čtvrtek 11. května 2017

Co právě čtu #11


Dobrý den všem, po delší době Vás opět vítá rubrika Co právě čtu. Nebudete tomu věřit, ale konečně čtu knihu, jenž není ještě hodnocená na databázi knih. Ze začátku jsem si říkala, jaká je to paráda být první v hodnocení, ale pak mi došlo, že to zas tak skvělé není. Pokud se mi kniha nebude líbit, bude mít kniha od začátku nízké hodnocení a pokud se mi líbit bude, nemůžu být přeci první, kdo ji dá plný počet, nebo ano? Na portálu ereading jsem si dala menší pauzu od Johana Theorina a jeho série Öland a vrhla se po hlavě na novinku Sedm mínus jedna. Určitě Vás nepřekvapí, že je to opět další severská detektivka, jak jinak.  Jenomže já nemohla odolat! Ta obálka mě doslova přitáhla svým voláním ,, Přečti si mě!“  A tak ji tedy čtu a ráda bych Vám ji před recenzí představila.





Švédský autor Arne Dahl po své první sérii přichází s další pod názvem Sam Berger a Molly Blomová. Ráda bych Vám k této dvojici řekla více, ale ještě jsem se nějak nepropracovala k té části, kdy se spojí v jednu vyšetřovatelskou mocninu. Ale už jsem velice blízko, cítím to v kostech. Nicméně si nedokážu představit, jak ti dva budou fungovat. Tomu nechám čas.

Sam Berger se svoji kolegyní Desiré Rosenkvistovou, zkráceně Deer, vyšetřují únos mladé patnáctileté dívky Ellen. Sam Berger je prozatím jediný, kdo v tom vidí práci sériového vraha či sériové vražedkyně. Jejich jediná stopa je třicetiletá blondýnka na kole, která se zvláštní náhodou ocitá vždy na místech předchozích únosů. Úkol Sama je nyní přesvědčit své okolí o své pravdě. 

Chviličku mi trvalo než jsem si zvykla na myšlenkové pochody Sama Bergera a jakési vstupy, kde se neustále mluvilo o osikách. No nebudu lhát, že ty osiky již chápu. Snad už tam nebudou tak často. Po osikovém období ale začal příběh nabírat na intenzitě a pak se stalo něco, co doufám, že se nebude rozvíjet. Nějakým záhadným způsobem se do severské krimi dostalo vyšetřování muslimských dívek. Nechci znít jako rasista, to jsem nikdy nebyla a nikdy nebudu. Nicméně vzhledem k aktuálním vývoji našeho světa tuto četbu nevyhledávám. Realita mi stačí až až. Uvidíme, jak se autor s touto myšlenkou popere dál.


Jak jsem již psala, autor Arne Dahl se řadí k severským autorům a jeho první série byla dokonce již zfilmována a u nás vysílána na české televizi. Možná Vám tuto sérii připomenu názvy jednotlivých dílů a knih zároveň. Máme tady tedy Misterioso, Zlou krev, Až na vrchol hory, Evropské blues, Velkou vodu a poslední díl, jenž doposavad nebyl zfilmovaný Sen noci svatojánské. Pokud Vám ani názvy nepřipomněly toto slavné filmové zpracování, nejlepší je se na sérii podívat. Já to tedy určitě ze zajímavosti udělám.

Na závěr bych ještě dodala, že samotného švédského autora naleznete na internetu často pod jeho skutečným jménem Jan Arnald, což mě samotnou trochu překvapilo, když jsem hledala jeho podobiznu. No ale nenechala jsem se zmást, možná jen na malou chviličku.

Podívejme se ještě na obálky naše a zahraniční. Poprvé Vám můžu představit dvě naprosto totožné obálky. Přestože jsou opravu nádherné, nebo tedy já jsem se do nich zamilovala hned, mohli jsme si dát tu práci a vymyslet vlastní. I když já od úplného začátku myslela, že tohle je ta naše verze, takže zahraniční prostě vede :D


 
Už jste o novince Sedm mínus jedna slyšeli? Kdo z Vás na ní již čeká?
KATY :)

10 komentářů:

  1. Knihu mám na seznamu, ale jak teď u tebe čtu, že se tam objevují muslimové, tak nad knihou budu teda dlouho přemýšlet, tohle téma vůbec nemusím, před mateřskou jsem si toho dost užila v práci. Dělala jsem na azylovém oddělení na soudě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to naprosto chápu. Je to sice jen okrajově, ale nějak mám plné zuby toho, jak se snaží kadžý být in zapojit ošemetná témata stůj co stůj :/

      Vymazat
  2. Obálka je parádní a knihu bych si taky, jako spouuuuustu dalších novinek, ráda jednou přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně ti rozumím, ale to by člověk musel mít tak měsíc volno :D

      Vymazat
  3. O knížce slyším poprvé. :) Ale filmy jsem už někde zaregistrovala. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám pocit, že jsem na čt filmy asi zahlédla, ale pustím si je a uvidím :D

      Vymazat
  4. O knize slyším poprvé, ale musím říct, že to nezní špatně! :) A obálka se mi teda moc nelíbí :X

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka se nemůže líbit všem :D Ale ocenila bych prostě vlastní originál :D

      Vymazat