pátek 19. května 2017

Sedm mínus jedna - Arne DAHL


Dnes přicházím s recenzí na knihu, která je opravdu novinkou na našem českém knižním trhu. Já měla dokonce tu čest, kdy jsem knihu četla několik dní před její oficiální publikací a to je vždycky příjemné. Arne Dahl, což je severský - přesněji řečeno švédský – autor, jenž není kriminálním nováčkem a jeho předchozí knižní série byla dokonce již  zfilmována a u náš na české televizi i vysílána. Další jeho knižní detektivní série začíná dílkem s názvem Sedm mínus jedna v hlavní roli Samem Bergerem a Molly Blomovou. Název této knihy Vám možná nic neřekne a tak Vám nezbyde nic jiného, než se pustit do čtení recenze...




Proudy deště zahalily okolí do tmavého pláště plného tajemství a záhad. Sam Berger stojí uprostřed všeho s policejním zátahem před na první pohled nedávno opuštěným domem. Odpočítává vteřiny a každá další v něm vyvolává čím dál větší strach. Ten se odráží i v očích speciálního pátracího týmu a jeho vlastní kolegyně Deer. Musí na to jít teď, jinak by už také mohlo být pozdě….

Nástražné miny vážně poranily jednoho z členů komanda a jeho křik se nesl jako nesnesitelný soundtrack hororového filmu, jenž nemá konec. Až na to, že tohle nebyl žádný film, ale bolestivá realita a Sam Berger nemohl jít zpět mu pomoci. Musel jít dát a pokusit se ji najít. Mladá dívka byla před měsícem unesena a nedávný telefonát rozpoutal boj o její záchranu. Když se dostali až do srdce strašidelného domu, měli pocit, že stojí uprostřed krvavé řeže. Krev byla všude. Dům na ně doslova řval tou vší bolestí a oni nemohli nic dělat. 
 
Sam Berger je z policejního oboru jediný, kdo vidí spojitost i s dalšími případy zmizelých, doposud odložených, případů mladých dívek. Byl si jistý, že všechny zmizelé jsou již dávno po smrti, ale něco mu říkalo, že poslední dívka by mohla být ještě na živu, ale moc času ji již nezbývá a on udělá vše, aby ji našel. I kdyby to mělo stát jeho kariéru, peníze a život. Jediným vodítkem pro Sama stále zůstává vrahovo vodítko na místech činů. Malá ozubená kolečka, která souvisí s jeho minulostí a BESTIE ví, jak je použít proti němu.



No netuším, kde mám začít. Sedm mínus jedna zahajuje novou detektivní sérii na našem českém knižním trhu. Přestože je na českém trhu švédských sérií více než dost, rozhodla jsem se dát novince šanci. Co kdyby to byla další Yrsa či další Nesbo. Navíc jak jsem již psala v předešlém článku, Arne Dahl není žádný pisatelský nováček, vždyť o jeho knihy byl takový zájem, až vznikla filmová reprodukce předešlých knih.


Arne Dahl vdechl život knize Sedm mínus jedna pomocí vyprávění v podobě er-formy, rozvíjející především dvě příběhové linky. První se zabývá samotným Samem Bergerem pátrajícím po BESTII. Naprosto skvěle se v této příběhové fázi ukazuje nevyřešená a bolestivá minulost detektiva Bergera, jenž má dopad i na jeho současné pátraní. S druhou linkou se dostáváme k budoucí ,,kolegyni“ Molly Blomové, tajné agentce, která jediná, krom Bergera, tuší, kdo je ona BESTIE  a jak souvisí s jejich životy.


Určitě Vám nyní dochází, že je příběh prokládán takzvanými flashbacky do minulosti, především do drsných dětských let, jenž nechává následky i teď. Pro vývoj knihy mám pouze jedno slovo a to je gradace. Bez ní by to prostě nešlo. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že jakmile se gradace dostala do onoho osudného bodu zlomu, kniha jaksi ztratila kouzlo a šmrnc. Zbytečně se pak autor snažil nahnat ,,body“ všelijakým vyprávěním, častějšími flashbacky a zbytečným komplikováním děje. O hluchá místa tedy v druhé půlce knihy není nouze. I tak jsem ale knihu dočetla až do konce a nelituji toho.

Dahl měl skvělý nápad v podobě ukrytých ozubených kolečkách na místě činu, ale měla jsem po chvíli z toho všeho pocit, že neví, jak s tím naložit dál a tak zvolil pro něho nejjednodušší cestu. Cestu komplikování děje. Mám ráda propracovanost a proplétání příběhů skrz na skrz, ale aby to fungovalo, musí to fungovat od začátku, ne až od půlky knihy, jak to bylo v tomto případě.

Zpětně nedokáži říci, ani po několika dnech, zdali se mi kniha zalíbila nebo naopak. Můj mozek má na Sedm mínus jedna rozporuplné názory. Slibný začátek, umírající střed a lepší konec. Co vidím jako velký kámen úrazu je zabřednutí do tématu muslimské víry jakožto vodítko k naleznutí vraha. Již jsem také psala, že téma je zvláště teď tak aktuální a chvílemi tak děsivé, že nemám potřebu na toto téma narážet ještě v knihách. To je ale čistě můj pohled. Naštěstí se autor nedržel příliš této myšlenky, ale přesto si nelze nepovšimnout zavedení aktuálního tématu do své novinky.


Pokud se zamyslím, komu bych knihu doporučila, určitě to bude kniha pro čtenáře hledající stále něco nového a originálního. Kniha je všeho toho nového plná, ale zase na úkor kvality. Není to špatná kniha, nicméně zpětně v ní nacházím více negativ než pozitiv a to je vrah opravdu blázen, šílenec a psychopat, prostě něco pro mě. Nad dalším dílem Sama a Molly budu hodně přemýšlet a je velmi pravděpodobné, že se ke knize ještě jednou vrátím, abych si ujasnila veškeré myšlenky.

 

  Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Už jste zaregistrovali novinku? Jak se Vám líbí?
KATY

Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.

Originální název : Utmarker (2016)
Spisovatel: Arne DAHL
Nakladatelství : MLADÁ FRONTA,2017

Počet stran :300
Vazba : ekniha
Žánr : detektivka, thriller,román
ISBN :978-80-204-4390-8


ANOTACE

Když objeví krvavé skvrny ve sklepení, je si kriminální komisař Sam Berger jistý: neobjasněné zmizení mladé ženy má spojitost s předchozími případy ztracených žen. Ale neví, kde začít. Navíc je jediný, kdo má tušení, že na vině je sériový vrah. Ostatní kolegové se mu jen vysmívají.
Allan, jeho šéf, má pramalé pochopení pro Bergerovy riskantní sóloakce. Jednoho dne Sam Berger objeví stopy, které jej zavedou do opuštěného starého hausbótu, kde jej přepadnou staré vzpomínky. Hluboko v Bergerově minulosti se skrývá něco, co jeho samého spojuje s brutálním zločinem. Něco, co celou dobu vypadalo, že nemá žádný smysl…
Sedm mínus jedna je začátek nové kriminální série, v jejímž středu stojí duo vyšetřovatelů Sam Berger a Molly Blomová – psychologie rafinovaný, plný náhlých zvratů a neskutečně napínavý. Arne Dahl ve skvělé formě!

7 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Kniha mě celkem zaujala, ale raději si nejdřív vypůjčím z knihovny a pak se uvidí jaké budou dojmy po přečtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je taková zvláštní. Má své plusy ale i zápory :/

      Vymazat
  2. Taky zbožňuji vrahy šílence a psychopaty. Ale do nové série se mi pouštět nechce. Ještě tu pořád mám sérii od S. J. Bolton, ale potom možná... vypadá to dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda chvilku jsem tady nebyla a takové změny :D Sedm mínus jedna si koupila na veletrhu jak píšeš a jsem na ni zvědavá. Já se do ní začetla už tam zatím to není špatné :)

    Janča

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze, ale určitě se nebudeš zlobit, že knížku vynechám :)

    OdpovědětVymazat