úterý 18. dubna 2017

Bilbovy knihy doporučují

Když jsem nedávno dočetla poměrně krátkou knihu, přemýšlela jsem, jestli by samotná recenze nebyla delší než kniha a to by byla docela škoda. Nebo by nastala druhá situace a v tom případě bych neměla o čem psát, jak se totiž znám, prozradila bych někde v mém rozepisování důležitou zápletku, vraha nebo mega spoiler a to opravdu nechci. No ale knihu Vám můžu přesto alespoň doporučit jakožto super knižní tip na odreagování a proto tu máme minirubriku Bilbovy knihy doporučují...

Dnes Vám v prvním díle rubriky představím kratičkou novelu od Marie Rejfová s názvem Kdo má pod čepicí. Novelka je něco jako předskokan prvního dílu ze série Josefíny Diviškové. Detektivky ve stylu paní Marplové po česku a navíc ještě k tomu je to učitelka. Kniha dělaná přímo pro mě. Vážně. 

Během čtení jsem si říkala, že nění možné, aby někdo jako ona existoval. Znáte to. Občas se člověk ocitne v situacích tak, že vlastně ani sám neví jak. Josefína je přesně ten typ člověka, který jde po ulici a zakopne o mrtvolu jako by to bylo úplně běžné. Představte si takový film Čtyři vraždy stačí, drahoušku. George otevře dveře a tam? MRTVOLA! Senzační..

Pouze čtyřicetistránková novelka od nakladatelství MYSTERY PRESS si zaslouží Vaši stoprocentní pozornost. Pokud už máte dost drsného severu, ticha, tajemnosti a krváků je kniha přímo pro Vás.

Ještě na závěr bych ráda ve zkratce zmínila knižní plusy a mínusy, jenž poslouží alespoň orientačně k vytvoření názoru na novinku od Rejfové. Já za sebe říkám, že máme před sebou nadějnou zábavnou spisovatelku. 


+ pozitivně naladěná kniha
+ rychle odsýpající děj
+ hravost i během pátrání
+ normální lidská hlavní hrdinka


- krátké, moc krátké
- čekací doba na další díl




No a na závěr přeji hezké čtení!




ANOTACE

Poklidný život městečka ležícího na brdském pomezí rozvíří smrt výstřední učitelky. Josefína Divíšková, mladá malířka původem z Prahy a rovněž učitelka, jež v Brodu nalezla dočasné útočiště, začne rozplétat nitky případu stylem (a s humorem) jí vlastním.

Kdo a z jakého důvodu mohl zabít Alenu Výbornou, která byla možná trochu praštěná, ale nikdy nikomu neublížila? Jak s případem souvisejí drsní majitelé místního autobazaru, manžel oběti Rudolf Výborný, mentálně zaostalý mladík Pavel Řábek či další z učitelek brodského gymnázia, Běta Benčáková?

Podaří se Josefíně odhalit pozadí skandálního zločinu dřív než kriminalistům? Nebo bude muset spolupracovat s komisařem Tvrdíkem, který je sice sympatický a zatraceně dobře vypadá, ale přesto – nebo možná právě proto – jí pije krev víc, než je zdrávo?

12 komentářů:

  1. Dobře zpracovaná recenze o tak krátké knize. Chytlavá! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sama jsem na novelu zvědavá, tak uvidíme, jaká bude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Josefínka je moje první, česká, sériová hrdinka :D Žeru ji :D

      Vymazat
  3. Krátké knihy se recenzují nejhůř, ale Ty si to zvládla na jedničku, hodně si mě na knihu nalákala. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mám tam pak ještě jednu, tak jsem na to zvědavá :D Ta má ale už šedesát stránek :D

      Vymazat
  4. Nooo, tak to jsem teda fakt zvědavá. Naladilo mě to. Super! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda! To zní zajímavě! Díky za super tip :) A nejvíc cením to, že je to od české autorky. Všichni bychom měli více podporovat české a slovenské autory. Vždyť máme mezi sebou tolik talentů! :))

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě sem tam zajdu i do našich vod, ale je to podle chuti. Tuhle sérii si ale budu hlídat !! Je to prostě paráda :D

      Vymazat
  6. Kdo má pod čepicí vyzerá tak lákavo. Tá obálka je veľmi zlatá a ani by som nepovedala, že sa jedná o detektívku :D Skvelý tip♥ Osobne tento žáner nečítam, ale tak sa mi zdá, že potrebujem tú svoju čítaciu rutinu aspoň trocha pozmeniť a obohatiť tak svoj čitateľský život ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono je to taková detektivka- nedetektivka :D Vtipná slečna Marplová :D Nevím, jestli to znáš, ale je to hodně podobné stylem :D

      Vymazat