je v levných knihách, rozhdoně si to nezaslouží...
      Děkuju :)
      Katy

      Vymazat
  8. Super, akurát ju mám na stole a chystám sa čítať, keď dokončím Fieldingovej Potok tieňov.

    OdpovědětVymazat
  9. Medvídek Pú ke státnicím? Teda, to chci taky :D
    Po knize pokukuju už dlouho, tak se k ní třeba dostanu :))

    OdpovědětVymazat
  10. Jak už jsem psala ve wrap-upu, na tohle jsi mě hodně nalákala, knize v budoucnu určitě neodolám. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělá recenze. :) Knihu si musím přečíst.

    OdpovědětVymazat
  12. Knihu máme taky doma dost dlouho, kupovala jsem ji dceři. Ale myslím, že ji ještě nečetla. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat