úterý 4. dubna 2017

Sova - Samuel Bjørk

Sedím si tak ve vlaku směr Brno a snažím se konečně využít první volno v posledních dvou týdnech. Času na čtení ve vlaku je dost, bohužel ale únava, většinou v odpoledních hodinách, nedovoluje mému mozečku fungovat a vnímat knihu tak, jak zaslouží. Na Sovu bych se asi nikdy nevrhla, pokud by mi ji nenabídla moje šéfová. Slyšela jsem na ni tolik různorodých recenzí názorů, že jsem se bála do knihy jít. Sebrala jsem ale odvahu a dala se do čtení. A víte co? Kniha se mi zalíbila hned od první stránky a konečně jsem si ji mohla užít.


Druhý případ detektiva Holgera Muncha na sebe nenechal dlouho čekat a již jemně klepe na dveře. Jak hluboce se bude Muncha a jeho okolí dotýkat nemají ponětí. V lese je objeveno nahé lidské tělo, jenž je obklopeno svíčkami a peřím. Zmodralé tělíčko patří mladičké, teprve sedmnáctileté, dívce z domova pro problémovou mládež. Případ není pro slabé povahy a Holger neváhá a prosí u šéfa neoficiální místo pro konzultaci s Miou Krugerovou. Depresivní mladou detektivkou, jenž poslední případ zamával s její napohled silnou schránkou.


Mia není jako každý druhý detektiv na oddělení, právě naopak. A proto si mladičkou Miu tolik Holger oblíbil. Možná ale přecenil její síly. Při pátrání naráží na hrůzné video mladičké zavražděné, která je zavřená v kleci jako zvíře. Všichni detektivové vidí, proč kdysi normální dívka byla nalezené ve stavu anorexie. Vrah ji v kleci nutí běhat po kolečku. Po kolečku, které má většina křečků ve svém domově a pro zábavu v něm chodí. Mladá dívka ale ne. Ta musí. Za každé splněné kolečka dostává odměnu. Jídlo. Psí granule.

Nechutné a surové video ukazuje poslední strávené měsíce před smrtí. Měsíce plné trápení a týrání. Ukazuje ale ještě něco. Tajemnou postavu v koutě. Je to spíše silueta člověka, jenž se převléká za sovu. Kdo může být tajemná osoba…



Přemýšlím jak knihu vlastně zhodnotit. Nejjednodušší by prostě bylo prostě říci PARÁDA!! Opravdu jsem velice a především příjemně překvapena, jak se nakonec kniha vyvrbila. Od prvních stránek jsem věděla, že styl čtení mi sednul a když jsem ani ne za den a půl neměla co číst, bylo to jasné. Jsem spokojená. Samuel se mi trefil do vkusu a dle mého patří Sova k povedeným kouskům na knižním trhu.

Při četbě se střídají kapitoly související s případem mladé zavražděné dívky s osobním životem detektiva Muncha a ostatních kolegů. Muncha si možná ne každý zamiluje, ale pro mě to byl pán, kterého jsem strašně litovala, že nemá nikoho blízkého vedle svého boku. Rozvedený dospělá dcera, vnučka a mnoho dalšího. I tak si stojí na světě skvěle. Má případy, kdy vyšetřuje vraždy a zachraňuje ostatní životy. Má své poslání.

Především díky těmto střídavým momentům v kapitolách se dozvídáte další důležité informace nejen o ostatních. Na začátku jsem si nebyla úplně jistá, proč to Samuel Bjork do knihy vůbec dával, ale nebojte. Stejně jako vrah i zde mají tyto podrobnosti své odůvodnění.
S kým si bohužel nesedla je mladá depresivní Mia. Její depresivní stavy jsou v knize velice detailně popsané a můžete famózním způsobem sledovat mnohdy až sebevražedné myšlenky vnitřně umírajícího člověka. Skvostné! Přesto jsem Miu jakožto postavu nechápala. Možná jsem ani nechtěla. Jediný přeživší z vlastní rodiny. Ano, je to samo o sobě strašné. Ta představa. Nicméně má kolem sebe tolik přátel, známých a kolegů a ona stejně jede to své. Pro mě až moc nevděčné děvče, které si dělá, co chce.

Samotný děj je chvilkami až ohromující. Mnohdy jsem nevěřícně zavírala oči. Odvracela jsem zrak od hrůzností, kterých jsem se obávala a které na mě čekaly na další stránce. Už se doslova třásly nadšením, aby na mě mohly vyskočit.

Určitě bych Sovu doporučila všem milovníkům detektivek, kteří se alespoň trochu zajímají o rituály a magii či dokonce pentagramy. Povedený detektivní příběh opředený tajemstvím každého člena detektivního a rodinného týmu detektivka Holgera. Ne všechny tajemství jsou ale namístě.



Jaké jsou Vaše zkušenosti se Sovou a knihou V lese visí anděl? Najde se někdo, komu kniha opravdu nesedla?
KATY


Nejlevnější cenu knihy SOVA naleznete na Srovname.cz.

Originální název : Uglen (2015)
Spisovatel: Samuel BJORK
Nakladatelství : PLUS,2016
Počet stran :400
Vazba : E-book
Žánr :Detektivka
ISBN :978-80-259-0560-9
ANOTACE
 
V lese kousek od Osla je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo sedmnáctileté dívky, jež se před tím ztratila z domova pro problémovou mládež. Případem se začne zabývat zkušený detektiv Holger Munch se svým týmem. Vyšetřování pro nedostatek stop začíná váznout na mrtvém bodě, ale pak IT odborníkovi z oddělení vražd záhadný hecker pošle nahrávku, jež odhalí znepokojivé podrobnosti o osudu zabité dívky; ve filmu se na okraji mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt... A pátrání se roztočí na plné obrátky. Sova opět přináší promyšlenou, napínavou zápletku a proniká hluboko pod povrch lidské mysli stejně jako první Bjorkův román V lese visí anděl. Zároveň se v ní noříme hlouběji do soukromí detektivů Holgera Muncha a Mii Krügerové, které si díky veleúspěšnému prvnímu dílu řady již oblíbili čtenáři v řadě zemí. Spolu s tím, jak se snaží co nejrychleji rozlousknout zapeklitý případ a zastavit brutálního vraha, se oba vyšetřovatelé musí porovnat i s řadou výzev, které před ně staví jejich osobní životy.
 

20 komentářů:

  1. Proč mi tohle děláš??? :(
    Já tu knížku potřebuji... jakože vážně potřebuji, detektivka, rituály, magie! Dokonalá recenze, nejradši bych se na knížku hned vrhla, zítra to půjdu okouknout do knihovny, jestli jí náhodou nemají a když ne, moje peněženka nebude moc šťastná... :D
    Mám ráda knížky, kde informace, které se dozvím mají nějaký smysl v rozuzlení, teď čtu Neviditelnou knihovnu a tam je na mě valeno ohromné množství informací, které snad nemůžou dohromady nic vytvořit, teda doufám, protože si z toho pamatuji tak polovinu. :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá na tvoji recenzi zase já, protože mě láká také :D Hele já ani neočekávala, že mě chytne, Když pominu drobnosti, nechápu, že je někdy až tak odsuzována :D

      Vymazat
  2. Tak to pěkně děkuju. Hrozně mě štve, že Sovu nemám a ještě si nepřečetla V lese visí anděl. Vypadá to na pěknou detektivku a mě úplně drásá, že se k nim asi ještě chvíli nedostanu. No nic, v pátek si je budu muset koupit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu se obávám prvního dílu. Děti, lano, anděl... To bude asi pořádné psycho!! Dám vědět!

      Vymazat
  3. :D Já ti něco povím, zrovna onehdá jsem se koukala po bazaru, že si od autora koupím nějakou knihu. Sever mě docela láká, ale já si tu knihu chtěla koupi kvůli jeho krásnému jménu :D Ale tak někde se začít musí, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Hele máš naprostou pravdu, někde se začít musí :D A Sova, to je prostě boží! Já na sovách ujíždím, takže asi tak :D

      Vymazat
  4. Ještě že ty severské krimi nejsou zatím nic pro mě...
    Jestli to jednou přijde, tak to potom bude zlý :-D To bude plno super knížek, co šly mimo mě, a pak je budu potřebovat ... Tak snad to jen tak brzy nepřijde, i tak mám pořád dlouhatánský seznam i bez severských krimi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase čekám, kdy u mě přijde chuť na klasiku, to bude pak teprve průser :D

      Vymazat
  5. Parádní recenze, také jsem z knihy byla nadšená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama :D

      Vymazat
  6. Super recenze. Seversky krimii mam moc rada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem fanoušek a teď má být nová Yrsa, jupí :D

      Vymazat
  7. Já jsem se ještě nedostala k první knize, ach jooo :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc a nic si z toho nedělej, já taky ne :D

      Vymazat
  8. Nedávno jsem dočetla první díl V lese visí anděl, samozřejmě, že jsem dopředu věděla i o druhém existujícím díle Sova. Většinou se říká, že právě druhý díl stojí za starou bačkoru a nemá cenu nad ním trávit čas a vůbec si ho pořizovat. Jak tak koukám po recenzích, Samuel překvapil a toto pravidlo u něho neplatí. Sovu si tak chystám pořídit a těším se na další případ. A v jednom s Tebou naprosto souhlasím, Miu bych občas taky někdy pleskla, označení "nevděčná holka" je víc než vystihující. :)
    Třeba se dočkáme i dalšího pokračování?
    Zdraví Anita
    http://gingerani.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dočkáme. těším se na to, ale už by mohl další díl brzy vyjít :)) Super :D

      Vymazat
  9. Nejdřív mě kniha moc nelákala, ale po tvé recenzi... já opravdu nevím. Možná bych to měla risknout a zkusit první díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D No já si právě říkám, jestli je to kniha přímo pro tebe :D Myslím si, že tak za pár let :)

      Vymazat
  10. Tuhle knihu jsem kupovala ségře k svátku. Bohužel jsem si ji zatím nestihla přečíst, tak snad se k ní ještě dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele zeptej se segry, já myslím, že se ji určitě líbila :)

      Vymazat