úterý 26. července 2016

RC : Černooká blondýnka - Benjamin BLACK


Spisovatel: Benjamin BLACK
Nakladatelství : MOBA, 2016
Počet stran : 280
Vazba : Vázaná
Žánr : detektivka,
ISBN :
978-80-243-6724-8

  • ANOTACE
Telefon na stole vypadal jako někdo, kdo ví, že jej sledujete. Doprava plynula dole v ulicích a bylo tam také pár chodců, mužů v kloboucích, kteří jen tak postávali.“ Tak začíná Černooká blondýnka, nový román s Philipem Marlowem. Ano, TÍM Philipem Marlowem! Pokračovatel Raymonda Chandlera, Benjamin Black, přivedl Marlowa zpět k životu a knovému dobrodružství ve špinavých chudinských ulicích Bay City v Kalifornii. Začátkem 50. let je Marlowe neklidný a osamělý – jako vždy – a podnikání mu trochu vázne. Pak ale přichází na scénu nový klient: mladá, krásná a noblesní žena, která po Marlowovi chce, aby našel jejího bývalého milence...
  • DĚJ
     Sedím si ve své kanceláři soukromého detektiva, dívám se z okna a přemýšlím, do čeho bych zase pích. Mám pocit, že se Země přestala otáčet. Znáte ten pocit. Čas prostě přestal existovat. Z okna vidím přecházet ulici krásnou útlou blondýnku. Mé srdce se okamžitě rozbušilo. Větší krásku jsem v životě neviděl. Jakmile mi zmizela z očí, Země se pomalu začala zase otáčet.

    Na dveře mi zaťukala ona. Černooká blondýnka. Ihned jsem se v jejich očích ztratil. Musím si dávat velký pozor, aby si nevšimla, že ji skoro neposlouchám a jen na ni zírám. Hlavně se nedívat na její nohy, to už bych byl ztracen.

    Clare , psána bez i po a jak mi sama řekla, hledá nedávno ztraceného milence Nica Petersona. Dle jejího popisu mi bylo jasné, že ty dva se k sobě naprosto nehodili. Nechápal jsem, co měli ty dva společného, ale přešel jsem to bez komentáře. Jediné co se mi povedlo narychlo zjistit bylo , že Nico je už pár měsíců mtvý. Přemýšlel jsem jak to chudince řeknu a rozhodl jsem se pro krutou pravdu bez okolků. Nebyla překvapená. Nebyla ani zdrcená. Věděla to. A co hůř, byla u toho. Už jsem si připadal jako blázen. Clare mi vysvětlila, že problém spočíval v něčem jiném. Viděla Nica v San Francisku před pár dny. Už ho nikdy nechtěla zpátky, jen ji zajímalo, proč se rozhodl předstírat svoji vlastní smrt.



   I přes moje veškeré pochybnosti a že jich bylo vážně dost, jsem případ rozjel na plné pecky. Kdybych dopředu věděl, jak nebezpečný případ to bude, šel bych okamžitě od něho. I když možná ne. Možná by mě Clare přesvědčila jedním pohledem, jedním políbením nebo…No tak nebo tak už jsem v tom byl až po uši. Myslím v případu. 
   Ale co se dalo dělat, snažil jsem hlavně vypátrat pravdu o Nicově smrti, zachránit si svůj kejhák a okouzlit paní Clare. Dostal jsem k opravdu divným lidem.

  Joeu Greenovi sice příroda nadělila pořádnou kebuli, ale kam se hrabe na tohohle chlapíka. Bernieho hlava byla navíc hrozně veliká v horní i dolní části. Znáte takový ten anglický chalupářský chleba? Jsou to vlastně dva bochníky připečené k sobě. Přesně tak vypadala Berniho šiška.

   Kolikrát jsem byl vlastně blízko smrti, kolik lidí kolem mě umřelo a jak si se mnou Clare vlastně pohrála se dozvíte pouze, když si knihu přečtete.

  •  HODNOCENÍ
    Do knihy jsem se pustila po přečtení několika restů a vůbec jsem nevěděla co očekávat. Knihu si nejprve přečetla moje mamina, která zná i předešlé díly Marlowa. Když mi knihu vracela, což bylo za pár hodin, byla naprosto spokojená a říkala, že se mi kniha bude líbit. No a jak se říká, maminka má vždycky pravdu.
 
    ČB mi strašně rychle utíkala a i já jsem ji pokořila za pár hodin, Večer jsem ani nevnímala a dočítala posledních 30 stran jak zběsilá. Přestože na rozdíl od maminy a spoustu jiných čtenářů neznám předešlé díly, tak tento má u mé za jedna.

    Zápletka není úplně jednoduchá, ale určitě také nepatří k těm složitějším. Je to přesně taková ta detektivka, kdy nevíte, jak to dopadne. Máte v hlavě různé scénáře jak to asi může dopadnout a jen čekáte na to který to bude. Nevím jaký byl Marlowe v jiných dílech, ale tady měl pusu jako břitva a v některých chvílích jsem se docela smála. Například viz úryvek z knihy výše. Nesmím také zapomenout na Marlowa a jeho milostný život. Konečně nějaká kniha, kde se řeší spíše milostný život chlapa i z jeho pohledu. Takže žádná ubrečená love story. Prostě vše jak má být.

      Abych ale pořád nechválila, na závěr bych asi jen podotkla, že klidně mohla být kniha více napínavější. Ze začátku jsem si nebyla jistá, jestli je to děj, který mě prostě udrží u knihy. Naštěstí se blondýnka pomalu rozjela.

Za mě tedy 4 z 5 což není vůbec špatné :)



A jak vy a Philip Marlowe?
:)


Katy

3 komentáře:

  1. Krásná recenze :) Já znám všechny knihy Marlowa a trochu se naopak bojím jít do této knihy. Je to přeci jen jiný autor, ale pokud to vážně není zas takový propadák, asi to zkusím!
    Karel

    OdpovědětVymazat
  2. Chytlavá recenze! Obvzlášť když je psaná v ich-forme, palec nahoru!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Pořádně jsi mě nalákala!! :O :)

    OdpovědětVymazat