pátek 17. března 2017

Stopy v krvi - Steve ROBINSON

Zdravím všechny své čtenáře a čtenářky. Vzhledem k mým častějším cestám do Brna, rozumějte tři hodiny denně ve vlaku po dobu následujících třech týdnech, mám konečně času na čtení habaděj. Jenom za dva dny jízdy mám přečtených přes 700 stránek! No kdy se mi zase tohle povede to nevím, ale musím toho jak se říká patřičně využít. Pro tuto speciální situaci jsem si zvolila další dílo od Steva Robinsona Stopy v krvi. Před necelým půl rokem jsem četla a recenzovala pro portál chrudimka.cz knihu Hluboký hrob, což je jak určitě víte až druhý díl. No a už byl čas také na jeho předcházející, tedy první díl. Jak se mi líbil, se dozvíte o trochu dále…




Jefferson Tayte není žádný detektiv ani takzvané soukromé očko, přesto se jeho práce genealoga zdá mnohdy více nebezpečná nežli všemožné akce agenta Jamese Bonda alias 007. Možná stejně jako já nevíte, co takový genealog vlastně dělá. Hlavním cílem jejich práce je hledání rodových linií, potomků, vazeb a původu. Navzdory svým zkušenostem a znalostem dodnes Jeff nikdy nedokázal odhalit vlastní původ a najít jakékoliv vazby na svoji skutečnou rodinu.

Nyní stojí před nelehkým úkolem. Pátrá pro bohatého amerického podnikatele Sloana původní předky jeho milované ženy. A jak je tak u podnikatelů zvykem, neúspěch jako odpověď na své otázky nebere. Jeff musí překonat svůj největší strach a dopravit se letadlem do vzdálené Anglie, kde se ponoří nejen do dokumentů až z 18. století.


V roce 1783 americká rodina Fairbonových uniká ze své válkou zpustošené země zpět do Anglie. Najít štěstí. Jak se ale zdá, jediné štěstí nachází hlava rodiny James Fairbon. Zbytek rodiny mizí neznámo kam. Jako by se po nich slehla zem. Nikde po nich není žádná památka. Vzpomínka. Žádné rodné ani úmrtní listy. Prostě nic. Jediné co Jefferson Tayte ví, je skutečnost, že James se ani ne necelý rok po doplutí do Anglie znovu oženil a narodily se mu dvě překrásné děti.


Co se stalo se zbytkem rodiny? Jaké tajemství jsou opředená kolem rodiny Fairbonových, že stojí za vraždu nevinných lidí?




Nebudu Vás napínat dlouho a hned na začátek prozradím, že mé nadšení ze Steva Robinsona neopadlo ani po druhém setkání. Jeho knihy a tedy i má četba je napínavá až do poslední stránky a i já chvilkami toužila být jako Jeff a pátrat po minulosti někoho dalšího. Hrabat se v archivu, číst dopisy z 18.století a dávat dohromady na sobě ze začátku nezávislé prvky v jeden propletený celek. Dát všemu smysl. Je to až s podivem, jak Vás jedna kniha donutí obdivovat těžkou práci ostatních.

Jeffa si zamilujte od první stránky. Starší, neohrabaný a poněkud obtloustlý pán bez známé minulosti. Dokud jsem si knihy Jeffersona Tayta nepřečetla, nevěděla jsem, o co přicházím.


Stejně jako v druhém dílu i zde se střídají kapitoly z 18.století se současností, tedy stoletím jednadvacátým. Přechod je jemný a celkem nenásilný. V porovnání s Hlubokým hrobem jsou zde ale jistě nedokonalosti, které si autor dle mého sám uvědomil a v dalším svém díle si již dával pozor.

V některých scenérií, především z minulosti, jsem ztrácela přehled o tom kdo je kdo a mé mozkové závity jely celkem naplno. Občas jsem zavírala oči a snažila se utřídit jednotlivá fakta. Mít po ruce papír a tužku, asi si to i napíši. Autor mě naštěstí nenechal tápat příliš dlouho a po malé chvilce jsem opět cítila pevnou půdu pod nohami. Ale co jsem čekala, že. Jeffova práce je tyto zmatenosti utřídit do jasného obrazu.

Autorova hra se slovy mě opět udržela ve velkém napětí a mé představy nebraly konce. Robinson alias Tayte Vám doslova nabídne několik možných scénářů a stejně když přijde na věc, stojíte jako opaření. To mám na knihách ráda. Tolik možností. Vrah je pak pro Vás mnohem těžší v odhalení. Já sama uhodla hlavní činitelé tak půl napůl. Ale finálové rozlousknutí mě nenapadlo ani ve snu. Prostě síla. No a mé knižní srdíčko jásá.

Kdybych měla Jeffersona přirovnat k jakékoliv známe fiktivní i nefiktivní osobnosti, vybrala bych Indiana Jonese. Nemám ho sice ráda, ale kdyby byl jako Jeff dívám se na jeho filmy hned. Na můj vkus se možná až přespříliš dostával do nebezpečných situací, ze kterých nebylo úniku a zranění na sebe nenechala dlouho čekat. Nebojím se říci, že superhrdina by se mohl jít klouzat.

Jak tak koukám, zase jsem se nějak rozepsala, to je strašné. Doufám, že to vůbec někdo bude číst, ale já nemohla odolat. Je to někdy až jako droga, která mě nutí pořád psát a psát. No je Vám tedy jasné, že knihu si musíte přečíst. Především tedy ti, kteří mají rádi záhady, opletené vraždami a napětím. Doporučuji ji také všem čtenářům, kteří se chtějí porozhlédnout po jiných detektivkách, než jsou třeba právě tolik známe severské. Americký spisovatel si dal opravdu záležet a já věřím, že si každý najde něco, z čeho bude nadšený.


Znáte už Steva Robinsona a jeho případy s genealogem Jeffem? Nebo je to pro Vás úplná novinka?
KATY


DALŠÍ DÍL VYCHÁZÍ JIŽ V ČERVENCI!!!
SÉRIE JEFFERSONA TAYTA


RECENZE


Originální název : In the Blood (2011)
Spisovatel: Steve ROBINSON
Nakladatelství : MYSTERY PRESS,2016
Počet stran :320
Vazba : E-book
Žánr : Thriller
ISBN :978-80-88096-11-5
ANOTACE

Po skončení americké války za nezávislost se koruně věrná rodina Fairbornových rozhodne vrátit zpět do Anglie. Po přistání u rodných břehů ale všichni její členové beze stopy zmizí.
Současnost.
Americký genealog Jefferson Tayte je pověřen, aby zjistil, co se s ní stalo.
Tayte se celý život potýká s ironií toho, že navzdory profesi genealoga nedokázal nikdy odhalit vlastní původ, a proto si nemůže nevšimnout podobností mezi svou minulostí a detaily případu, na němž pracuje.
Někdo si dal velmi záležet na tom, aby kompletně vymazal celou jednu pokrevní linii z historie, a Tayte se nevzdá, dokud nezjistí proč.
Jeho pátrání se soustředí na tragický život mladé cornwallské dívky, psací skříňku a odkrytí temného tajemství.
Někdo další však hledá stejné odpovědi a nezastaví se před ničím, aby je našel…

14 komentářů:

  1. To vypadá naprosto skvěle! Vždycky mě zajímala práce genealogů, i když popravdě do dnešního dne jsem nevěděla jaký je oficiální název pro tuto práci.
    Přidávám si knížku na wishlist, já Indiana Jonese můžu, ale ještě radši mám Flyna Carsena.♥
    Jinak tu jízdu vlakem ti dost závidím, já jezdím 'jenom' 2x denně půl hodiny autobusem, a musím říct, že se mi tam krásně čte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je to úžasné a hned bych tu práci brala, historie to je moje I když zase bych nechtěla, aby mě někdo takhle honil a zabil, že :D
      Carsen mi tak nevadí, Jones jo, ale to je prostě Fordem :D A Big bang theory :D

      Vymazat
  2. Skvěle napsané! :)
    Já jsem četla Hluboký hrob, který si chci tento rok přečíst znovu, protože vloni to bylo strašné načasování :(
    Do prvního dílu se asi pouštět nebudu, ale rozhodně nevypadá vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si pamatuji, že si z toho byla taková zklamaná. Kniha prostě občas nepadne na úrodnou půdu. Ani nevím, která se mi líbila více, každá měla to dvé úžasné kouzlo :)

      Vymazat
  3. Moc pěkně napsáno :) No teda to vypadá hodně lákavě :) Hned jdu po knížce mrknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě koukni, možná najdeš nějaká místa, kdy tě to nebude bavit, vřím tomu, ale nedej se :D

      Vymazat
  4. Ta obálka! Rozhodně nemá chybu a ani anotace mi nezní špatně, natož pak ještě tvůj názor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to všechno spojíš dohromady, musíš si ji přečsít :D

      Vymazat
  5. Chtěla bych tohoto autora vyzkoušet, mám ho už na seznamu .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě neváhej, píše zajímavě a poutavě. Já se těším na další díly :)

      Vymazat
  6. Jee na geneaologii jsem mela prednasky. Kniha pro me! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Indianu Jonese jsem ještě neviděla, ale ta tématika mě láká. Jestli je tohle podobné, tak si je určitě přečtu... jen doufám, že to nebudu protahovat tak, jako zkouknutí Indiany Jonese :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele já osobně doporučuji knihu Jonesíka až potom :D Ten je jiný :D

      Vymazat