pondělí 27. června 2016

Dotek chladu - Tamina BERGER


Spisovatel : Tamina BERGER
Nakladatelství : FRAGMENT, 2013
Počet stran : 224
Vazba : paperback
Žánr : Thriller
ISBN :
978-80-253-1950-5
  • ANOTACE
Sedmnáctiletá Theresa nevěří, že její nejlepší kamarádka spáchala sebevraždu ani že měla nehodu. Je si jistá, že na mostě, z něhož měla Julie údajně spadnout nebo skočit, nebyla sama. Někdo byl s ní – a strčil ji. Ale kdo? Že by snad záhadný Leon, který Julii pronásledoval na každém kroku jako stalker? Theresa se rozhodne kamarádčinu smrt objasnit. Při pátrání ale naráží na tajemství a věci, o kterých by snad raději nevěděla

  • DĚJ KNIHY
Máme tady další knihu z kolekce thrillerů od nakladatelství fragment. Tentokrát s názvem Dotek chladu. Kniha se opět řadí do četby pro YA, která jak určitě všichni víte, slouží především k oddychu. Ani tentokrát není kniha výjimkou a tuto část splňuje na výbornou. Je to přímo oddychovka do vlaku nebo k vodě.

Mladá naivní sedmnáctiletá školačka Theresa se dozvídá o smrti své nejlepší kamarádky Julii. Nedokáže tomu uvěřit. Navzdory tvrzení policie, si je Theresa jistá, že Julia nezemřela nenásilnou smrtí. Kdo by ji ale chtěl zabít? Jediným podezřelým se stává spolužák Leon, který dle Theresy Julii pronásledoval na každém kroku. Vlastně může říci, že to byl STALKER. Ale jak to dokázat? Nejlepší asi bude, když si promluví s policií a nepřímo je na Leona navede. Bohužel ale policie na konci vyšetřování tuto možnost zavrhne a případ se uzavírá jako nehoda.


Město se ještě teď neoklepalo z nedávné sebevraždy mladé studentky Melissy a je tu další záhadné úmrtí. Theresa si je jistá, že tyto dvě ,, nehody“ spolu rozhodně souvisí. V jejím podezření ji utvrzuje i fakt, že Leon je bývalý přítel první mrtvé studentky, která se s ním rozešla kvůli staršímu. Theresa se proto rozhodne pátrat na vlastní pěst. Bohužel ale neví, že se se svým pátráním postaví do cesty skutečnému vrahovi, který se ji pokusí zabít…

Děj knihy je doprovázen zápisky zavražděné Julie, která se sama vydala na vlastní pěst vypátrat vraha mladé studentky. Podezírá svého otce, lékaře, že je onen starší přítel, se kterým zavražděná Melissa čekala dítě. Julia je postava, která mi bohužel k srdci moc nepřirostla. Typická puberťačka, která místo aby se narovinu zeptala svého otce případně mu řekla své podezření, se do všeho pouští po hlavě. Většinou to nemívá dobrý konec a stejně to dopadlo i zde. Na druhou stranu, kdyby taková nebyla, nemáme před sebou tuto knihu.


  • HODNOCENÍ
No na rozdíl od prvního thrilleru z edice od nakladatelství Fragment (Výkřik do tmy) jsem docela zklamaná. Je to sice kniha pro YA, ale to neznamená, že Vám doslova musí vnucovat před koncem knihy jméno vraha tak okatě, že mohlo být klidně zmíněno již v anotaci a bylo by to. Ušetřila bych čas. Rozhodně to bylo způsobeno zrychleným koncem. Před námi je docela slušně rozjetý děj a autor se rozhodne to během pár stránek rozluštit a to prostě nejde.

Ale abych nebyla tak skeptická, až do tohohle okamžiku ( jméno vraha) se kniha dala lehce a rychle číst. Takže oddychovka jak již bylo zmíněno to rozhodně je. Stihla jsem knihu přečíst během jízdy vlakem z poslední zkoušky. No a za to, že mi poskytla hodinu klidu, kdy jsem mohla vypnout moje hodnocení je 3 z 5.
KATY


 

4 komentáře:

  1. Karel

    Ja mam vsechny knihy z teto serie a taky se mi libila nejmin. Prislo mi to az moc predvidatelne :/

    OdpovědětVymazat
  2. škoda, knihy tohoto typu by neměly být předvídatelné, i když se jedná o YA

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle sérii neznám, ale vypadá to zajímavě :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Z této edice mám až na Dvojitou tvář všechny knihy doma, tak jsem zvědavá, jak dopadnou u mě :)
    Opět skvělá recenze!! :)

    OdpovědětVymazat