středa 17. února 2016

Pamatuji si vás všechny - Yrsa SIGURDARDÓTTIR



  Pamatuji si vás všechny
   Yrsa SIGURDARDÓTTIR *  Vydavatelství METAFORA 2015

  překlad : Eduard Světlík

                                                         Detaily : 320 stran
                                                                             pevná s přebalem vazby



ANOTACE : Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno.
Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne…?
V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna?
Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena.
Ale pokud byste si snad chtěli říct „Vždyť je to jen spisovatelčina fantazie“, nebuďte si tak jistí a vězte, že příběh je (přinejmenším zčásti) postaven na skutečných událostech.
 



Yrsa SIGURDARDÓTTIR


RECENZE : 

      Dlouho jsem váhala, jestli mám knihu vůbec začít číst.  Přestože vychází čím dál více knih od severských spisovatelů, zatím jsem nenašla odvahu si něco takového přečíst. Nejsem sice odpůrce těchto knih, ale zatím žádná ukázka či anotace neupoutala tak, abych měla zájem v tom pokračovat.
          Kniha mi byla doporučena od příbuzné a za to bych ji chtěla velice poděkovat.  Sice mi trochu trvalo, než jsem si zvykla na styl psaní a přeskakování děje, ale za chvíli, jsem celá napjatá očekávala velkolepé finále této detektivky/ thrilleru. 
           Stejně jako u Stephena Kinga - Právo nálezce i zde se v každé kapitole odehrávají dva různé děje, které se nečekaně protnou v jeden. 
 

    V knize se dostáváme do vzdálené, lidmi zapomenuté vesničce Hesteyri, kde se manželský pár ( Katrin, Gardar ) a jejich ovdovělá kamarádka (Líf) rozhodli pro koupi osamělého domku, jenž měli v plánu předělat na ubytovnu pro návštěvníky vesničky v létě.  Během jejich přestavby se v domě stává, že večer slyší praskání prken v místnosti, kde najdou mokré stopy, které patří dítěti. Postupem času se v domku objevuje čím dál více záhadných událostí, které je nakonec donutí vždy na noc odejít jinam. Během nečekaného, klidnějšího dne se ztratí milovaný manžel. Dále se vážně zraní jeho manželka a kamarádka je vystrašená na smrt....

  Mezitím se doktor  a psychiatr ( Freyer ) v jedné osobě, v blízké vesnici srovnává se životem, kde již hlavní roli v jeho životě nehraje ani manželka ani jejich milovaný syn. Syn se ztratil před pár lety během hry na schovávanou a i přes veškerou snahu policie a veřejnosti se nepodařil nikdy nalézt. Po této události se doktor Freyr rozhodl rozvést a odstěhovat. Ve vesnici se seznámil s policejní inspektorkou se kterou řeší záhádný případ poničené školy, poté nečekanou sebvraždu a další ,podívné úmrtí které na sebe překvapivě navazují.


Co se stane, když zjistíte, že vše není tak jak vlastně vypadá. Že ve skutečnosti, zde není jen jedno tajemné dítě. Že doktor Freyer má s neznámou trojicí lidí více společného než je zdrávo a když zjistí, že k němu mluví jeho vlastní syn o jeho lži během vyšetřování...
-
 



   HODNOCENÍ :
 

   Pamatuji si vás všechny je pro mě nová srdcová záležitost.  Dlouho se mi nestalo, že bych během četby prožívala tu tajemnou atmosféru. Ten strach , který pociťovali behem svého pobytu v Hesteyri a hlavně to mravenčení, když se pokaždé ozýval ten tajemný dětský smích, který přicházel a odcházel odnikud.  Rozhodně tedy  5 z 5 a doporučení pro každého čtenáře. Neváhejte a dejte ji šanci :))






                                      
 
PODROBNOSTI
  • Počet stran: 320 stran
  • Vazba: pevná vazba
  • Rozměr: 135×208 mm
  • Hmotnost: 390 g
  • Jazyk: český jazyk
  • ISBN: 9788073594718
  • Rok vydání: 2015
  • Naše katalogové číslo: 208601






                                                                                                                                                                        

    Yrsa  SIGURDARDÓTTIR

    * 24.srpna 1963 - Reykjavík
    Islandská spisovatelka , kterou literární kritika nazývá královnou severského thrilleru a konkurencí Stiega Larssona.

    Vystudovala gymnázium Menntaskólin  a pokračovala studie stavebního inženýrství.  V roce 1997 získala akademický titul Master of Science.  Vedla mezinárodní tým  evropského elektrárenského projektu a právě zde začala psát svoji první knihu. Kdo již zná její drsné a doslova mrazivé  detektivní thrillery, těžko uvěří, že její první knihy patřily dětem.
        Šest románů tvoří volně navazující sérii o případech právničky Tóry Gudmunsdóttir a jejího německého přítele Matthiase, bývalého policisty.  Hlavní hrdinové nejsou žádní superhrdinové, ale naopak obyčejní lidé s běžními problémy.
      V románu Pamatuji si vás všechny  je ale vystřídá jiná sympatická dvojice : policistka Dagný a psychiatr Freyr. Také oni se ale musí potýkat s nebezpečnými případy, které sahají až za hranice našeho reálného světa.

    ( zdroj: přebal knihy Pamatuji si vás všechny )

    KNIHY 

    • Mrazivé světlo 2008)
    • Poslední rituál (2007)
    • Led v žilách (2011)
    • Ohnivý anděl (2013)
    • Plavba smrti (2014)
    • Pamatuji si vás všechny (2015)
    • Žhavý hrob (2010)














    6 komentářů:

    1. Ahoj Kačí! Moc pěkná recenze! Už se nemůžu dočkat, až si knihu přečtu! Teď se na ni těším ještě víc než dřív... ;-)

      OdpovědětVymazat
    2. Dekuju za pochvalu! Kniha je vazne skvela, nemohla jsem se od ni odtrhnout a byla jsem stejne napjata jako kdybych se divala na horor :D

      OdpovědětVymazat
    3. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné ji číst bez znalosti předchozích knih autorky.... narazila jsem na tento titul a autorku a chtěl jsem začít první knihou Poslední rituál - ale je to marnost - vše rozbráno....
      děkuji za odpověď....

      OdpovědětVymazat
    4. Dobrý den,
      já sama jsem autorku neznala do té doby, než jsem měla v ruce její výtisk. A máte štěstí, nemusíte rozhodně mít načtenou žádnou její předchozí knihu. Hlavně je to tím, že Pamatuji si vás všechny nepatří do série právničky Tóry... Doufám, že jsem Vám pomohla :))

      Jinak posílám odkaz na stránku, kde já sama jsem se ptala na první díl série - Poslední rituál
      http://www.dobre-knihy.cz/posledni-ritual-231828.html

      :))

      OdpovědětVymazat
    5. Tak jak to tak čtu u tebe, tak ji začnu co nejdříve! :) pěkná recenze! :)
      darameganknihy.blogspot.cz

      OdpovědětVymazat
    6. Dekuju moc :)
      Vazne si myslim, ze se ti bude libit :)

      OdpovědětVymazat