pondělí 15. května 2017

Tajemství hřbitova Crossbones - Kate RHODES


Ahoj všem. Před nějakým časem jsem vyhrála recenzní konkurz na stránkách knihyomega.cz, jenž mě nalákal novinkou britské autorky Kate Rhodes. Knižní kráska nese název Tajemství hřbitova Crossbones a pokud Vás láká již její název tak počkejte, až uvidíte její obálku. Jednoduchá, vystihující a efektivní. V jednoduchosti je krása, vždyť to už každý ví. Hřbitůvek jsem měla přečtený za jeden necelý den, když to sečtu suma sumárum tak asi za pět hodin po kouskách. Což Vám určitě napovídá, že se mi kniha poměrně líbila. V opačném případě by kniha právě teď ležela na stole netknutá a s jemným nánosem prachu. To se ale nestalo. Ba naopak již nyní zdobí moji knihovničku na čestném místě.



Alice Quentin je londýnská psycholožka s opravdu nelehkým dětstvím, jenž ji doprovází po celou dobu jejího života. Ať chce nebo nechce je to její prokletí. V rámci své profesionální kariéry a odhodlání pomoci druhým pomáhá s několika případy londýnské policii. Tou je nyní  požádána o sepsání posudku nalezené mrtvé ženy. Nalezenou ženu vrah dle všeho několik týdnů držel v zajetí bez jídla a v tísněném prostoru. Způsob smrti se až příliš podobá vraždám manželů Bensových, známých anglických zabijáků.



Jedna mrtvá dívka střídala druhou a Alice se čím dál více dostává mezi vraha a policií a stává se takzvaným spojníkem. Ani se Alice nenaděje a už dostává první výhružný dopis. Policie neváhá ani minutu a uloží Alice do hotelu s 24hodinovou policejní ochranou. Jediné světlé místo na všem tom neštěstí Alice shledává ve společnosti se španělským krasavcem, inspektorem Alvarezem. Alespoň Přesto ale nesmí zapomenout, že nějaký vyšinutý vrah jde také po ni z neznámého důvodu. Je tedy pro ni tajemstvím,  proč ji někdo chce vidět v tmavém pytli v márnici mezi ostatními mrtvými ženami.


Tajemství hřbitova Crossbones je mix detektivního příběhu s románem pro nás ženy. Když si v hlavě narychlo vzpomenu na podobné žánrové směsice, napadá mě třeba kniha Ztracená (Metafora) nebo Pohřbení (Mystery Press). Na rozdíl od zmíněných dvou knih je ale zde něco navíc. Více sledujeme detektivní linii, jenž se zabývá zavražděnými dívkami a tak je osobní, nebo spíše sexuální, život Alice umístěn do pozadí. Rozhodně ale stojí za povšimnutí.

Autorčina ich-forma je v tomto případě trefa do černého. Můžeme krásně sledovat různorodé psychologické stavy jednotlivých postav a především se seznámíme s vnitřními boji hlavní hrdinky. Přestože je Alice schopná a uznávaná psycholožka, je zde překrásně vidět, jak je lehké radit ostatním, ale bojovat s vlastními démony zas tak lehké není.

Tělo první oběti je nalezené za branami hřbitova Crossbones, z toho vychází autorčin název knihy, který slouží k upomínce mrtvých prostitutek, jenž leží v neoznačených a často až masových hrobů. Co mnozí z Vás určitě netuší, je až děsivá realita existujícího místa v Londýně. Na konci devatenáctého století byl hřbitov Crossbones uzavřen a dodnes je místo uctíváno plaketou a upomínkou v podobě uvázaných mašlí a květin. Pokud tedy někdy budete v Londýně, vzpomeňte si na mě a zajděte se tam podívat.

Nevím jak budoucí čtenáři, ale jsem se nemohla od děje odtrhnout a hltala doslova stránku za stránkou a písmeno za písmenem. Jakmile zbývalo posledních pár stránek, byla jsem doslova u  vytržení. A ač se mi opravdu líbí autorčin nápad využít skutečné místo s vraždami mladých žen a prostitutek, musím zmínit místy až jednoduchost hraničící s YA četbou. Díky bohu se tato hluchá místa neobjevují příliš často a tak nejste příliš rušeni.

Celému příběhu vévodí lehce stravitelné a srozumitelné věty, jenž nezmatou žádného budoucího čtenáře a tak během celé četby víte, co čtete. V porovnání s některými knihami se v ději neztrácíte, máte naprostý přehled v každé situaci a lehce se orientujete v postavách. Za což vděčíme různorodosti jmen jako jsou například Alice, Lola, Ben, Will, Taja a nebo třeba Harim. To vše Vám musí již napovídat, že je kniha svižným a osvěžujícím čtením.

Kate Rhodes nám v poměrně krátkém chvilkovém rozsahu představila několik možných postav pasujících charakterem či chováním k netvorovi vraždícímu mladé dívky a ženy. Pokud budete ale řádně sledovat autorčiny nenápadné nápovědy, nenecháte se tak zlehka zmást. Pro mě samotnou odhalení nebylo zas tak velké překvapení, ale zpětně mohu říci, že v jednom rozhodujícím momentu jsem tápala mezi dvěma postavami.


Knihu z pera anglické autorky doporučuji milovníkům jednoduchých ale přesto propracovaných detektivních příběhů doplněných nenásilnou milostnou aférkou. Zdali se Vám tedy líbily již zmíněné knihy Ztracená či Pohřbení, budete určitě nadšení. Já, přestože se řadím spíše k milovníkům krimi než románů, jsem z knihy unešená a těším se na další autorčin počin. Žádné zbytečné drama, chození kolem horké kaše. Svižný příběh s poměrně stále udržující se kvalitou bez hluchých míst.



Knihu si můžete zakoupit ZDE.


Všudypřítomná Alice se nám předvedla ve své celé kráse. Co na ni říkáte? 
KATY





Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.

Originální název : Crossbones Yars (2012)
Spisovatel: Kate RHODES
Nakladatelství : OMEGA,2017

Počet stran :312
Vazba : vázaná s přebalem
Žánr : detektivka, román
ISBN :978-80-7390-184-4


ANOTACE

Seznamte se s Alicí Quentin, londýnskou psycholožkou s rodinným tajemstvím, která se ocitne ve středu děsivé série vražd.

Alice Quentin je psycholožka s bolestnou rodinnou minulostí, ale je chytrá, schopná, má dobrou práci a hezkého přítele. Nyní má napsat posudek na vraha, který bude propuštěn z vězení. Vrcholem jejích dnů jsou dlouhé běžecké výlety Londýnem, při kterých zapomene na komplikované vztahy se svou matkou a bratrem a soustředí se jen na svůj dech. Dokud nenarazí na mrtvolu u bývalého hřbitova pro prostitutky Crossbones Yard.

Rány na těle mrtvé ženy nesou rukopis Raye a Marie Bensonových, kteří mučili a zavraždili třináct žen, než byli konečně dopadeni a uvězněni. Pět z jejich obětí nebylo nikdy nalezeno. Všechno se odehrálo před šesti lety a poslední věc, po které Alice touží, je vrátit se do této špinavé stoky Bensonových zvěrstev. Ale když jí policie požádá o psychologický profil vraha nalezené dívky, že se několik let staré události vrací na světlo.

Napínavá detektivka Kate Rhodes vás vtáhne do děje a pustí až na poslední stránce.

16 komentářů:

  1. Tvou recenzi si určitě přečtu, ale až tu knihu přečtu sama, ať se nenechám třeba ovlivnit :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto chápu, také pak raději čtu recenze až po těch svých :D

      Vymazat
    2. Tak Hřbitůvek, jak mu říkáš :D mám už přečtený a zrecenzovaný a s chutí jsem si přečetla tvou krásnou recenzi a nemůžu jinak než se vším souhlasit :-)

      Vymazat
  2. Super recenze. Já jsem si zakázala nakupování knížek až do konce června (tak uvidím jak dlouho mi to vydrží). Každopádně si jí dávám na wishlist. Co jsem zatím koukala moc lidí z toho nadšených nebylo, ale jelikož máš podobný vkus na knížky určitě ji někdy vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Já si zakázala knihy kupovat taky, ale veletrh knih mé plány změnil :D Ale teď mám všechny knhy, které jsem chtěla :D Ona je prostě jednoduchá, ale to se mi na ni líbilo. Je to román s prvky krimi :)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze. Přesně jak píšeš, spíše román pro ženy s krimi zápletkou, než napínavá detektivka, ale hrozně čtivá. Slupla jsem ji za víkend, jak jednu malinu. Až na ty tiskové chyby, a že jich nebylo zrovna málo, to bylo super čtení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Lehká a člověk čte a čte a nakonec zjití, že je konec : D A naivita Alice byla okouzlující :D I ty mrtvolky kolem :D

      Vymazat
  4. Skvělá recenze. :) Teď mě mrzí, že jsem se recenzního konkurzu taky nezúčastnila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla si do toho jít, teď k tomu teplu ideálka :D

      Vymazat
  5. Výborná recenze :) Knihu jsem teď okukovala na Světě knihy a na první pohled se mi líbila :) Asi jí neodolám :)

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá jako příjemná detektivka na dovču třeba :)

    OdpovědětVymazat
  7. Obálku jsi vystihla perfektně! I anotace se mi líbí, tahle kniha mě každopádně zaujala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je jednoduchá, ale přitom skvělá :) Když opomenu ty chybičky v překladech a gramatiku, je to příjemná kniha :)

      Vymazat
  8. Kniha mě zaujala už v momentě, kdy Omega vyhlašovala konkurz. Bohužel jsem jí nevyhrála, ale i tak si ji mám v plánu přečíst. Zvlášť po tvé recenzi, něco takového nelze vynechat :)

    OdpovědětVymazat