úterý 28. března 2017

Pohřeb - Neil CROSS

Když jsem si tak jednou listovala edičními plány můj seznam přání se pomalu, ale jistě zvětšoval. Nebudu Vám lhát a právě tato kniha se vyskytovala na předních příčkách. Viděli jste totiž tu obálku? A tu anotaci? Perfektní! Nemohla jsem si nechat propást takovou příležitost, když se blížil termín boje o recenzní výtisky. Doslova jsem se o knihu rvala. Čekala jsem na ni totiž několik hodin, technická závadička. No ale vybojovala jsem ji a s chutí se do ni pustila. Pohřeb láká zářivými titulky ve stylu nejděsivější kniha Crosse je tu. Takže se pojďme schválně podívat, jestli to opravdu bylo tak….
 


Mladý Nathan za svůj život udělal několik omylů, ale pouze jeden ho bude doprovázet celý jeho život. Před několika lety jeho chyba ovlivní život při nejmenším 5lidem, kteří by byli raději, aby ten den nikdy nenastal. Nathan a jeho tehdejší přítelkyně Sára si užívali na party uhasínající hvězdičky Marka. Zatímco jeho již brzo ex se producírovala před osazenstvem on spolu s Bobem, pochybným kamarádem, a Elis, krásnou neznámou, se sjížděli v jednom postarších pokojů.

Následně na to dojde k jeho životnímu omylu. Všichni spolu odjedou z party na odlehlé parkoviště a orgie mohou začít. Nathan nic podobného nezažil a užíval si každou minutu. Pak se to stalo. Elis zemřela. Nathan si musel narychlo z auta odskočit a když se během pár minut vrátil, Elis byla mrtvá. Nad ní s nechápavým výrazem a povadlým přirozením Bob v naprostém šoku. Jak se to mohlo stát? Co jim zbývalo? Jediné. Zakopat Elis v nedalekém lese a vrátit se na místo konání party.

O mnoho let později se Bob objeví před Nathanovými dveřmi. Jejich tajemství má být objeveno. Na místě jejich nedůstojného pohřbu budou kopat. Musí odklidit tělo. Nathan je v šoku,  netuší, co má dělat. Nikdy už se do toho lesa nechtěl vrátit. Navíc jeho manželka netuší, co se stalo, ale přesto mu každý den připomíná jeho osudný den. Je stejná jako Elis. Je to její sestra…



Neil Cross napsal jednu z jeho nejděsivějších knih. Prosím, dovolte mi Vás vyvést z omylu hned na začátku. Pohřben s děsivostí nemá vůbec nic společného. Kdybych měla knihu zařadit, je to spíše psychologické drama, kdy pozorujeme Nathane a jeho vypořádání se stresovou situací a náporem vlastního svědomí. Sice jsem od Crosse až doposavad nic nečetla, ale pokud lákají čtenáře na nejděsivější knihu, zajímalo by mě, jaká je ta předchozí.

Nathan jako osobnost mi přišla naprosto nevypočítavá, sobecká a kalkulující. Tedy mi vůbec nepřirostl k srdci a nastala jedna z mála situací, kdy jsem si přála, ať Nathane zabásnou, zabijí nebo mučí. Já vím, není to ode mě hezké, ale nepochopila jsem, jak se může někdo takhle chovat. Předstírat, že je někdo jiný. Myslet si, že svatbou se sestrou mrtvé odčiní své hříchy a může dělat, že se nic neděje. Scény, kdy si hrál na poctivého Casanovu, mě drásaly zevnitř. 
Abych ale nebyla jen kritická, kniha se četla strašně rychle. Možná jsem očekávala, že se bude více řešit policejní pátrání, což se nestalo nebo Neil Cross má velké štěstí, že umí psát velice čtivě. Věty, odstavce i kapitoly byly krátké a mohla jsem tedy čtení kdykoliv odložit. Počet stránek mi stačil na jeden den jízdy vlakem, takže tři hodinky a bylo po knize. To je velké plus. Kniha prostě odsýpala. Díky za to.

Kdybych ji měla shrnout, nedostalo se mi to, co jsem chtěla. Nebo spíše co kniha slibovala. Nejsem spokojená a jak jsem již psala, velkým plusem je její jednoduchost. Pokud chcete pohřeb číst, neočekávejte přílišné napětí, hrůzné scény ani detektivní pátrání. Pokud máte ale rádi psychologické scény a rádi sledujete jak se může člověk složit, je Pohřeb právě přímo pro Vás. 



Knihu si můžete zakoupit ZDE




Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk. Je škoda, že kniha nedostála představám. Jak jste na tom byli s knihou Vy?
KATY



Originální název : Burial (2009)
Spisovatel: Neil CROSS
Nakladatelství : MOBA, 2017
Počet stran :224
Vazba : vázaná
Žánr : Thriller, Detektivka
ISBN :978-80-243-7445-1


ANOTACE

Nathan nikdy nezapomněl na nejhorší noc svého života, kdy náhle a strašlivě zemřela mladá žena. Jenom on a Bob, jeho starý známý, vědí, co se tehdy doopravdy stalo, a míní to tak nechat. Ale o mnoho let později, za jedné deštivé noci, se u Nathanových dveří objeví Bob a nese děsivé zprávy

15 komentářů:

  1. No, páni, to může být vážně skvělá kniha! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud budeš očekávat spíše posun hrdiny z normálního stavu do naprosté deprese, tak máš pravdu a bude tě kniha bavit :)

      Vymazat
  2. Od knihy bych očekávala něco víc, už jen podle toho přebalu a anotace. Možná jsem očekávala nějaký pořádný thriller nebo něco takového, ale tak to asi nebude, jak píšeš. Přesto se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to jsem čekala já, takže si dokážeš představit moje zklamání, že to se nedostavilo. Kdybych asi věděla, že to bude spíše psycho připravila bych se na psycho a nečekala pořád, kdy se objeví nějaké to napětí :/

      Vymazat
  3. Téma knihy zní zajímavě, ale asi ji číst nebudu, když v ní není moc detektivního pátrání. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudu říkat, že mě to překvapuje, ale pokud člověk vyloženě není na psychologické knihy, nebude se mu líbit. :/

      Vymazat
  4. Obálka je krásná, anotace lákavá, ale tvůj názor důležitější, takže si knihu škrtám ze seznamu. Díky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Toho si docela cením :D Třeba když se najde k recenzi nebo v knihovně, přečti si ji, ale jinak o moc nepřijdeš no :D

      Vymazat
  5. Hezká recenze, ale jak už bylo řečeno, bez detektivního pátrání to není moc ono :/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. Člově čeká takové to napínání, jde přeci o nejstrašidelnější knihu Crosse a dostane spíše něco, co je tak vzdálené, že se člověku chce chvilkami i brečet :/

      Vymazat
  6. Ta obálka vypadá skvěle, anotace taky, ale podle tvé anotace mi přijde, že jenom láká čtenáře. :/
    Jsem ráda, že jsem si udělala jasno v tom, že si knížku přečíst nechci, za což ti děkuju. ;) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako obálka úžasný, dokonce se mi i skvěle fotila. Přítelovy nohy jsou prostě skvělé, že :D :D
      Ráda takto dělám jasno, jen doufám, že mě MOBA neukamenuje za upřímný názor :D

      Vymazat
  7. Pohřeb si chci neskutečně přečíst, když jsem ji objevila v knihkupectví, nenápadně vraženou mezi ostatními novinkami. Jsem vážně zvědavá, jak sedne kniha mně, hádám ale, že Nathana bych určitě taky praštila z toho, co jsi napsala. Uvidíme... :D
    Od Neila Crosse jsem už četla Posedlost a bylo to i dobré.
    (http://knihovnauzanet.blogspot.cz/2016/10/recenze-posedlost-neil-cross.html)

    OdpovědětVymazat