pondělí 6. března 2017

Pan Mercedes - Stephen KING

Drahá polovička se rozhodla udělat mi radost k svátku a tudíž věděl, že jeho kroky musí vést do místního knihkupectví. Několikrát jsme tam byli spolu a díky tomu věděl, že oddělení Stephena Kinga je přímo u poklady a mají tam vždy ty tituly, které doma nevlastním. A tak se u mě objevil Pan Mercedes, příběh o brutálním ,,masovém vrahovi“. Je to první díl ze série Bill Hodges, které stejně jako u mnohých dalších knih čtu všelijak, jen ne popořadě. Nejprve jsem četla Právo nálezce, pak Pana Mercedese a poslední díl Konec hlídky budu číst snad brzy.
  • DĚJ
Je chladné mlhavé ráno a i přes nepříznivé počasí se před Městským centrem tvoří dlouhá fronta nezaměstnaných lidí, kteří požadují tuto frontu za důležitý mezník v jejich nuzném životě. V nuzném životě, ke kterému by se po dnešním zážitku ještě rádi vrátili. Toto štěstí ale bohužel nepotká všechny. Pan Mercedes se v největší mlze vynoří se svým dvanáctiválcovým fárem a bez známek zaváháni, vjede přímo mezi ně. To poslední co budoucí mrtví uvidí, je klaunská maska na místě řidiče. Na místě zůstane osm mrtvých včetně kojící matky a jejího dítěte ve spacáku.


Bill Hodges je již delší dobu na odpočinkové dovolené, jinak řečeno je prostě v důchodě, a je to jedno z nejhorších období v jeho životě. Nyní se jeho život točí kolem jídla, což má za následek asi 15kilovou nadváhu, seriálů, díky nimž ví, jak špatné jsou detektivní práce v televizi a v neposlední řadě je v každodenní depresi, která se vyznačuje pistolí v puse. Od policie odešel se vší slávou a uznáním. Pouze jediný případ, skončí navždy jako pomníček na policejním oddělení. Nebo to si alespoň doposud myslel.


Pan Mercedes se začíná nudit a od jeho posledního útoku uběhl už nějaký pátek. Stále vidí ten strach jejich v očích, když mezi ně vjížděl. Je ale zhnusen veškerou slávou a uznáním, které se detektivu Billu Hodgesovi dostalo, přestože jeho případ nebyl nikdy vyřešen. Vytáčí ho k šílenosti, že ten starý páprda si v klidu užívá svého důchodu a on umírá v zapomnění. To se musí změnit. Donutí ho k pochybnostem o svých schopnostech a především, dotáhne jeho život až k sebevraždě.


Pan Mercedes a Bill Hodges se dostávají prostřednictvím dopisování do vyhrocené situace, která nemůže skončit jinak, než smrtí jednoho z nich případně smrtí, jejich blízkých. Bill pátrá na vlastní pěst se svým ,, zahradníkem“ a novou milenkou. Pan Mercedes je na vše sám a situace se mu pod rukama začíná hroutit jako domeček z karet. Bill ví, že by měl veškeré informace přednést svému bývalému kolegovi na policejní stanici, ale nikdy se necítil více naživu. Nemůže to jen tak vzdát.


Nyní stojí oba dva před důležitým rozhodnutím svého života. Zabít nebo přežít????
  • HODNOCENÍ
Stephen King se rozhodl sem tam odejít od svého oblíbeného hororového žánru a přeskočil spíše k detektivní straně. Není to sice klasický KING jak ho všichni známe, ale přesto jeho knihy patří stále mezi vysoko hodnocené. Je to vlastně jedem z mála autorů, který píše a píše a vydává a vydává a pokaždé bude jeho kniha kvalitní a často i líbivá.
V knize Pan Mercedes King opět ukázal svůj smysl pro detailní a často nechutný popis, který k němu zkrátka sedí. Proto nejsou jeho knihy pro každého čtenáře. Některé části z této knihy byly dokonce moc i na mě.

Když jsem v novinách viděl, že jednou z mých obětí bylo i mimino, byl jsem celý blažený! Zhasnout tak mladý život! Jen si pomyslete, co všechno mohlo prožít, co? Dostal jsem taky jeho mámu! Jahodový džem ve spacím pytli. To je nádhera, co?!

Naštěstí pro Vás takových nechutných detailů a spojení v knize tentokrát ukrývá podstatně méně, než v jiných Kingových knihách. Proto je ale King tak oblíbené, dokáže napsat neuvěřitelně strašné knihy, a přesto ho nemůžete přestat číst. Je to vlastně taková droga.

Z úplného začátku jsem se do knihy nemohla vůbec začíst a opět mi vůbec neutíkala, ale na to jsem u Kinga zvědavá, protože pak přijde vždy ta WAU část. Tentokrát jsem ale musela opravdu čekat vážně dlouho, než ta chvíle přišla, za což dávám trochu hodnocení dolů. Poslední část celé knihy ale utekla poté jako voda.


Protože jsem četla druhý díl před tímto, můžu porovnat na sebe navazující knihy a druhý díl hodnotím o trochu lépe. Děj mi utekl mnohem rychleji a celkově se v něm ukazuje Kingův smysl pro napínavost mnohem více. Naopak jsem ale zase mohla zde pozorovat vývin nevinného dítěte až k vraždící bestii, která se nebojí zabít několik tisíc dětí na jednom místě.

No jaké mám tedy dát závěrečné hodnocení celé knihy? Vidím to spíše na lepší průměr až nadprůměr a já se moc těším na poslední díl celé série. 
 

Znáte sérii Billa Hodgese nebo o ni slyšíte poprvé? Láká vás kniha nebo naopak se tomuto žánru vyhýbáte?
KATY
Originální název : Mr Mercedes
Spisovatel: Tim WEAVER
Nakladatelství : BETA,2014
Počet stran :376
Vazba : vázaná s přebalem
Žánr : Detektivka
ISBN :978-80-7306-665-9

ANOTACE
V nuzném městečku na americkém středozápadě dojde k neštěstí – neznámý řidič v ukradeném mercedesu úmyslně vjede do fronty nezaměstnaných před pracovní agenturou a na místě zůstane osm mrtvých a patnáct zraněných. Řidič z místa činu ujede.
Po několika měsících dostane vysloužilý zatrpklý policista ze stejného městečka podivný dopis od kohosi, kdo se k činu přihlásí a zároveň oznámí, že chystá mnohem strašlivější útok – plánuje zmasakrovat tisíce lidí. Policistu to probudí z letargie a nastane závod s časem, aby zločinci ve vražedném útoku zabránil.
Detektivní příběh ve stylu drsné školy z pera mistra napětí umožní čtenářům děsivým a nezapomenutelným způsobem nahlédnout do mysli šíleného posedlého vraha. Příběh byl inspirován skutečnou událostí a jeho závěr, což je mnohem mrazivější, skutečnou událost naopak předjímal

10 komentářů:

  1. Já Kinga miluju od dob co mi bylo 15 let a četla jsem od něj první knihu, Osvícení! Láska na první strany. A na tuhle sérii se pořád chystám, víc než Pan Mercedes mě totiž láká druhý a třetí díl. Ale měla bych se k ní už dokopat, po tvé recenzi i tenhle díl vypadá moc dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není špatný a myslím si, že se mi líbil méně, protože jsem ho četla až jako druhý. Jsem sama zvědavá na poslední díl :)

      Vymazat
  2. Aspoň, že tvoje polovička ví, jaké knih kupovat :D .. Já musím jít vždy s polovičkou a ukázat si, protože má polovička sice ví, co já ráda, ale tak nějak si prostě netroufá :)
    Co se týče Kinga, ještě jsem neměla tu čest, i když taťka ja jeho vášnivý fanoušek a pořád mi ho cpe pod nos. Už se do něj budu muset také konečně pustit a jsem zvědavá, co mi to přinese :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ví, já o těch knihách mluvím tak často, že se mu to zřejmě schová někde v hlavě a když pak vidí knížku vybaví se mu názvy :D Nebo jinak nevím :D Nebo prostě pokukuje na blogu a v mé knihovně :D

      Hele pusť se do něho, taťka ví co čte :D

      Vymazat
  3. Já snad toho Kinga taky budu muset číst, když ho tolik lidí miluje :). Mě se jako první kniha od něj do ruky dostala kniha Bazar zlých snů, bohužel je složená z krátkých povídek a ty já nerada. Tak jsem se nějak zasekla a neměla odvahu číst něco jiného. No asi dělám velkou chybu.

    OdpovědětVymazat
  4. Kinga naprosto miluju... četla jsem celou sérii a musím říct že 2.díl Právo nálezce mě tolik nenadchnul ... Mám radši tenhle díl a nebo závěr a to je Konec hlídky.... určitě doporučuju :) Určitě koukni k nám psala jsem také o nich :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto knihu jsem četla a za mě průměr. Nijak mě po pravdě nenadchla a to jsem čekala nějakou pecku. Od Kinga jsem ještě četla Cujo, Nezbytné věci, Mlhu, a to je myslím všechno. Nějak extra mě nezaujal :-) Ale chápu, že ho někdo žere :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ja mám Kinga rada ale radšej si túto knihu nechám ujsť. Akosi starnem ale psychopatov sa začínám báť čím ďalej tým viac. Hlavne keď sa s nimi dennodenne stretávam. Odkedy mam dieta nejako som vymakla ale King bude pre mňa stále king hoc neprecitam všetky jeho knihy.

    OdpovědětVymazat
  7. Ke Kingovi se už konečně musím dostat. Možná se vážně bojím toho, že jeho knížky budou jako droga. Knížka nevypadá špatně, ale po Všechno je definitivní se pustím spíš do knížek jako je To. Jinak jsem ráda, že nejsem jediná, kdo čas od času začne sérii od druhého dílu, protože poslední dobou se mi to stává až moc často. :/ :D

    OdpovědětVymazat
  8. Už bych konečně měla s Kingem začít. Možná je takový průměrný detektivní horor nejlepším způsobem jak začít a propracovat se k jeho nejlepším dílům :)

    OdpovědětVymazat