čtvrtek 27. dubna 2017

Kdo jinému jámu kopá - Marie Rejfová


Před Velikonocemi jsem přečetla kratičkou novelku od české autorky Marie Rejfové Kdo má pod čepicí. Bylo to jakési lákadlo pro budoucí čtenáře této nadějné spisovatelky. Na pouhých 40stránkách se nám představí Josefina Divíšková učitelka výtvarné školy coby novodobá česká slečna Marplová. Z novely jsem byla doslova unesená a s napětím očekávala další knihu z pera Rejfové. Kdo jinému jámu kopá na nás vykoukla na konci minulého týdne a ptáčci kolem mě štěbetali, že další díl na sebe nenechá dlouho čekat. Lucie Němcová, hlava Mystery Press, mi v emailu slíbila notnou dávku humoru v tomto dílku a jestli tomu opravdu tak bylo, se dozvíte dál.


Josefina již s úsměvem vzpomíná na události minulého roku a nyní si užívá letní prázdniny a odpočívá po náročném roce. Chycení vraha po boku šarmantního detektivka Tvrdíka a následně jejich milostné vzplanutí by dalo zabrat každému normálnímu člověku a Josefina není výjimkou. Jak rychle se ale Tvrdík ukázal tak rychle i zmizel. Osud tomu chtěl ale jinak a nepotrvá dlouho, kdy se jejich cesty opět zkříží.

Učitelská dámská sebranka se rozhodla vyšlápnout na pěší túru navzdory horkému a suchému počasí. Josefina po boku své sestry Miroslavy tráví sice nerada svůj volný čas, ale co je na tom se více přiblížit i s dalším učitelským kolektivem. Vše se dobře vyvíjelo, dokud se lesem nerozlehl křik jejich kolegyně Bětky. Ta celá zkoprnělá nalezla tělo Aleny Výborné, další jejich kolegyně, s právě se rýsující otlačeninou kolem krku. Byla mrtvá. 
A zde dochází další setkání tvrdohlavé Josefiny s Tvrdíkem a že nebude jejich poslední, bylo již od začátku jasné. Josefina se za pomocí své zvědavosti několikrát dostane do nebezpečných situací, při kterých ji jde doslova o život. Josefina je ale tvrdá žena a nenechá se odlákat od zajímavého případu, kterému přichází čím dál více na kloub. Vyšetřování ji bohužel často přerušuje POLICIE ČR. Ona ale zase všemu přijde na kloub jako posledně!


Marie Rejfová rozjíždí sérii Josefiny Divíškové tím nejlepším možným způsobem. Hlavní hrdinka je často nejen v anotaci, ale také v knize samotné nesčetněkrát přirovnávána k britské postarší ženě, slečně Marplové. Tyto dvě národnostně odlišné ženy spojuje jedno. Vraždy. Obě se naprosto zvláštním způsobem objevují přímo tam, kde je objevena mrtvola. Jdou do práce a bum, mrtvola. Rozhodnou se pro zdravotní procházku a zase mrtvola. Nechci přemýšlet nad tím, co by se stalo, kdyby se tyto dvě ženy setkaly. To by policisté nestíhali vyšetřovat.

Stejně jako slečna Marplová i hlavní hrdinka knihy je všímavá, vlezlá a upovídaná. Stejně jako hrdinku od Agathy Christie tak i od Marie Rejfové jsem si zamilovala. Nejen pro její odvahu a povahu, ale i také pro povolání učitelky, které ji svým způsobem ovlivnilo v jejím chování. Neznám totiž učitelku, která by nebyla alespoň částečně tvrdohlavá, no vím to z vlastních zkušeností.

Svižně napsaný text Vám utíká díky středně dlouhým větám a přestože zde najdeme poměrně velký počet kapitol, knihu nemůžete jen tak odložit. Josefina Vás prostě bude bavit. Pokud si myslíte, že je kniha plná českých vtipů, kameňáků, nenechte se zmýlit.
Kdybych měla vyzdvihnout to nejhlavnější z celé knihy, tak je to autorčin osobitý styl psaní. Jednoduchý a přesto efektivní. Úžasná slovní zásoba a hra se slovy Vám vytvoří na tváři úsměv od ucha k uchu i během vyšetřování vraždy. No a přesto kniha na mě nepůsobila vůbec kýčovitě. Samotná zápletka i přes její jednoduchost má hlavu a patu. Vše do sebe krásně zapadá a zde se vyplatilo to, co říkám u některých knih poměrně často. V jednoduchosti je prostě krása. Hlavně v české tvorbě. 

Co musím na závěr ještě zmínit je jednání hlavních aktérů. Nic nebylo přehrávané a já jim věřila každičké vypuštěné slovo z úst. Ve skutečnosti se chovali tak reálně, že by to klidně mohli být Vaši skuteční sousedé.

Že jde opravdu o skvěle napsanou knihu, dokazuje také skutečnost, že jsem ji přečetla opravdu rychle. Stránku za stránkou, písmeno za písmenem. Ani ne za pár hodinek nebylo vlastně co číst. Pokud máte chuť na detektivní story, u které si zároveň odpočinete a zasmějete, je tato kniha to pravé ořechové. Máte-li chuť na příjemnou a trochu chaotickou hrdinku, která se až příliš často dostává do křížku s mrtvolami, tak neváhejte už ani minutu.
 
Knihu si můžete zakoupit ZDE.


Už jste se s naší českou slečnou Marplovou seznámili? Jak na Vás Josefina Divíšková působí?
KATY


Srovname.cz  
vám poradí, kde nakoupíte knihu 
nejlevněji.

Originální název : Kdo jinému jámu kopá (2017)
Spisovatel: Marie Rejfová
Nakladatelství : MYSTERY PRESS,2017

Počet stran :272
Vazba : e-kniha
Žánr : humor, román
ISBN :978-80-88086-67-2

ANOTACE


SLEČNA MARPLOVÁ PO ČESKU? MLADÁ. SVÉRÁZNÁ. UČITELKA.

Poklidný život městečka ležícího na brdském pomezí rozvíří smrt výstřední učitelky. Josefína Divíšková, mladá malířka původem z Prahy a rovněž učitelka, jež v Brodu nalezla dočasné útočiště, začne rozplétat nitky případu stylem (a s humorem) jí vlastním.

Kdo a z jakého důvodu mohl zabít Alenu Výbornou, která byla možná trochu praštěná, ale nikdy nikomu neublížila? Jak s případem souvisejí drsní majitelé místního autobazaru, manžel oběti Rudolf Výborný, mentálně zaostalý mladík Pavel Řábek či další z učitelek brodského gymnázia, Běta Benčáková?

Podaří se Josefíně odhalit pozadí skandálního zločinu dřív než kriminalistům? Nebo bude muset spolupracovat s komisařem Tvrdíkem, který je sice sympatický a zatraceně dobře vypadá, ale přesto – nebo možná právě proto – jí pije krev víc, než je zdrávo?

7 komentářů:

  1. Od Mystery Press jsem také dostala nabídku na recenzní kousek. Dlouho jsem se rozhodovala právě mezi Kdo jinému jámu kopá a Dřív než ji najde, nakonec tedy zvítězila druhá kniha. :)
    Po tvé pěkné recenzi si Josefínu Divíškovou pořídím též. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele já se taky rozhodvala ale po přečtení Kdo má pod čepicí, což byla kniha předešlá a k Velikonocím, jsem prostě musela jít do ní :D

      Vymazat
  2. Vypadá to skvěle. :)
    Jdu si to dát na wishlist, protože tohle si musím přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
  3. No, zdá se mi, že jsem zaváhala když byla na eReading.cz za parádní peníz :(
    Tak snad příště!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda knihy, které jsou vážně oddechové a dokonce se i zasměješ, udělala jsi opravdu chybu! Ale neboj, brzy si ji pořídíš, to mi je jasné :D

      Vymazat
  4. Vypadá skvěle a navíc česká autorka, to mě láká :)

    OdpovědětVymazat